42 års drift i Ålesund
Christer og Else-Karin Aakernes åpnet Chris i 1983, og det var ikke alle som trodde at butikken hadde livets rett. Men ekteparet Aakernes har aldri latt seg styre av andres forventninger.

Chris er en solid og anerkjent butikk på Amfi Moa i Ålesund, med sterke merkevarer for både dame og herre. Det er Christer og Else-Karin Aakernes som står bak – og har gjort det siden de åpnet dørene i 1983.
Butikken startet på Vikasenteret, med 56 kvadratmeter og ble kreativt innredet på lavbudsjett. Men butikken ble tidsmessig helt riktig for kjøpegruppen som var de unge, enkelt og kult og dekortert i pastellfarger – jeans på høye lagerreoler, klær med store skulderputer, skinnslips og syrevaskede jeans. Utvalget var dominert av merker som: Dobber, Levis, Liberto, Chevignon og Poco Loco.
En «stor» tv på 22 tommer i vinduet viste musikkvideoer fra MTV, og ungdomsskoleelever stimlet sammen i friminuttene for å se bl.a. Michael Jacksons Thriller.
– Nei, det var en artig tid. Det var ingenting som het røykelov, og det var vanlig at kundene kom inn på senteret med røyken i hånda. Ute i fellesarealene sto det store askebegre. Det høres jo helt usannsynlig ut i dag, men sånn var det. Så ikke alt var bedre før, sier Christer.
Vi er nå den eneste gjenlevende butikken av de som åpnet på senteret i 1983.
– Vi ble av enkelte, som trodde de visste best, dømt nord og ned. Men det er ganske tilfredsstillende å si: Vi er nå den eneste gjenlevende butikken av de som åpnet på senteret i 1983. Selv om markedet i dag også er preget av alt for mange butikker, er det fortsatt mulig for unge kreative gründere å lykkes, og det er flott. Det er deilig å motbevise janteloven.
Men åttiårene var en urolig tid. Det ble startet alt for mange klesbutikker, der eierne hverken hadde nok kapital eller kunnskap. Da konkursbølgen kom i slutten av «jappetiden», ble det flere nedleggelser og urolige tider. Men Chris klarte å overleve, selv om det var noen motbakker.

I 1991 åpnet Chris ny butikk på Moa Syd, som i dag er endel av Amfi Moa. Det er her Chris fortsatt holder til, men butikken har blitt utvidet og flyttet noen ganger internt på senteret.
I tillegg til Chris, eier Else og Christer en Floyd-butikk på senteret, og de eier 42 % av Modo.
– Utvalget i butikkene er veldig forskjellige, og vi utfyller hverandre veldig bra.
Og i 2022, i forbindelse med en større ombygging på senteret, ble Chris totalrenovert.
– Resultatet ble veldig bra, butikken fungerer veldig bra. De ansatte trives og vi får mye skryt fra kundene, både for utseende på butikken og utvalget.
Gode ansatte, vår viktigste ressurs
Else-Karin mener at butikkens viktigste ressurs er de ansatte.
– Utstråling, positiv energi og evnen til å møte folk med ekte interesse og kunnskap, er viktigste egenskaper vi ser etter når vi rekrutterer, sier hun.
I tillegg til gode personlige egenskaper får teamet faglig påfyll gjennom intern opplæring og gjennom besøk fra leverandører som gir produktinformasjon.
– For å kunne gi god hjelp, må en ha riktig kunnskap. Kunnskap er en forutsetning for god service. Spesielt på konfeksjon er dette viktig. Det skaper tillit, når våre ansatte er trygge i sin informasjon, og ærlige i salgsargumentasjonen, forteller Christer.
-Du sier ikke til kunden at noe er fint hvis du ikke mener det. Det fungerer kanskje én gang, men ikke i det lange løp.
– Det sier vi også i opplæringen. Du sier ikke til kunden at noe er fint hvis du ikke mener det. Det fungerer kanskje én gang, men ikke i det lange løp. En kunde som føler seg presset, kommer ikke tilbake. Men flere sier: «Du kjenner meg – du vet hva jeg liker.» Da vet vi at vi har gjort noe riktig, sier Else-Karin.
Nettbutikk med innsats
Nettbutikken til Chris har blitt en viktig del av butikkdriften. I tillegg til ren netthandel, bruker kundene den mye til informasjon om utvalget i den fysiske butikken. Kundene sjekker utvalget hjemme og vet hva de ser etter når de kommer til butikken.
– For å lykkes med en nettbutikk må vi jobbe aktivt med oppfølging. Dette er ikke en engangsinnsats, men en kontinuerlig oppfølging. Det koster både tid og penger, sier Christer.

Et sortiment med både norske og internasjonale merker
Chris er en klassisk butikk, men med et oppdatert moderne utvalg.
Deres viktigste merker på herre er: Polo Ralph Lauren, Gran Sasso, Sonrisa, Frislid og UBR. På dame: ByTiMo, Hale Bob, Busnel, FillippaK, UBR, We Norwegian med flere.
– Vi tenker alltid på hvordan merkene skal komplettere hverandre. Hvis vi har to sterke kjolemerker, må de utfylle hverandre – og ikke være for like, sier Else-Karin.
Kremmerånd med kontroll
Nettopp det å ha kontroll på tallene er helt avgjørende for å være en god kremmer i 2025, ifølge de drevne butikkeierne. – Riktig budsjettering er avgjørende for lønnsomheten. Salgsbudsjettet må være realistisk, og ikke basert på drømmer. Innkjøpsbudsjettet må inneholde nok penger til omgående kjøp og en reserve om det viser seg at sesongen blir dårligere enn forventet. Det er ikke omsetningen, men bunnlinjen vi lever av, sier Christer.
Et fellesskap å spille på
Chris har vært medlem i Texcon i mange år. Samarbeidet er nyttig i en bransje der mange frittstående aktører ellers står alene.
– Vi opplever at Texcon har utviklet seg positivt de siste årene. Porteføljen inneholder flere merker som passer oss. Og det sosiale fellesskapet betyr mye, uttrykker Christer.
-Vi tenker alltid på hvordan merkene skal komplettere hverandre. Hvis vi har to sterke kjolemerker, må de utfylle hverandre – og ikke være for like.
– I mars deltok vi på Texcon event. Det var inspirerende med flere gode foredrag, og kolleksjonspresentasjoner fra mange leverandører. Det er verdifullt å møte andre kolleger, diskutere utfordringer og utveksle erfaringer, forteller de.
Mer enn en jobb
Når de skal oppsummere over førti år med egen butikk i denne bransjen, er det tålmodighet, hardt arbeid og mye moro.
– Vi har alltid hatt fokus på å være mye på gulvet selv. Det er der og ikke på kontoret vi har likt oss best.
– Det viktigste er vel å ha en langsiktig plan, være tro mot den og jobbe hardt for å gjennomføre den. Å drive en butikk er ikke en jobb, men en livsstil, sier Else-Karin.

Nå har de egentlig kommet til et punkt, hvor det ville vært naturlig å trappe ned, overlate mer til andre og ta et steg tilbake. Og de gjør det til en viss grad. De har ansatt en dyktig daglig leder, kjøpt seg plass i sydlige strøk og prøver å ta seg mer fri.
– Vi satser på at butikken skal fortsette å eksistere i mange år. Vi jobber med løsninger på hvem og hvordan det skal gjennomføres når vi ønsker å gi oss.
Men fortsatt er de tett på. Både fordi de vil, og fordi det fortsatt gir mening.