5 tendenser for dame – høst og vinter 2024/2025

Tendensene for det kommende året reflekterer både designernes og forbrukernes ønsker om bærekraft i både produksjon og materialer, og vilje til å la seg inspirere av naturen. Moten fremover bærer også tydelig preg av at vi føler oss utrygge i usikre tider, og favoriserer trender som på sine måter kan kompensere for dette.

Av: Chili Media

Nytt år, nye muligheter – og nye trender. Som alltid i moteverdenen, sparkes et nytt år i gang med en rekke internasjonale moteuker, med fokus på kommende kolleksjoner, trender og gatemote.

En rekke trender for AW24 spås allerede å bli gjeldende. Disse fem er det verdt å merke seg for dame.

Strikk

Catwalk-chanel
Chanel

Strikkede plagg i alle former er stadig noe som rullerer inn og ut av motebildet. Når det denne gangen spås at strikk kommer til å være gjeldende for høst- og vintersesongen i 2024, er det helt spesifikke grunner som ligger bak. Etter å ha levd med store usikkerheter i både samfunnet og miljøet over lenger tid, har vi mennesker et stort behov for å føle oss trygge. Dermed søker vi plagg som vi kan pakke oss inn i og som omfavner kroppen vår på en betryggende måte. Med dette, blir verdenssituasjonen oversatt til et motebilde hvor strikkeplagg i alle varianter får et skikkelig comeback.

Strikketrendene for sesongen vil spenne bredt om seg når det kommer til form og uttrykk. Alt fra de mer tradisjonelle formene for kabelstrikk og boblestrikk vil være å se, men også variasjoner av tykke og store strikkeplagg, og lettere, mer sensuell strikk.

Overdimensjonerte kåper

James Cochrane
James Cochrane

Også kåpetrendene for høsten og vinteren 2024 og 2025 bunner i et felles behov for å pakke seg inn og gjemme seg litt bort. Dette spås å resultere i enkle og elegante, men voluminøse plagg – og gjerne en god del layering. Rutemønsteret vil være viktig, og peker tilbake mot det å pakke seg inn i store, varme tepper.

Enkelte forecast-eksperter har uttalt at vinterkåpene etter hvert vil bli så store, og av tjukk ull, at kåpen vil utkonkurrere pufferjakken som har vært trendy i lang tid.

Futuristiske uttrykk

Looken for høsten og vinteren 2023/2024 forventes å være futuristisk, men i begrepet ligger det flere, ulike aspekter. Den futuristiske looken vi har i vente skapes av inspirasjon fra naturen og dens økosystemer, som møter høyteknologiske løsninger både når det kommer til produksjon, materialer og uttrykk. Med dette kan vi forvente en salig miks av både faux fur, naturmaterialer, metalliske farger og paljetter.

Det er med andre ord mye som passer inn under hatten «futuristisk». Kanskje det bør tolkes som grønt lys til å utforske litt ekstra i 2024? Det er i alle fall tydelig at trendbildet er ganske så åpent og nysgjerrig. Alt som er nytt, og kanskje litt uventet, ønskes velkommen. Allerede ser vi at denne nysgjerrigheten har smittet over fra catwalken til mannen i gata. Det er ikke «så farlig» med verken paljetter eller sterke farger til hverdags, langt ifra – gir det ikke bare litt ekstra inspirasjon i hverdagsrutinene?

Slutt for sort

På mange måter, har vi allerede beveget oss vekk fra sort. Etter en global pandemi, har den tidligere urokkelige posisjonen til sort i motebildet stadig blitt utfordret, ettersom det har vært fokus på og behov for en mer leken og fargerik mote. Dette blir nå den nye normalen.

AW24/AW25 spås ikke å bli spesielt fargesprakende, men ekspertene påpeker at sort ikke er inkludert i trendforecastene for denne sesongen i det hele tatt. Sort, som tidligere har vært en av de viktigste fargene for høst- og vintersesongen, står ikke lenger i sentrum.

Uperfekt og upolert

Et viktig nøkkelord som pekes ut for den kommende moten, er kaos. Nok en gang speiler trender og design i moteverdenen verdensbildet vi står i: politiske uenigheter, usikkerheter rundt klimautfordringer, kulturell polarisering og økonomiske svingninger. Moten svarer tilbake med å hylle det uperfekte og upolerte.

Dette kommer ikke bare til uttrykk gjennom teksturer og mønstre, men vil også være et gjeldende punkt på et idealistisk nivå. Det handler også om forbrukerne og designeres kamp og krav om økt transparens i bransjen, og arbeid for innovative løsninger som kan lette moteindustriens klimaavtrykk.