5 tendenser for dame – vår og sommer 2025

Neste års vår- og sommersesong er tydelig preget av AI-teknologiens utvikling, politisk usikkerhet i verden og nostalgi. Et behov for å eskapisme har vi også sett gjennom høst -og vintersesongen, og dette er helt tydelig noe som tas med videre inn i SS25 på flere måter. Det er ingen tvil om at moten vil preges av en viss alvorlighet og teknologisk påvirkning, men som en motsats spås det også rom for jordnærhet, kreativitet og en nesten barnslig lekenhet i trendbildet.

Av: Chili Media

I moteverdenen gjelder det å henge med på alt som beveger seg av trender, ikke bare i sanntid, men flere sesonger frem i tid.

Trendrapportene som skapes hvert år, forsøker å forutsi hva den neste tiden vil by på basert på alt som beveger seg i den kulturelle tidsånden. For å gjøre det litt mindre overveldende har vi samlet de 5 viktigste tendensene som spås for vår -og sommersesongen 2025.

La oss ta en nærmere titt på noen av de tydeligste tendensene innen damekategorien.

Surrealisme

Med fremspringene AI-teknologien har gjort den siste tiden, ser vi en mer drømmende og surrealistisk tendens med historiske innslag. Denne tendensen åpner for mer-enn-menneskelige proporsjoner og silhuetter som kan minne om elementer fra renessansen og barokk-tiden.

Der en mer jordnær, minimalistisk tendens ville handlet om lette stoffer som får kroppens silhuett frem, ser vi heller en tendens til å la klærnes proporsjoner leke seg på en nærmest arkitektonisk måte – uten grenser. Uforventede snitt, overdimensjonerte elementer og skulpturelle referanser preger sommerens trendbilde.

Nostalgisk grafikk

Med et preg av alvorlighet og usikkerhet rundt verdenssituasjonen kommer et behov for eskapisme, og nostalgi mot barndom og naivitet, noe denne tendensen tydeliggjør. Klare, spreke farger og grafiske trykk som henviser til spillgrafikk, abstraksjon og stiliserte tegninger gir rom for lekenhet mot sommeren – som fint styles sammen med mer nøytrale og klassiske elementer for å virkelig gi en pop of colour.

Taktil ornamentering

En tendens er også interessen for godt håndverk, DIY og tradisjonelle motiver. Et fokus på detaljerte ornamenteringer og tydelige teksturer kommer til å prege sesongen. Dette ser vi gjennom strikk, men også gjennom broderier, blonder og andre håndverksdetaljer på alt fra kjoler til skjorter og skjørt. En håndlaget, taktil følelse og tradisjonspregede mønstre spiller på behovet for nostalgi og jordnærhet.

Punk DIY

Med politisk usikkerhet og økende aktivistisk engasjement, er det kanskje ikke så rart at vi ser en tendens som peker mot punken. Som en slags hyllest til avdøde Vivienne Westwood, ser vi innspill av røffere, mer rocka trekk mot sommersesongen. Elementer av patchwork og en uperfekt hjemmesnekra følelse gir en aura av ungdommelig opprør og lekenhet. Trenden står fint for seg selv, men er også perfekt å styles med roligere elementer for å spille opp et ellers nedtonet uttrykk.

Drømmende natur

Med et stadig økende fokus på miljøvern i moteverdenen og ellers i samfunnet, er dette en tendens som reflekterer et generelt ønske om å oppnå nærere kontakt med det naturlige. Myke, flytende farger og snitt som tenderer mot et mer bohemsk og landlig uttrykk, blandes med klassiske snitt. En perfekt motvekt til de mer tekno-fokuserte og grafisk prangende tendensene vi ser utarte seg parallelt.