7 tendenser for SS22 fra Copenhagen Fashion Week

10-13 august gikk den danske moteuken av stabelen i København – endelig i fysisk format. Her er de viktigste trendene fra catwalken og blant de fasjonable tilskuerne som var til stede.

COPENHAGEN FASHION WEEK: Endelig kunne alt av internasjonal motepresse, innkjøpere og influencere få delta på fysiske visninger ved moteuken i København igjen.

Tekst: Chili Media/Stine Nibe Ravneberget Foto: Copenhagen Fashion Week

Etter en digital utførelse av den forrige moteuken, kunne Copenhagen Fashion Week denne gangen endelig invitere alt av internasjonal motepresse, innkjøpere og influencere til fysiske visninger igjen, med noen digitale innslag i tillegg. Moteuken hadde imidlertid smittevern i fokus, og alle gjester måtte ha enten gyldige koronapass eller fremvise hurtigtest før hver visning.

Her er 7 tendenser for SS22 for ham og henne, fra både catwalken og de fasjonable gjestene som var til stede på visningene i København.

Knallfarger

Nikolaj Storm (Foto: James Cochrane), Samsøe Samsøe (Foto: Emilia Staugaard) og Remain

En av de største tendensene for SS22 er knallfarger, skal vi tro designerne som viste frem sine kolleksjoner under moteuken. Dette gjelder først og fremst for damemoten, selv om det også var innslag av knallfarger på herresiden.

Særlig oransje og grønt utmerker seg, men også fiolett, turkis og rosa ble vist hos flere, kjente motemerker som Baum und Pferdgarten, Designers Remix, Gestuz, Samsøe Samsøe og Saks Potts. En kunne imidlertid også se knallfarger hos mer ukjente og up-and-coming merker som Brøgger og Remain.

Fargene ble vist på alt fra korte og lange sommerkjoler, luftige bluser, skjørt og korte shorts til oversized dresser og bukser. Denne tendensen må være den som ble spottet hyppigst også blant streetstyle-stjernene under moteuken.

Fra catwalken:

Streetstyle:

Sukkerspinn

Lovechild 1979, Holzweiler og Baum Und Pferdgarten

Sterke farger som skriker høyt om oppmerksomhet passer ikke for alle. Tendensen med forsiktige pasteller er en perfekt motsats. Merker som Samsøe Samsøe, Day Birger et Mikkelsen, Baum und Pferdgarten, Stine Goya og Lovechild 1979 viste alle rolige, duse toner som lys fiolett, rosa, fersken, gult, blått og grønt.

Også denne trenden gjelder både for dame- og herremoten neste sommer, og pastellfargene blir brukt på alle tenkelige klesplagg.

Her kan en enten ha et helt antrekk i samme farge, kombinere to ulike farger i samme antrekk, eller kun gå for ett plagg i pastell og style antrekket med en nøytral farge som sort, hvitt, marineblått eller brunt.

Fra catwalken:

Streetstyle:

@nnennaechem

Moder Jord

Samsøe Samsøe/ Foto: Emilia Staugaard, Schnayderman/ Foto: Adam Klinteteg, Lovechild 1979

Vanligvis ser vi jordfarger som en typisk høsttrend, men neste sesong inntar fargene faktisk sommerens trendbilde, skal vi tro merkene under den danske moteuken. Tendensen gjelder både for dame og herre, og ble vist hos store merker som By Malene Birger, Designers Remix, Samsøe Samsøe, og hos mindre designere som Mother of Pearl, Skall Studio og Soulland.

Istedenfor de typiske høstfargene som sjokoladebrunt og mosegrønt, ser vi en lysere og mer sommerlig fargepalett av off-white, beige, smørgult og hvitt – gjerne kombinert i samme antrekk for en moderne og avslappet look.

Fra catwalken:

Streetstyle:

Moderne batikk

Brøgger

Etter at batikk gjorde sitt store comeback i 2019 og offisielt ble gjort stuerent av de store motemerkene, forsvant aldri mønsteret helt fra motebildet igjen.

Batikk, også kjent som tie-dye, er en fargeteknikk der en leker med mønstre og fargekombinasjoner. En teknikk som for mange assosieres med hippietiden på slutten av 60- og 70-tallet, men som har vært sentral gjennom 90-tallets grunge-stil.

For SS22 er batikk tilbake i både dame- og herremoten. Hos førstnevnte i både duse, forsiktige og elegante variasjoner – gjerne på lekre kjoler eller i mer tydeligere varianter hvor det er liten tvil om at det er batikk. For menn er batikken gjerne litt skarp og skrikende med store kontraster i fargene.

Merker som Samsøe Samsøe, Rodebjer og Hope, som tidligere i august ble begjært konkurs, viste alle batikk under moteuken. Batikk er også en favoritt blant influencerne.

Fra Catwalken:

Streetstyle:

Dress to impress

Holzweiler

Svært mange har gjennom koronapandemien og året 2020 – delvis også 2021, bodd i komfortable joggebukser og loungewear, mens jeansen ble lagt innerst i klesskapet. Det samme har vært gjeldende for kjoler, skjørt og andre lekre plagg en pynter seg med. For ingen skulle jo noen steder, med smittevern og avstand i fokus.

Neste sommer er det imidlertid på tide å børste støvet av finkjolene og dra ut på vift (forhåpentligvis). Da skal alt det tapte av fest og moro tas igjen – og motemerkene vil at damene skal se bedre ut enn noensinne.

It-kjolene som ble vist under den danske moteuka hadde to ting til felles: De var enten midi eller maxi, og løse og flagrende. Det er altså ikke åletrange minikjoler som vil sees neste sommer, men heller de avslappede og elegante. Gjerne i glitrende, metalliske eller plisserte materialer med iøynefallende detaljer som eksempelvis rysjer. Tenk more is more.

Fra Catwalken:

Streetstyle:

Minitendens: Hvit kjoledrøm-reprise

Rodebjer

Skal vi velge ut én it-kjole for sommeren 2021, må det være den hvite, løse og veldig behagelige bomullskjolen. Perfekt til å gjemme seg bort i oppi koronapandemien.

Designerne er imidlertid ikke helt ferdige med den romantiske kjolen, og flere viste den igjen for SS22. Det er fremdeles den løse bondetuppe-aktige kjolen som rår, selv om en også kunne se variasjoner med belter og blonder under moteuka.

Fra Catwalken:

Minitendens: It-hodeplagget til gutta

Nikolaj Storm / Foto: James Cochrane

Solhatt, mygghatt, fiskerhatt – kjært barn har mange navn. Hvis du er på utkikk etter neste sommers mest trendy hodeplagg, må det nesten være den klassiske hatten med remme rundt haken.

Etter at artist og trendsetter Harry Styles brukte en lignende hatt i musikkvideoen sin til låten «Golden» tidligere i år, er den blitt sett på en rekke mannlige kjendiser jevnt og trutt gjennom sommeren – særlig på sosiale medier.

Det har motemerkene bitt seg merke i, deriblant Samsøe Samsøe. Mens damene har hatt stråhatter og bøttehatter denne sommeren (og mest sannsynlig vil ha det også neste sommer), vil nok solhatten bli trendy hos gutta for SS22.

Fra Catwalken: