Damemote – hvordan kle seg etter kroppstype?

Ulike kroppsfasonger og ulike kroppstyper kler ulike plagg. Her deler Helene Jensen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller, sine beste tips og råd til å kle seg etter kroppsform. Og ifølge eksperten er det spesielt ett råd det er viktig å følge.

Av: Chili Media

– Det er enkelte faktorer det er viktig å tenke over når det kommer til å kle seg etter kroppstype. Ved å være bevisst på egen kroppstype, vil det være enklere å finne klær som sitter godt og som får frem den beste personligheten og selvsikkerheten i seg selv, forteller Helene Jensen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller.

Hvilke farger kler min kroppstype?

Hun forklarer at det å bruke farger for å fremheve sin kroppstype, er et enkelt grep en kan leke seg med. Her er det viktig å vite hvilke farger som kler din kroppstype.

– Klærne vil være med på å fremheve din identitet og mye kan nettopp fremheves med riktig bekledning. Klær med farger som ikke passer til personens hudtone, kan for eksempel bidra til å gjøre det helhetlig uttrykket blekt og grått, mens riktig bruk av farger vil kunne gi glød, som igjen bidrar til å skape selvsikkerhet og positiv utstråling, sier Jensen.

Hun forklarer at en ferskenfarget bluse eller oransje genser ofte ikke vil være kledelig for en kald og lys hudtone, da helhetsinntrykket ofte vil fremstå grålig. Her vil farger med større kontraster være mer kledelig, for eksempel en mørkere blåfarge. 

Det er ikke dermed sagt at en generelt skal styre unna sterke farger. Enkelte har ifølge Jensen en tanke om at klær i sterke farger for eksempel får en til å fremstå større, men det er ikke alltid riktig.

– For mange handler det i bunn og grunn om å skape en illusjon av balanse mellom over- og underkropp. Dersom klærne sitter riktig i henhold til din kroppsfasong, er sjansen større for at du også vil føle deg vel, forklarer hun.

Mos Mosh

Er du for eksempel lav, vil en oversized jakke gi et inntrykk av at du ønsker å gjemme deg bort fremfor å fremheve deg selv.

Fire kroppstyper blant kvinner

Kroppstypene blant kvinner deles ofte inn i fire kategorier: timeglass, pæreformet, epleformet eller rektangel.

Pære, timeglass, eple eller rektangel? Ulike kroppstyper kler ulike klær, og vi skal se på hvordan en kan kle seg på best mulig måte etter kroppstype.

Timeglassfigur

Timeglassfiguren kjennetegnes av en smal midje med former. Skuldrene og hoftene er som regel like brede, som gir den smale midjen og den klassiske timeglassformen.

– En slik kroppsform kler i mange sammenhenger kjoler med et belte i livet, som nettopp fremhever den smale midjen. Et annet alternativ er eller kjoler med innsving i midjen, forteller Jensen.

Hun forklarer videre at formløse klær vil skjule de flotte formene. Generelt er det derfor et godt tips å bruke nettopp et belte i midjen hvis klærne er formløse, som fremhever timeglassfasongen i større grad.

– Andre gode tips for bekledning til en timeglassfigur, er å velge jakker og topper med innsving. I tillegg vil v-hals være ekstra kledelig, samt kjoler og topper med litt dypere utringning, forteller hun.

Epleformet

En epleformet kropp er kjennetegnet av en større overkropp og mindre underkropp. Hoftepartiet er relativt smalt, mens skuldre og rygg er bredere bygget. Midjepartiet er også mindre definert.

– Et tips er å velge typiske A-formede plagg, og unngå klesplagg som er mindre tettsittende, forteller Jensen.

– For å fremheve bena og skape et feminint utrykk, velg gjerne plagg som er mer tettsittende på øvre del av kroppen, og litt løsere på underkroppen. Ønsker du å ta fokuset vekk fra overkroppen, velg gjerne bukser med vide ben eller sleng, forteller hun.

Et annet godt råd er å velge detaljer som vekker oppmerksomhet over brystet og under hoftelinjen. Imellom her holder du det enkelt – spesielt i valg av materialer og stoffer.

Plagg eller antrekk med vertikale striper skaper en illusjon av en slankere silhuett.

Pæreformet

En pæreformet kropp kjennetegnes ved at den bredeste delen av kroppen er ved hoftene. Ved å skape volum fra midjen og opp, vil du trekke oppmerksomheten vekk fra underkroppen.

– A-formede skjørt passer godt til en pæreformet kropp. Kombinerer du mørke underdeler med lyse topper, vil dette også skape en fin kontrast i antrekket, og trekke oppmerksomheten mot overkroppen, forklarer Jensen.

Til antrekket kan du med fordel velge et par spisse sko, som skaper et inntrykk av lengre bein.

– For et feminint og slankere uttrykk, er et godt tips å velge bukser i rett eller vid fasong. De bør være i balanse med hoftene, slik at de virker forlengende, sier hun.

På overkroppen kan en med fordel leke seg med både spenstige farger og mønstre – generelt plagg som trekker oppmerksomhet. Tips! En god push up-BH, som er godt tilpasset vedkommende sin kropp, vil generelt også bidra til å gjøre antrekket mer kledelig.

Rektangel

Rektangel, eller rett kroppsfigur, kjennetegnes av en slank og smal kropp uten tydelige former. En kroppsfigur som dette vil kunne kle det meste, men ønsker du å skape en illusjon av former, er et godt tips å gå for plagg med rysjer eller volanger.

– Rette og enkle kjoler vil være kledelig for denne kroppstypen – både løse og ettersittende, men marker gjerne midjen med et belte for å fremheve figuren, forteller Jensen.

Ellers anbefales det å leke seg med mønstre, materialer og struktur for å gjøre antrekket desto mer interessant. Det kan være lurt å styre unna formløse og oversized plagg.

Ønsker du å skape en illusjon av litt mer former i antrekket, kan du med fordel velge topper og gensere med rund hals – gjerne med utsmykninger eller andre spennende detaljer.

Hvilke størrelser bør man ha mest av i butikken?

Small, medium og large er størrelsene som går raskest unna, og dermed bør alle butikker sikre seg disse størrelsene. Og gjerne en god mengde av disse, slik at du har et bredt utvalg ovenfor den kundegruppen butikken har.

– Det er også viktig å merke seg at størrelsen på plaggene kan variere fra merke til merke, samt hvordan plaggene er sydd. Er det mye eller lite stretch? Er det glidelås i siden eller elastisitet i midjepartiet? Dette må en tenke på når det gjelder størrelser og ulike plagg, forteller Jensen.

Et bredt utvalg av størrelser er generelt viktig for å nå en større kundegruppe.

Klær i flere fasonger, typer og modeller

– Videre er det viktig at butikken har flere fasonger med ulike former og ulike stiler på klærne. Dette gjør at flere har muligheten til å handle i din butikk, forklarer eksperten.

I tillegg bør en ha et bredt utvalg av ulike modeller – fra ekstra lange til ekstra korte. Å ha større størrelser er viktig for ikke å utelukke en stor kundegruppe.

– Hver enkelt butikk vet likevel mest om sin kundegruppe og målgruppe, derfor gjelder det å velge det som passer butikken best. Det er ikke gunstig å sitte med et varelager du ikke får solgt ut eller har behov for.

Avslutningsvis legger Jensen til:

– Selv om en kan få gode tips etter å kle seg etter sin kroppsfigur, er det aller viktigste at kunden føler seg komfortabel i klærne.