Dette er jeanstrendene til dame-herre SS 22

Slim fit, loose fit, boyfriend – det finnes utallige varianter av jeans til både dame og herre. Så hva er egentlig årets jeanstrender?

Dette er jeanstrendene for dame i 2022

– De siste årene har damejeans generelt blitt videre, lenger i beina og høyere i livet, men det ser ut som om trenden flates ut og at kvinner nå heller mot rette jeans med litt lavere livhøyde, forteller Pål Nordskaug, produktansvarlig for Replay hos Kaare Lund Agenturer.

Kaare Lund representerer merker som Replay og Dr. Denim.

– Den nye modellen skal gjerne sitte på hoftene, ikke være for stram rundt lårene og gå rett ned fra kneet, forteller Nordskaug.

Agenturet kan fortelle at det ofte ikke er like lett å sette fingeren på trender og tendenser blant jeanstrender til dame, som det derimot er til herre – og det er langt større variasjon blant passformer.

– Slim, flare, boyfriend, straight leg, high waist, low waist – alt funker. Det avhenger av bruksområde og personlige preferanser. Høye støvletter og boots er for eksempel i vinden akkurat nå, og da fungerer skinny jeans veldig bra. Bukser med vide bein vil ikke få plass i støvlettene.

Ifølge byrået er flare – eller slengbukser, en flatterende silhuett for mange, og er av den grunn en modell som alltid er aktuell.

– Rette og mer løse modeller treffer godt når det gjelder komfort og passer bra til en casual look. Noen år på hjemmekontor har nok rekruttert mange her.

– I tillegg er Y2K-trenden her for fullt og etterspørselen etter low waist, flared jeans øker. Om dette er en trend som vil få fotfeste, gjenstår å se. Foreløpig er det kun en nisje – alle er nok ikke klare for å gå tilbake til tidlig 2000-tallet helt enda.

Ifølge klesmerket Scotch & Soda handler året 2022 om grungy, løse fasonger.  

– Desto mer oversized og baggy, desto bedre er det. Inspirert av avslappede 90-talls boyfriend-silhuetter, modernisert ved å bruke tøffe, men supermyke tekstiler. Mønstre, farger og detaljer gjør det fresht.

Frode Kommode, som representerer Fiveunits og Plain, forteller at de ser flere gjeldende jeans-trender for dette året.

– Årets jeanstrend er klassisk, straight legged denim, gjerne i en vintagevask, men vi ser også en del farget denim, sier Kaja Kayser Jacobsen, ansvarlig for PR og sosiale medier hos Frode Kommode.

– Low waist har også kommet tilbake i motebildet. Det har ikke tatt helt av her hjemme, men Norge er generelt litt trege når det gjelder trender. Skinny jeans er imidlertid helt ut og sleng ser vi heller ikke så mye til hos oss. Nå skal det være comfy, og det er gjerne jeans med loose fit som er mest gjeldende.

Dette er jeanstrendene for herre i 2022

Akkurat som med trendene til dame, beveger herrejeansene seg mot en mer avslappet, løs og ledig fasong for 2022.

– Håndlaget damage & repair er viktig for årets herretrender. Vi ser gjennomarbeidede, vintage-skader og reparasjon som veldig viktig, og noe som gir en mer personlig og detaljert touch på hverdagsdenimen.

Også hos Kaare Lund Agenturer synes de trenden en stund har gått mot mer rette og løse varianter.

­– Selv om vi er på vei bort fra det veldig trange, så er vår bestselger fortsatt en smal modell. Det handler ofte ikke bare om passform, men også hvilken størrelse som velges. Vi anbefaler våre kunder like gjerne å tilby en størrelse større, som en ny passform, forklarer Nordskaug.

De ser også et rimelig klart generasjonsskille når det gjelder straight leg og loose fit.

– En straight leg bukse har mange bruksområder. Den kan være pyntet og brukes til skjorte eller casual med en t-shirt, og er et godt alternativ til veldig smale passformer.

– Buksene med loose fits attraherer stort sett et yngre publikum, avslutter han.