Ekte kremmerånd i Ulsteinvik

Bak over 60 år med suksess står tre generasjoners drivkraft og dedikasjon fra familien Overvåg. Ifølge andregenerasjon Greta Overvåg forplikter man seg litt ekstra når ens eget navn står på butikkdøren

Av Suburbia

I 1957 etablerte Ragnhild Overvåg og hennes mann det som har vokst til å bli en av Norges mest lønnsomme klesbutikker for damer og herrer, nemlig Overvåg i Ulsteinvik.

Om lag 66 år senere driver familien fortsatt butikken med solid overskudd hvert år. Grunnleggernes datter, Greta Overvåg, har vært en del av familiebedriften siden hun var liten.

Tre generasjoner kremmerånd

Greta overtok familiebedriften i 1998.

– Min datter Beate dro til Bergen og jobbet i butikk der i 8–9 år, og det var en meget lur besluttsomhet. Det er i det hele tatt lurt å komme seg ut, jobbe hos andre og oppleve andre måter å drifte på, påpeker Greta.

Men etter hvert valgte Beate å slutte seg til familiens foretak, og i dag har hun i stor grad overtatt den daglige driften:

– Beate står for de fleste innkjøp og har ansvaret for merkevaremiksen – og det fungerer helt fantastisk. Beate er mye flinkere enn jeg noensinne har vært!

– For oss er det en livsstil mer enn en jobb, og vi bestreber oss hele tiden på å ha en butikk som gir kundene våre en god handleopplevelse.

Greta Overvåg

Prioriterer fysisk butikk


Etter mange år i bransjen har Greta erfart hvordan markedet har endret seg betydelig. Konkurransen er tøffere, og en særlig utfordring er netthandelen.

– Men i dag konsentrerer vi oss om det segmentet vi er i. For oss er det en livsstil mer enn en jobb, og vi bestreber oss hele tiden på å ha en butikk som gir kundene våre en god handleopplevelse. Og det lykkes vi med. Det i seg selv er jammen hardt arbeid, men gøy er det!

Familiebånd og sterkt samhold

Men man kan ikke reflektere over et «nå» uten å la tankene vandre tilbake til «da».

Moren, Ragnhild Overvåg, som startet butikk-eventyret, er i dag over 90 år gammel. Etter en alvorlig sykdomsperiode i fjor har hun kommet sterkt tilbake, noe som har satt sitt preg på datteren:

– Ja, det var en veldig stressende juli i fjor. Da fikk jeg to barnebarn samtidig som moren min holdt på å dø på samme sykehus. Men hun kviknet heldigvis til etter et møte med de nyfødte etterkommere. Og nå er hun tilbake i god form!

Overgår seg selv i Overvåg

I 2023 oppnådde butikken sin høyeste omsetning siden 2016. Hva er hemmeligheten bak denne suksessen – som har vart i så mange år?

– Jeg tror vi scorer på merkevaremiksen vår, samt den varekunnskapen som vi sitter på. I tillegg har vi mange faste kunder som er opptatt av kvalitet og service. Ulsteinvik er en maritim kommune med innbyggere som reiser veldig mye. Så, vet du – jeg vil påstå at en av våre største konkurrenter, i hvert fall på herresiden, faktisk er flyplassene.

Derfor har de alltid vært nødt til å ha en klar og tydelig profil:

– Vi har ikke kunnet ha skjorter fra 399 på herre, for eksempel. Vi har måttet spisse oss – være en ordentlig merkevarebutikk.

Greta forteller at deres kunder har høye forventninger, noe som alltid har gitt dem noe å strekke seg etter.

– Vi har måttet sammenlikne oss med de beste butikkene, samtidig som vi har vært tro mot at vi er i Ulsteinvik. Det er det som er spenningen og drivkraften vår; å prøve å ha en merkevaremiks i butikken som gjør sånn at kundene kommer til oss.

– Ofte er det litt lett å gå i stim, men vi føler oss mer komfortable med å gjøre vår egen greie.

Greta overvåg

Ulsteinvik-DNA

– Vi har kunder som reiser mye overalt, men vi har altså klart å skape vårt eget lille univers i Ulsteinvik som holder internasjonal standard. Og det er jeg utrolig stolt av. Vi har funnet et Ulsteinvik-DNA som fungerer veldig bra for oss, og som åpenbart fungerer for kundene våre ettersom de kommer igjen og igjen.

– Ofte er det litt lett å gå i stim, men vi føler oss mer komfortable med å gjøre vår egen greie.

Overvåg legger til at samarbeidet med Texcon, særlig faktureringssamarbeidet fungerer veldig godt, og at det er mye enklere regnskapsmessig når man er tilknyttet Texcon. Det er også et godt samarbeid butikkene imellom og Kristine hos Texcon er alltid behjelpelig på tlf.

Planene for Overvåg fremover


Nå nærmer Greta seg 64 år, men hun elsker fortsatt det hun driver med og gleder seg til å gå på jobb.

– Det er det ikke alle som kan si. Men det å få kremmeren til å blomstre er en lykkefølelse.

Hun ser optimistisk frem til å overlate styringen til datteren.

– Generasjonsskiftet har egentlig skjedd, men det er ikke formalisert ennå. Akkurat nå har jeg jobbet fullt siden Beate har fått en baby, men planen er å gradvis trekke meg tilbake.

Overvåg tilføyer til slutt:

– Jeg har sagt at jeg er her så lenge hun føler behov for det. Når man har en butikk med sitt eget etternavn på døren, så forplikter det litt, synes jeg.