En komplett guide til det viktigste tilbehøret og accessoirer

Hva er det viktigste tilbehøret for dame og herre? Her tar vi for oss noen av de viktigste kategoriene og ulike varianter innenfor hver kategori, som i sum gir en god basisgarderobe for tilbehør og accessoirer.

Av: Chili Media Foto: Freepik.com/Leverandørene

Det er en hel verden der ute av tilbehør og iblant kan det føles overveldende å skulle holde oversikt. Trender og mikrotrender kommer og går, og det kan derfor være lett å gå seg vill i øyeblikket og miste oversikt over hovedstrømningene. Mikrotrender kan være en super måte å ta med seg inspirasjon videre, til å ta tempen på samtiden og være aktuell, men det viktigste er et godt basisutvalg og heller benytte seg av trendstrømningene for å supplere på sortimentet sitt. 

Da holder en seg tidløs og legger opp til at kundene kan bygge seg opp en solid og personlig garderobe. Men hvilke elementer er det viktigst å ha med seg for et solid grunnlag når det gjelder tilbehøret? Vår tilbehørsguide tar for seg noen av de mest essensielle tilbehørene i dame -og herrekategoriene. Men husk at det alltid er fint å mikse på tvers av kategorier!

Psst! Et godt utvalg av tilbehør i butikken, er en ypperlig anledning for mersalg.

Tilbehør for herre

Sko

Et par stilige sko kan virkelig «gjøre» hele antrekket, og spesielt for herre. Et godt grunnlag for en komplett tilbehørsgarderobe starter med et par gode dressko, et par boots og et par gode sneakers.

 • Dressko: Det viktigste her er å tenke på materialet – og da helst at de består av et godt skinnmateriale som holder og varer lenge. Det finnes flere varianter, men som en god basisvariant velger en gjerne en sko med noe glanset finish i toner av brunt eller svart.
 • Boots: Her er det flere varianter å velge blant, men det beste utgangspunktet, som passer til det meste, er et par klassiske chelsea-boots i solid materiale. Her er også bruntoner eller svart et godt valg for en allsidig styling.
 • Sneakers: Sneakers er et eget fagfelt å regne, og det finnes og utvikles stadig nye stiler og modeller. Hvilken modell som passer for den enkelte, avhenger av individuelle stiluttrykk. Det lønner seg imidlertid å ha en base med et par gode, hvite sneakers, for deretter å bygge på med forskjellige modeller, farger og detaljer for et personlig uttrykk og variasjon.

Beltet

Når det kommer til belter, er det lurt å huske på at beltet er et tilbehør først og fremst for funksjonens del, deretter for det stilmessige. Når en går til anskaffelse av et nytt belte skal det være et allsidig og funksjonelt tilbehør, som holder seg godt over tid og som enkelt kan brukes til flere antrekk. Det lønner seg å fokusere på kvalitetsmateriale fremfor alt, og da gjerne lær eller i det minste en god lærimitasjon som holder seg godt gjennom flere år. For et godt grunnlag i garderoben er det to hovedkategorier:

 • Det formelle beltet: En vanlig tommelfingerregel til formelle antrekk, er at beltet bør være i samme finish og farge som skoene for å skape harmoni. En kommer langt med et brunt og et svart belte i en elegant, glatt finish i enhver garderobe.
 • Hverdagslig og allsidig: Når det gjelder avslappede hverdagsbelter er det langt større rom for personlig variasjon. Likevel lønner det seg å gå etter brune og svarte toner for å sikre allsidighet når det kommer til styling, i tillegg til et godt materiale som holder over tid. Et godt tips her er å leke seg med ulike finisher og teksturer i beltet, for å gi antrekket et ekstra interessant element.

I halsen

Forskjellig type tilbehør i halsen vil la personligheten skinne igjennom i et antrekk. Utvalget av stiler, farger og materialer er nærmest endeløst, og en enkel dress kan raskt transformeres ved hjelp av et stilig slips, sløyfe eller en variant av et halstørkle i halsen.

 • Det enkle, stilrene slipset: Til mer formelle antrekk og anledninger er det perfekt å velge et klassisk, minimalistisk og ensfarget slips. Her er det fint å fokusere på kvalitet i materialer og tekstur, og å velge toner som harmonerer med resten av antrekket, for å sikre et stilrent og tidløst uttrykk.
 • Mønstret statement-slips: Her finner vi en rekke forskjellige hovedmønstre, blant annet tartan-mønstre, diagonale og horisontale striper, polkaprikker, paisley-mønstre, og til og med hundetannmønstre. Et mønstret slips egner seg tradisjonelt sett best til en mer avslappet look. Et slips med tynne, tette striper eller prikker kan egne seg til mer formelle og profesjonelle settinger, spesielt i mørkere toner. Mer ekstravagante mønstre, som tartan eller paisley, passer godt til mer festlige anledninger og for å gi antrekket «det lille ekstra».
 • Sløyfen: Sløyfen hører tradisjonelt sett til smokingen og fungerer som et kompletterende element til den klassiske looken. De senere årene har imidlertid bruken åpnet opp for at sløyfen fint kan brukes til skjorte, blazer eller dress, og gi et preg av lekenhet og personlighet.
 • Halstørkle: Halstørkle, ascot og kravat hører til en mer tradisjonell og historisk variant innen slipskategorien. Slik som slipset, kan halstørkle knyttes på nesten utallige måter. Et fint halstørkle kommer gjerne i silke eller silkelignende materialer. Her er det rom for å leke seg med sesongens farger og interessante mønstre for å gi antrekket personlighet.

Tilbehør for dame

Vesken

Vesken er et kremeksempel på tilbehør som eksisterer for dens funksjon. I mangel på gode lommer fra gammelt av, var det naturlig å utfylle behovet med en veske. I dag bruker vi den fortsatt for funksjonens del, men det er ingen tvil om at vesken er et utrolig viktig estetisk element i et antrekk. Valg av dekorative elementer, fargevariasjoner, materialer og form, gir rom for å gi antrekket et mer personlig preg. Det finnes utallige former for vesker, men noen sentrale varianter kan det være greit å ha for god variasjon i utvalget.

 • Handlenett: Handlenettet fikk en oppsving sammen med klima -og miljøfokuset, rett og slett fordi det er en stilfull måte å erstatte handleposen på. Nå finnes den i alle mulige farger, med forskjellig trykk og gjerne med et budskap. Det viktigste er at de er store, enkle å brette sammen og praktiske å ta med seg på farten i hverdagen. Samtidig gir det antrekket en avslappet og «nedpå» følelse, og fungerer som en veskekategori i sin egen rett.
 • Tote: Handlenettet kalles ofte for totebag her til lands, men den må ikke forveksles med vesketypen «tote». En tote er en stor og åpen hverdagsveske som skal romme det meste du trenger og vel så det. Her er det viktig med holdbare materialer, gjerne i skinnvarianter og skinnimitasjoner som gir dem et allsidig og stilrent uttrykk.
 • Skuldervesken: Skuldervesken er like funksjonell som en totebag, selv om den gjerne er noe mindre i størrelsen. Godt med plass til det du måtte trenge å ha meg deg og god lengde, samt komfortabelt og holdbart materiale på stroppene, er viktige elementer for å gjøre den til en perfekt hverdagsveske.
 • Clutch: En liten, håndholdt veske uten stropper som akkurat har plass til det viktigste av verdisaker. En fargeglad eller mer ekstravagant clutch er prikken over i-en på et enkelt festantrekk.
 • Baguette: Mange forbinder denne vesken med den ikoniske Fendi-vesken i «Sex and the City», som populariserte stilen. En baguette er en liten, lang og rektangulær veske, som enkelt kan styles til hverdagsantrekkene og til festligere anledninger. En solid og sofistikert, mindre veske som løfter ethvert antrekk.
 • Satchel: En tidløs og liten hverdagsveske som egner seg for de fleste. Disse er ofte minimalistiske i stilen og fokuset ligger gjerne på kvalitetsmaterialer og de små detaljene.

Sko

For en komplett garderobe er utvalget av sko viktig. Et basisantrekk kan endre uttrykk basert på skovalg. For en komplett skogarderobe er det anbefalt med et par klassiske, høye hæler, et par skinnboots (med lav eller høy hæl), et par gode sneakers og noen enkle flats. Da har du stylingmuligheter uansett anledning og begivenhet.

 • Klassiske høye hæler: Et par stiletthæler kan tenkes på som skoversjonen av «den lille sorte». Med et behagelig par, gjerne i svart, er en alltid klar med en klassisk look til festlige eller formelle anledninger – også et noe mer avslappede antrekk med jeans.
 • Boots: Et par lavere boots, gjerne i skinn eller skinnimitasjon, er en sikker vinner gjennom året, som passer perfekt både til hverdags og til festlige anledninger.
 • Sneakers: Sneakers er blitt et interessefelt. Sneakers-tilhengere dedikerer mye tid til samlingene sine, og hvilke modeller en velger avhenger av personlighet. Her er det greit å ha en base med et par hvite sneakers, for deretter å bygge på med forskjellige modeller, farger og detaljer som utviser personlighet.
 • Flats: Loafers, ballerinasko, mules, mary janes – gode «flats» kommer i mange varianter og holder seg godt som et klassisk og stilfullt element til både skjørt og bukse.

Smykker

For smykker har det tradisjonelt vært vanlig å velge en av delene; gull eller sølv. Det å blande var tidligere en «fashion faux pas». Heldigvis har dette de siste tiårene endret seg.  Det å kombinere både gulldetaljer og sølvdetaljer er en interessant måte å uttrykke seg på, spesielt gjennom smykker.

Smykkekategoriene som er mest sentrale, er halskjeder og øredobber. Ringen er også verdt å nevne, spesielt med tanke på hvordan ringer historisk har blitt og blir brukt som symbol på status og tilhørighet, og for å markere viktige hendelser i livet. I nyere tid er det blitt vanligere å bære ringer for pyntens skyld, og for å uttrykke personlig stil gjennom ulike tykkelser, stiler og materialer.

Av halskjeder finnes det bred variasjon av lengder, stiler og materialbruk. Halskjedet gir antrekket et eget preg og noe personlig. Noen av de mest sentrale stilene er:

 • Choker-smykket: Choker-stilen forbinder vi i størst grad med 90- og 2000-tallets grunge-tendenser, men smykkestilen kommer også i mer delikate og elegante varianter. Det kjennetegnes ved å være et kortere halssmykke med en tettsittende passform. Et choker-smykke er en enkel og elegant måte å gi et antrekk et interessant element og dra blikket mot dekolletasje- og halsområdet.
 • Anhengsmykket: Halssmykker med anheng kjennetegnes, som navnet tilsier, ved at det er et halssmykke med en form for anheng. Enten det er en liten sten, et hjerte, eller noe mer personlig, gir anhenget mulighet for å uttrykke noe individuelt, samtidig som det skaper et blikkfang i større eller mindre grad.
 • Chain: Denne varianten fungerer fint til både hverdag og til finere anledninger avhengig av tykkelsen på smykket, og har en lang tradisjon i flere kulturer.
 • Perlesmykket: Perlekjedet kommer i alt fra choker-lengde til virkelig lange varianter, og er et godt eksempel på noe klassisk som løfter et antrekk, enten for en avslappet hverdagslook eller en mer formell eller festlig anledning.

Øredobber brukes over hele verden, og de siste tiårene har det blitt mer vanlig å ta flere piercinger for å style med flere typer øredobber oppover øret.

 • Stud: En enkel stud, med eller uten sten eller motiv, passer uansett antrekk og egner seg fint til hverdags – alene og i kombinasjon med andre hvis en har flere piercinger i ørene.
 • Perler: Perleøredobber, både enkle, korte og lange, er en tidløs klassiker som egner seg i de fleste smykkegarderober og til ulike anledninger.
 • Hoops: Øreringer, eller hoops, finnes i alle tykkelser og størrelser, og er et allsidig smykke som egner seg fint til det meste. Spesielt er en mindre ring i sølv eller gull passende som et basis-smykke til hverdags. Det kan også brukes i festlige anledninger, alene og i kombinasjon med andre øredobber.
 • Dangle: En lengre øredobb kan skape et helt nytt uttrykk og fungere som blikkfang og innramming av ansiktet, spesielt med kortere hår eller oppsats. Her kan en leke seg med statement-uttrykk basert på personlig stil og det gjeldende trendbildet.

Armbåndet brukes som oftest ikke alene, men brukes sammen med halskjede i samme stil. Noen sentrale varianter inkluderer:

 • Delikat klassisk: et enkelt, minimalistisk armbånd i samme stil som et halskjede vil gi antrekket et helhetlig uttrykk.
 • Charm: Personlige armbånd hvor en fester på «charms» som uttrykker noe personlig, er en søt og leken måte å uttrykke seg på. Dette så vi en del av rundt årtusenskiftet, men i det siste har vi igjen sett mer av dem som et lekent element av nostalgi.
 • Perlearmbånd: Perlearmbåndet gir et nostalgipreg til hverdagsantrekket, på samme måte som charm-armbåndet. Her er det rom for å leke seg med alt fra et maksimalistisk kombinasjonspreg med forskjellige perler, til en mer klassisk variant med hvite, stilrene perler.