Fra vadmel til Burberry

Ifølge NHO er det bare 13 % av familiebedriftene som overlever overgangen fra andre til tredje generasjon. Hos Dalegruppen i Ålesund står femte generasjon klar til å overta.

Siri Dale Reichel med datteren Nana-Marie nyter lekre Dale Consept Store i Storgata i Ålesund sentrum.

Th Dale ble grunnlagt av oldefaren til Siri Dale Reichel, Thore Dale, i 1889. Han prøvde seg som fisker, men frøs så fælt at han i stedet begynte å selge klær til fiskerne i Ålesund.

– Oldefar solgte vadmelsbukse og Devold-trøyer, men i 1904, da Ålesund brant, sto han der uten både butikk og levebrød.

Thore Dale var en driftig mann. Etter bybrannen bygget han en bygård i Kongens gate 10. Gården hadde fire etasjer, den første var butikk, de to neste var lager, og familien bodde på toppen.  

– Det var jo sånn det var den gangen. En klassisk kjøpmannsfamilie.

– Tar du en helomvending, så kan du lett miste mange.

Siri Dale Reichel

Fire moderne butikkonsepter

Idag har Dalegruppen fire butikker, Dale Concept Store og Dale Trend, og to Nuvaa-butikker. Butikkene finner du i Ålesund sentrum, i Ålesund Storsenter og på AMFI Moa, dermed er vi representert både som gate butikk, men også på kjøpesentre. Dessuten har de en stor og lønnsom nettbutikk – daleplus.no

Det legges ned mye arbeid i presentasjonen og detaljene.

– Er dere gale?

Allerede i 1973 etablerte Siri sin far, Anton O. Dale, Moa Varehus med 3 andre kjøpmenn. Dette har senere blitt til Amfi Moa. Han så tidlig at flere kunder ville bosette seg i indre strøk og dermed hadde behov for å handle.

I 1987 ble Ålesund Storsenter etablert, og det ble naturlig for Dale å flytte butikkene fra Kongens gate til et shoppingsenter i sentrum av Ålesund. Ifølge Siri Dale Reichel setter kunder pris på tak over hodet.

– Da vi flyttet til Ålesund Storsenter sa folk: «Er dere gale? Dere kan ikke flytte fra Kongens gate, der har dere vært hele tiden». Jeg tenkte og tenker annerledes. Kundene er i bevegelse hele tiden, og vi må flytte dit kunden befinner seg. Derfor har de også nettbutikken daleplus.no.

Neste generasjon

Da Dale gikk ut av Match-kjeden, hadde de allerede tenkt ut et nytt konsept.

– Jeg var heldig, for akkurat da kom min datter hjem. Hun fikk knadd og styrt med det konseptet, og det har blitt kjempevellykket. 

Det nye konseptet fikk navnet Nuvaa, inspirert av at Ålesund er en gammel Art Nouveau-by. Datteren er Nana-Marie Dale Reichel, og hun har solid bakgrunn for både å utvikle konsepter og, har i dag overtatt driften av alle Dale sine butikker. Hun studerte i København og Herning, var utvekslingsstudent i Paris og studerte økonomi på BI. Etter studiene jobbet hun ett år i Gucci-butikken i Oslo, og deretter i Tatler-butikken. I København jobbet hun hos Burberry ved siden av studiene. Det hører med til historien at Dalegruppen har forsynt Sunnmøre med Burberry i mer enn femti år. Etter denne karrierebyggende CV-reisen, fikk Nana-Marie Dale Reichel jobb hos Varner-gruppen, hvor hun jobbet som innkjøper hos Cubus.

Her er hele Dale Reichel-familien samlet: Siri, Richard, Nana-Marie og Gerhard.

– Da pandemien gikk inn i sitt andre år, sa Nana-Marie: «Du, jeg kommer jeg». Det er mye kjekkere å være i Ålesund under en pandemi enn i Oslo.» Så da fikk jeg henne hjem igjen. Jeg var kjempeheldig. Med det samme hun kom, spratt jeg og mannen min champagneflaska. Det er deilig å vite at det går i arv. Hun fikk satt seg inn i tingene, og hun er utrolig strukturert, og her er det virkelig fart i sakene.

– Vi er jo en opplæringsinstitusjon. Det har vi vært i mange år, og det å skape en god kultur er viktig.

siri Dale Reichel

Moro på jobb

Personalet har alltid vært veldig viktig for Siri Dale Reichel. Alle skal ha det gøy på jobb.
– Jeg treffer ofte tidligere ekstrahjelper på gata som sier: «Åh, det var så kjekt å jobbe med dere. Det var så koselig, og jeg lærte så mye.» Vi er jo en opplæringsinstitusjon. Det har vi vært i mange år, og det å skape en god kultur er viktig. «Det er moro på jobb» er vårt livsmotto, og det står på veggene på bakrommet i alle butikkene våre.