Jeansguide til ham og henne

Hvordan finne den perfekte jeansen.

Wrangler

Av: Chili Publications Foto: Produsentene

Jeansen er et kjært og uunngåelig plagg i de aller fleste garderober. Helt siden olabuksa ble introdusert av Levi Strauss i 1873, er den blitt utviklet til å romme utallige fasonger med ulike vasker, lommer og detaljer. I dag har både luksusmotehus som Dior omfavnet jeansen, i tillegg til motemerker og selvfølgelig fast fashion-kjeder.  

Her kommer tips til fasonger, vasker og stretch, slik at du kan finne den perfekte jeansen til både deg selv og dine kunder, uansett kroppsfasong.

Vasker 

Det var helt klart enklere da jeansen ble oppfunnet – da fantes det kun én type vask på jeansen, nemlig den blå. I dag er det utallige vasker å velge mellom, fra de klassiske fargene til hele spekteret av regnbuen. Har du tenkt over hva vasken gjør med fasongen og uttrykket?  

JEANS: En nødvendighet i enhver garderobe. Foto: Lee

Sort: Klassisk og nøytral, passer til det meste og de fleste anledninger. Får kroppen til å virke smalere.  

Lys blå: Blir gjerne oppfattet som mer avslappet enn sorte eller mørkeblå jeans. Typisk jeans for vår- og sommersesongen. Lyst parti på lårene gir gjerne en forstørrende effekt. 

Indigo: Den klassiske, originale blåfargen uten lyse eller mørke områder. Har et tidløst utseende, og ser fantastisk ut til en hvit t-skjorte eller skjorte dyttet avslappet nedi.   

Hvite: Har de siste årene opplevd litt av en renessanse, og er blitt hvitvasket – bokstavelig talt. Med riktig fit er dette klassiske og sofistikerte jeans.  

Stretch eller ikke stretch? 

Jeans uten stretch har fått et ufortjent dårlig rykte. Mange er nemlig livredd innholdsfortegnelser som sier 100 prosent bomull – for ikke å snakke om kampen i prøverommet som gjerne følger med. Flere er enige om at riktig gode jeans ikke kan ha stretch, og den må og skal virkelig jobbes med for å kunne dras oppover knærne før de sitter på plass.  

JEANS: Det finnes utallige modeller, snitt, farger og vasker. Her gir vi deg en komplett guide i jeans-universet. Foto: Lee

Ifølge nettstedet Highsnobiety pleier en vanligvis å vaske denim mot slutten av produksjonsfasen, etter den er blitt til jeans. Dette skjer etter at den er farget, hvor formålet med vasken er å gjøre buksene mykere og redusere mengden plagget kan krympe etter forbrukeren har vasket den første gang hjemme. Et par vasket jeans gir dermed en god pekepinn på hvordan buksene vil se ut i fremtiden.  

Så, hva er da rå denim?  

Rådenim dropper vaskeprosessen, og gjør dermed at forbrukeren selv må vaske jeansen første gang. Typisk vasker en den ikke før etter å ha brukt den i seks til tolv måneder – skjønt noen forbrukere velger å aldri vaske den.  

Fordelene? Ettersom vask sliter på farge og denim, vil en jeans i rådenim holde mye lenger, og som forbruker kan du forme den slik du vil. Det er en grunn til at det gjerne heter «to break in» et par jeans. De må gås inn, og når det er overstått, kan du ha jeansen livet ut om du vil.   

På lik linje med frykten for rådenim, er innholdslappen som sier 2-3 prosent elastan. For mange er det uaktuelt å kjøpe jeans uten elastan, også kjent som stretch. Hvorfor? Fordi tanken på jeans som ikke utvider seg er uutholdelig. Minus-siden ved jeans med stretch er at de gjerne mister fasongen etter en viss tid, i tillegg til at det er mindre miljøvennlig, ettersom stretch er lagd av syntetiske fibre, mens jeans uten stretch er i 100 prosent bomull, et naturfiber.  

Jeans til henne  

– Vi mener du skal gå med det som får deg til å føle deg bra. Vi har mer enn syv ulike fittinger, og hver fit har sine egne kvaliteter som fremhever kroppen, men det er opp til deg å bestemme hva du skal ha på deg. Her er noen eksempler på våre modeller og deres ulike kvaliteter til å fremheve kroppen, forteller hun.

– Hos Only sier vi at den perfekte jeansmodellen er den som får deg til å føle deg mest komfortabel.

Lene Dyhr, marketing manager i Only
TIL HENNE: Den perfekte jeansmodellen er ifølge eksperten den som får deg til å føle deg mest komfortabel. Foto: Levis

High waist: – Jeans med høyt liv gir den perfekte kurvede timeglass-figuren. 

Skinny: – Skinny jeans er et tidløst moteplagg som du bare må ha i klesskapet ditt. Den passer til alle figurer og kan bli stylet akkurat slik du vil.  

Flared: – Det er en veldig god grunn til at disse slengbuksene er tilbake fra 70-tallet. De får beina dine til å se ut som at de er eviglange.  

Straight: – Den rette jeansen er en klassisk modell med et definitivt comeback. De noe løse beina er komfortable og har en forlengende effekt som får beina til å virke lengre enn de faktisk er.  

Bootcut: Disse har bukseben som er utsvinget, i likhet med flared jeans. Bootcut oppsto for at man skulle ha muligheten til å ha buksen utenpå bootsene sine.  

Boyfriend: Denne jeansen skal være som lånt fra mannens klesskap. Den skal sitte godt over hoftene, og være løsere og mer avslappet nedover beina.  

Hva er egentlig forskjellen på skinny og slim? Slim jeans er mer tettsittende over setet og lårene, mens skinny jeans sitter stramt hele veien fra låret til leggen. Begge blir laget i materialer med stretch, men slim jeans kan bli laget av tekstiler uten stretch. 

Jeggings: Disse er lagd av et stretchy materiale, ikke denim, men har likevel en look som minner om denimjeans.  

Jeans til ham 

– Tynne menn er fine i slim fit, regular fit eller bootcut. Lave menn er fine i regular eller straight fit, men det kommer også an på om de er tynne eller mer kraftig. De tynne er fine i slim, mens de kraftige kler regular fit. Gutta med stor mage og midje passer best i loose og regular fit, sier Tone Kristin Næss i Stay Hungry, som sitter på blant annet Lee og Wrangler i Norge.  

Wrangler

Regular: Denne er komfortabel til enhver anledning. Den er rett i fasong fra hoftene til lårene, og har gjerne et mellomhøyt liv og vide bein. Brukes gjerne av menn som ikke er for store eller for tynne.  

Straight: Denne jeansen er gjerne mer romslig over knærne og anklene, og passer godt til lave menn.  

Tapered: Denne er gjerne mer romslig på toppen og smalere mot anklene, og blir sett på som en form for skinny jeans.  

Bootcut: Denne har i likhet med bootcut for kvinner utsvingede buksebein.  

Skinny: Tettsittende jeans som er smale over hele beinet og ned til ankelen.  

Super Skinny: Denne har enda mindre plass enn skinny og er enda mer tettsittende.  

Slim: Dette er en moderne silhuett. Den har gjerne mer plass over lårene eller bootcut nederst. Den er mer tettsittende over baken og lårene enn skinny, som er tettsittende hele veien over lårene og ned til anklene.