Nå kommer sola!

Kjære medlem og fremtidige medlem, og kjære alle dere andre som også jobber i klesbutikk. Her får du en optimistisk sommerhilsen fra Texcon: Nå kommer sola!

I juli 2022 hadde Tromsø bare 140 soltimer, men i fjor snudde det. Antallet soltimer økte med 65 til hele 205. Dessverre gikk det den andre veien i Stavanger. De fikk en nedgang på 24.

Det er flere likheter mellom den norske sommeren, og det norske klesmarkedet. En av dem er at det er vanskelig å spå. En annen er at det er store lokale forskjeller. En tredje er at det gjelder å gjøre det beste ut av det været man får.

Alle vet at det norske sommerværet er lokalt, uforutsigelig og ustabilt. Det går fra strålende solskinn til regnbyger på få minutter. Likevel er vi nordmenn optimister. Uansett hvor mange ganger regnet har ødelagt piknikplanene våre, er vi klare til å prøve igjen. Så fort det kommer en solstråle, springer vi ut på balkongen, tenner grillen og stirrer håpefullt mot den solnedgangen vi kanskje får se. Vi er verdensmestre i å gjøre det beste ut av situasjonen.

Slik er det i Texcon også. Alle fryktet at 2024 skulle bli et tøft år, og sånn er det blitt. Det er rett og slett blitt vanskeligere å drive handel. Det er mange varer der ute, og noen er bekymret for bruttofortjenesten.

Likevel er situasjonen akkurat nå den at de fleste Texcon-medlemmer klarer å matche topplinjen fra i fjor. De evner å friste, fange og fornøye kundene, de selger bra og gjør det godt, og totalt sett har Texcon en vekst hittil i år på over 10 %.

Så er det noen mørke skyer i horisonten. Årets lønnsoppgjør innebærer økte kostnader. Det er fortsatt press i arbeidsmarkedet, og når vi ser på omsetningsveksten for hele bransjen, så er den lavere enn prisstigningen. Dette innebærer at noen av de store kjedene hittil i år har opplevd en reell nedgang i omsetningen. Hvis dette ikke bedrer seg raskt, kan vi være ganske sikre på at de vil ta grep – og ty til SALG for å «kjøpe seg» omsetning.

For Texcon-medlemmer blir det dermed viktig å beholde troen på eget konsept, utvise godt kremmerskap og bli enda bedre på det vi allerede er gode på: Faghandel – god service og gode kundeopplevelser.

Det med lønnsoppgjøret er forresten ikke bare negativt. Statistisk Sentralbyrå forventer nå at vi får en reallønnsvekst i 2024. Kjøpekraften øker, folk får litt mer penger å rutte med, og er du en dyktig kremmer, greier du å utnytte dette til din fordel.

En annen god sommernyhet er at enda flere nordmenn kommer til å velge Norges-ferie i år, og turiststrømmen fra utlandet vil øke kraftig.

Ikke glem at turister, som ikke kjenner butikken din fra før, må lokkes inn.  Når de først er inne, må de møte noe og noen som matcher feriehumøret. 

Og helt til sist: Kanskje er det bare en fordel at den norske sommeren ikke er helt til å stole på. Den ene dagen er det varmt, da ønsker kunden seg noe i lin, en ny shorts eller en ny kjole, men så snur det ­ ­– og da trengs det både to og tre lag. 

God sommer!

Thomas