Pulsen på de internasjonale motemessene og moteukene

Motemessene byr på inspirerende vår- og sommertrender for 2023 til både ham og henne. Noen viktige stikkord er blant annet: kjønnsnøytrale plagg, denim, transparente materialer og skredder-magi!

Tekst: Chili Media Foto: Vogue Runway, Vogue (Acielle), Hypebeast (Joyce Li), GoRunway, GQ, WWD (Vanni Bassett, Kuba Dabrowski) og produsentene

Det er nok av motepåfyll når bransjen flokker seg sammen for å delta på de internasjonale motemessene og moteukene. Det tiltrekker et flust av bransjefolk, innkjøpere, profiler, kjendiser og merker. Under motemessen Pitti Uomo, verdens viktigste plattform for herremote, og blant sommerens moteuker og Ready-to-wear-visninger, kan en se flere trendmønstre for det kommende året.

Det har vært noen turbulente år for de fysiske aspektene av motebransjen, men koronapandemien har ikke sett ut til å ødelegge for verken design, kreativitet, gatemote eller street style-fotografering. Motebransjen fortsetter å inspirere en hel verden når det kommer til stil, styling og uttrykk, til tross for nedstenginger og restriksjoner. Den kommende våren og sommeren fortsetter moten å feire et pandemifritt samfunn.

Her er 6 tendenser fra de internasjonale moteukene og motemessene du kan ta med deg til neste års sesong. Felles for flere av dem er at trendene er like gjeldende for både dame og herre.

Kjønnsnøytralt

STREET STYLE: Kjønnsnøytralt fra Pitti Immagine Uomo.

Den første, viktige trenden gjelder begge kjønn: unisex er i vinden som aldri før. Både stilstjernene og designerne leker seg med sine feminine og maskuline sider, og lager plagg og kolleksjoner som er ment for damer og herrer. På de internasjonale moteukene og motemessene har det vært skjørt, paljetter og crop tops å se på mang en fresh mann, mens mange stilige kvinner har rocket baggy bukser, oversized jakker eller voldsomme skuldre.

Voluminøse bukser for herre

STREET STYLE: Voluminøse bukser fra Pitti Immagine Uomo.

Glem skinny jeans – buksene skal mer enn noensinne være voluminøse. Disse regjerte blant street style-stjernene på både Pitti Uomo og flere av de internasjonale moteukene for den kommende sesongen. På runwayen er skinny jeans for lengst byttet ut hos flere store navn som Balenciaga, Celine og Vetements. Det er bare å finne din foretrukne versjon av volum – enten det er ballongbukser, vide jeans, denim med stor sleng eller vide culottes.

Transparent statement for dame

Transparente stoffer ser ut til å bli en gjeldende del av garderoben for kvinner til våren og sommeren. Mesh er den store vinneren, men også tyll og organza gjelder. I tillegg krydres den transparente looken gjerne ved å droppe undertøyet under. Vågalt og lekent!

Slipset gjør comeback

STREET STYLE: Fra Paris Fashion Week.

Det gode, gamle slipset tas tilbake. Til både dame og herre styles klassikeren på kreativt, uventet og lekent vis den kommende våren og sommeren. Flere street style-stjerner var å se iført slips i både Paris og Milanos gater, og klassikeren glimtet heller ikke med sitt fravær på runwayen blant Ready-to-wear-visningene. Det enkle er ofte det beste – alle har vel et slips eller to liggende.

Skredder-magi blant herredressene

STREET STYLE: Fra Pitti Immagine Uomo.

Det var et par skikkelig gode dresser å spotte under Pitti Uomo. Når det er tid for å tilbringe hverdagen på kontoret igjen, er det ikke den typiske herredressen som troner øverst, men en strammere, mer eksklusiv, skreddersydd variant. Den nye og oppstrammede looken er på ingen måte kjedelig, klassisk eller tilsittende. På runwayen og blant street style-stjernene, har dresslooken vært å se i alskens modige farger og materialer, og gjerne oversized. I tillegg trender det med en matchende vest under, eller en skjorte i samme farge, for en mer monokrom look.

Denim-dilla

Denim er en storfavoritt for både herre og dame den kommende sesongen. Både street style-stjernene og modellene på runwayen har vært å se ikledd god gammeldags denim. Ofte dobbel denim, fra topp til tå. I tillegg til baggy denim, gjerne patchwork, og ulike vasker stylet sammen.