Tendenser for dame – FW 21/FW 22

Usikre pandemi-tider over hele verden påvirker motebildet. Her er fem tendenser for dame – høst og vinter 2021/2022.

2020 ble annerledes-året ingen hadde sett komme. Da verden ringte inn til et nytt tiår, skulle det nærmest være som et nytt roaring twenties fylt av håp og kreativitet, men ble heller et mørkt og langt år alle helst vil ha overstått. Dette vil prege moten for neste høst og vinter på mange måter.

1. Digitale bærtoner

Denne sesongen byr på et bredt spekter av saftige bærtoner, men med et digitalt preg. De gir både komfort og energi, og er farger for en tid i endring, men med en usikker fremtid.

GIVENCHY

Trendforcastingbyrået Premiere Vision mener det vil komme uvanlige varianter av rødfarger ­med neonpreg, som nærmest oppfører seg som digitale filtere og skaper en forhøyet og syntetisk virkelighet, i form av rosa-ish og rød-ish. Det finnes ikke bare én bærtone denne høsten, men mange, i tillegg ser vi duse pasteller som sukkerspinnrosa – gjerne matchet med knallrødt i samme antrekk eller plagg.

Trendbyrået WGSN mener rødfargen Bloodstone vil bli den store julefargen denne vinteren. Den har utviklet seg fra rødt, med nyanser av brunt, og minner om en heritage-rødfarge. Electric Magenta er derimot en oppkvikkende farge, nesten som en PC-versjon av en bærtone. Den er kun et par toner unna klassiske nyanser av rødt og burgunder og vil bli hyppig blant partywear, men også strikk og active wear.

2. Neogoth

Fargen Dark Springs vil bli den alternative fargen til sort, og er allerede blitt sett på catwalken de siste sesongene. Denne sorte fargen har en grønn undertone som gjør at det ser ut til at den endrer farge, ut ifra hva slags materiale den brukes på, mener WGSN.

GIVENCHY

I en tid preget av politisk uro, økonomisk ustabilitet, koronapandemi og usikkerhet om fremtiden, i tillegg til en digital verden der frykt gjerne spres globalt, utvikler nå en gruppe fryktløse ungdommer sin individualitet gjennom ekspresjonisme. Ved hjelp av mørke, edgy street looks og det surrealistiske, forsøker de å uttrykke seg, mener Popfashion. De er preget av plutselige emosjonelle og psykiske gap på grunn av det sosiale miljøet og forsøker å finne en emosjonell ventil.

Mørk mote viser menneskets nervøsitet og frykt på en veldig direkte måte. På grunn av dette øker den såkalte horror-estetikken i motebildet. Supermodell Bella Hadid er et godt eksempel på den mørke neogoth-stilen, med sorte plagg – gjerne i skinn og andre teksturerte materialer, som oser av Matrix-vibber.

3. Rått med blått

Blåfargen A.I. Aqua er trendfargen fra 2020 som vil fortsette inn i SS21-sesongen, og styrker tendensen der det stadig er økende fokus på farger som blir med over i neste sesong.

SALVATORE FERRAGAMO

A.I. Aqua er en digital og mettet farge, samtidig som den er forfriskende og oser av optimisme. Den har et naturlig utseende slik som himmelen, men har en metning som gir den et digitalt preg, mener WGSN. Fargen vil særlig prege active wear og tekniske materialer, men også klassiske plagg som gir en moderne og crisp look. I tillegg til tilbehør som vesker og sko. Med dette kommer også andre blåfarger inn, slik som marineblått, Dior-blå og en blåtone som beveger seg mot koboltsblått.

4. Respekt for naturen

Golden Harvest er trendfargen som vil være sentral i denne tendensen. Det er en varm fusjon mellom tre store fargetrender – beige, ecru og gult. Den har et beroligende uttrykk som minner om sandstrender, samtidig som den har nostalgiske vibber som minner om de retro filterne med nyanser av gull brukt i sosiale medier, mener WGSN.

ETRO

Fargen Bombay Brown er en trygg farge, gjerne brukt på blazere og kåper der design og kunst kombineres i skjønn forening, mener Pop Fashion. Pandemien, økonomisk depresjon og de negative effektene på miljøet vil drive mennesket til å bry seg desto mer om helse og bærekraft, og designindustrien vil komme til å prioritere det praktiske. Sentralt i sesongen vil dermed være nisjedesign der designerne bygger opp under unikt og bærekraftig design.

Trenden kalles gjerne for Lost horizon av flere trendbyråer, nettopp på grunn av turbulensen og uroen i verden, og fokuserer på folkloreelementer. I tillegg vil helhvite antrekk som oser av renhet og ærlighet bli populært, skal vi tro motehusene. Trendfargen valgt ut av Pantone for 2021, gulfargen Illuminating, vil nok også sees i denne tendensen.

5. Rutedilla

Det blir knapt en høstsesong uten rutemønster. AW21-sesongen vil preges av ulike grafiske mønstre i sort og hvitt, som hundetannmønster og polkadots, mener trendbyrået Italtex.

CHANEL

I tillegg vil ikoniske og elegante materialer som tweed få en moderne og oppdatert vri, i form av moderne mønster utenpå. Mange motehus vil gjøre en oppdatert og uventet vri på tradisjonsrike materialer, som for eksempel å legge et metallisk mønster i sjokkrosa utenpå et fiskebensmønster.

Motehus som Chanel og Gucci viser sjakkruter i sine prefall21-kolleksjoner. Førstnevnte med klassiske fargekombinasjoner i sort og hvitt, mens Gucci viste en oppdatert og moderne versjon med knallgult og blått.