5 tendenser for dame – våren og sommeren 2022

Ett år etter begynnelsen på annerledesåret, har vi behov for å vende tilbake til den gamle, kjente og trygge hverdagen. Ikke minst feire at vi snart ser en slutt på pandemien. Det reflekteres i kommende motetrender.

Våren og sommeren 2022 byr på pasteller, en hyllest av naturen, glede over at koronapandemien begynner å nærme seg slutten og en forkjærlighet for tradisjonshåndverk og naturlige/bærekraftige materialer.

Av: Chili Media/Stine Nibe Ravneberget Foto: BoF, Vogue og produsentene

Vår- og sommermoten for 2022 er sterkt preget av koronapandemien. Mens noen tendenser er gjennomsyret av optimisme og glede etter et tungt år, gir andre tendenser trøst etter det som for mange ha vært en traumatisk tid. Mange har streamet ekstremt mange tv-serier i et forsøk på en virkelighetsflukt, mens andre har funnet nye og kreative hobbyer. Dette danner grunnlaget for moten SS22.

Her er fem SS22-tendenser for henne.

Pastelltrøst

Hermés

Denne tendensen er inspirert av folkets behov for trøst, etter det som for mange har vært et traumatisk og annerledes år. For å bearbeide nervøsiteten som oppstod i møte med det ukjente, står velvære nå i sentrum for alt, også i moten, ifølge Fashion United.

Nøkkelelementer er sensuelle og myke former og fasonger, samt lag på lag. Materialene skal være rene og komfortable, eksempelvis skinn og økologiske fibre, gjerne resirkulert. Fargene er myke, rene og nærende, som pasteller – men ikke for sukkersøtt. Hvitt, lys grått, krem, lys korall, lys oransje, pudder, lavendel, sykehusgrønt og plaster-beige. At hygiene og desinfeksjon med antibac er blitt så viktig i hverdagen vår gjenspeiles i de rene materialene og fargene.

Gå crazy

Burberry

Etter over ett år med hjemmekontor, stadig beskjeder om å holde seg hjemme, unngå andre mennesker og utsette alt av feiringer og arrangementer, har en nå et behov for å feire livet og at pandemien sakte, men sikkert går mot slutten. Det reflekteres i moten.

Nå skal koronauniformen, med behagelig loungewear og pysj, erstattes med festlige klær som skriker av farger og glede, og gjerne grafiske, helsprø mønstre. Trenden bygger en bro mellom den fysiske og digitale verdenen med digitalt design og 3D-printing av tekstiler, slik som nylon, spandex, rayon, denim og resirkulerte materialer.

Fargene er energifylte og av neon og futuristiske farger. Deriblant dyp rødt, elektrisk blått, grønt og korall, ifølge Fashion United. Ifølge trendbyråene WGSN og Coloro er fargen Orchid Flower en av hovedfargene for sommeren 2022. Fuksia-fargen har en intens og energigivende kvalitet og er perfekt for å spre glede.

Tilbake til naturen

Michael Kors

Under koronalockdown fant flere trøst i naturen med daglige gåturer, frisk luft og solskinn. «Tilbake til naturen» synliggjør hvordan naturen er en stor del av livene våre, og er representert med håndverksteknikker som hekling, veving og fletting, kombinert med moderne og gjerne veganske materialer. Det skal være myke teksturer og komfortable silhuetter. Kashmir, silke og quilt gjør basisplagg mer elegante. Nøkkelfarger er varme gulfarger, brunt, brent oransje, dyp plomme, grønt og jordfarger, ifølge Fashion United.

En av de store trendfargene for sommeren er spådd å være smørfargen butter. Gult har økt i popularitet de siste årene, og var en av årets trendfarger. Neste år har vi behov for en sunn og nærende opplevelse, og denne myke fargen som kan assosieres med smør har en kremete kvalitet. Også den optimistiske og tropiske fargen Mango Sorbet er meldt å bli en av de store trendfargene.

Tidsreise

Valentino

Omtrent alle fikk dilla på Bridgerton i år. Netflix-serien som er lagt til 1800-tallets overklasse i London ga oss hverdagsflukt. Det gjenspeiles nå i moten. Moteskaper Simone Rocha teamet tidligere i år opp med H&M for å bringe historiske silhuetter som puffy ermer, silkesløyfer og luksuriøse materialer av brokade til massene.

Time Traveller-tendensen beskrives som en flukt til en verden full av «recency era glamour». Tendensen er gjennomsyret av femininitet og klassisk romantikk med farger som myk rosa, gull og rike edelstener-toner. Materialene er av stoffer som silke og organza. Sommeren 2021 ser vi korte og voluminøse kjoler, og dette vil fortsette neste sommer. Tenk historiske elementer slik som viktorianske utringinger og ikke minst korsetter, som fikk en heftig oppsving i år.

Craftcore

Paco Rabanne

Under koronalockdown fikk mange nye hobbyer i hjemmet. Det kreative, DIY (do it yourself) og håndverk ble for mange en trøst i hverdagen, og stadig flere pustet nytt liv i gamle hobbyer som strikking, hekling og lyslaging, ifølge Sourcing Journal.

Craftcore er trenden som omfavner dette gjennom ulike mønstre, skreddersydde klær og bruktklær. Eller plagg som ligner på klær en kan finne på bruktmarkedet. Tenk feminine plagg med vintage-snitt og detaljer, håndmalte mønstre med batikk, lys denim, frynser, bohemske og avslappede plagg, samt strikket tilbehør som bøttehatter – som forøvrig ble introdusert allerede sommeren 2021. En oppløftende tendens med glade farger som rosa, smørgult og grønt.