6 trender for dame – vår/sommer 2023

Moten for våren og sommeren 2023 er kanskje preget av en mer avslappet, upolert, røff og naturlig look – men den stiller krav når det kommer til bærekraft og verdier.

Tekst: Chili Media Foto: Vogue Runway, Copenhagen Fashion Week (Acielle) og produsentene

Trendene for neste års vår- og sommersesong er ikke av det mest beskjedne slaget. Noen av trendene er røffe og upolerte i uttrykket, og vi er heller ikke ferdig med å legge vekt på kropp og hud. I tillegg, vil pastellfargenes poppende comeback neppe vil gå ubemerket hen.

Og kanskje viktigst av alt: det fortsetter å være klart at et merke ikke bare kan lage klær lenger, men også må gjøre en innsats for å skape en bedre verden og finne løsninger for å redusere eget miljøavtrykk.

Pastellperiode

Ganni

En av de største fargetrendensene for SS23-sesongen spås å være pastellenes tilbakemarsj. Det er flere år siden pasteller har dominert trendbildet – noe som sies å være en direkte konsekvens av verdenssituasjonen vi har befunnet oss i. De siste sesongene har vi hatt behov for å hente styrke, inspirasjon og glede fra sterke farger, men nå som vi så å si har lagt pandemien helt bak oss og verden virker roligere, er det også roligere, lette farger vi mer enn gjerne ønsker velkommen. Finn særlig frem pastellnyanser av lilla, rosa, gult og grønt for å gjøre deg klar for den kommende sesongen.

Verdifokus

Baum

Mote er så mye mer enn tekstiler, reklameplakater og runwayshow. Både samfunnet og forbrukerne blir stadig mer bevisste – og fortsetter å stille krav til en bransje som uten tvil er blant miljøverstingene. Ekspertene vektlegger derfor også følelser, verdier og idealer blant trendspådommene for SS23. Merkene bør svare til forbrukernes ønsker om mote skapt på en mer bevisst måte, blant annet ved valg av råmaterialer og mindre miljøbelastende løsninger i alle ledd.

I tillegg, synes vi å bli mer og mer opptatt av tilhørighet i motebildet – i en rotløs og kaotisk verden, og med metaverset som gjør fullt inntog. I moten kommer det futuristiske til uttrykk i både fargevalg og mønster av den mer kosmiske typen, og i flytende, kjønnsløs mote som streber etter å være åpen og inkluderende.

Merker med etiske, inkluderende og bærekraftige verdier står i sentrum fremover. Noen eksempler finner vi i danske Ganni, Baum und Pferdgarten og Cras Cph samt norske ESP Oslo og Envelope1976.

Ta smykkene på alvor

Alaïa

På runwayen for SS23 finner vi store, prangende og dramatiske smykker. Vær uredd og lek deg med tilbehøret i sentrum denne sesongen. Særlig i fokus finner vi nakke og hals, hvor det på flere av visningene ble vist store, tunge smykkekonstruksjoner og smykker lagt lagvis. Når det er sagt, var kroppssmykker rundt hofter og liv heller ikke sjeldne å se.

Lappeteppet

Lee

Lappeteppet får bein å gå på denne sesongen – bokstavelig talt. Denimplaggene skal helst være satt sammen av ulike typer denim, og gjerne denim av ulik vask. Dette gir plaggene en avslappet, rå og noe redesignet look. En rekke motehus har vist sin variant av patchwork-denim på runwayen – men materialmessig gjelder trenden slettes ikke bare denim. Lappeteppe-looken som kombinasjon av en rekke ulike materialer, farger og mønstre har vært å se både på runwayen og blant street style-stjernene.

Mesh-modus

Cecilie Bahnsen

Etter en lengre periode med såkalt avkledd eller naken mote, er vi fortsatt langt fra en tid der en skal dekke seg til. Trender som cut outs, crop tops og low-rise glir videre inn i en favorisering av mesh – og gjerne helt uten noe under. Hva er vel mer naturlig enn en nippel på display? Sesongen SS23 er vågal og usjenert, og ønsker aller helst at vi innhyller hud og kropp på mystisk vis, i et florlett lag av mesh.

En rå look

Ganni

SS23-moten ser ut til å takke ja til alt som er revet, røft, på vranga og har uferdige sømmer. En litt rå og ufullstendig, upolert look preger trendbildet for den kommende våren og sommeren, og looken er kompatibel med en rekke materialer. Løse tråder og prangende sømmer er ikke noe å være redd for.