80´s Maksimalist – tendenser SS20

Kitsch, popkultur og sportswear smelter sammen.

Fra venstre Escada, Oscar de la Renta og Kent Curwen.

Av: Chili Publications Foto: BoF

80’s Maksimalist er en reaksjon på minimalismen som så lenge har rådet i motebildet. Bort med enkelhet og normcore, inn med inspirasjon tatt fra 80-tallets kunststil og postmodernisme, hvor moderne popkultur smelter sammen med avslappet sportswear.

Glem less is more, for mote trenger jo ikke alltid å være så seriøst. Maksimalisme har som kjent vært sentralt i trendbildet de siste årene, men nå tas den til nye høyder. Hvorfor akkurat dette tiåret? Fordi man på 80-tallet så for seg fremtiden i 2020, hvor man var overbevist om at biler kom til å fly, og robotene ville vandre gatelangs blant oss mennesker. SS20 har latt seg inspirere av Sci-Fi-kultfilmer som «Tilbake til Fremtiden» fra 1985.

Dries Van Noten

Fargene

Denne trenden byr på en mer levende og ungdommelig fargepalett, med vårlige, myke farger som dust blått, lys lilla, pudderrosa og korall, men også kontrastfarger i primærfarger som dyp rødt, skarp himmelblå, marineblått og neongult. I tillegg finner man jordfarger som lys- og mørkebrunt, blass grønt og sort. Fargene sees i mange ulike mønstre, som grafiske ruter og striper, og gjerne flere ulike farger i kombinasjon. Fargene kommer også frem i plagg med paneler med ulike mønstre. Asymmetri, graffiti, humor og overraskende elementer står sentralt i denne optimistiske trenden hvor den ukjente fremtiden er lys og lovende. Det er kromatisk, det er kitsch.

Fargepalett

Materialene

80’s Maksimalist er naturlig nok særlig inspirert av 80-tallets forkjærlighet for syntetiske fibre. Både plast, gummi og PVC hentet fra 60-tallets futuristiske Space Age er sentralt og lar tankene vandre til 80-tallets klubber og dansegulv. Det hele mikses med naturlige fibre som bomull og blank silke.

Plaggene

Nøkkelplaggene er løse silhuetter som gir mulighet for layering, altså lag på lag. Tenk en elegant nonchalanse. Særlig den løse skjorten som møter moderne luksus loungewear blir sentral. Silhuetten er gjerne lang og stor og gir dermed masse plass og mulighet for et grafisk uttrykk. For kvinner er det særlig midi- og maksikjoler som gjelder, mens det for herre er særlig fokus på lange t-skjorter og skjorter, gjerne løse i fasongen. Plaggene har mange synlige sømmer som nærmest deler kroppen inn i partier, og som gjør det mulig med kontrastfylt color blocking.

Tilbehøret

Prada

Når det gjelder tilbehør er det særlig 80-tallets sportsbag som gjør comeback, spesielt for herre. Denne mikser gjerne flere kontrastfarger sammen. Til henne er det særlig minivesken med rosett på som gjelder, slik som vist hos Miu Miu og Oscar de la Renta. På skofronten ser vi sandalen med flere brede stropper til henne, som var populært også i SS19. For SS20 har den fått en retro oppdatering med platå hentet fra 70- og 90-tallet. Til ham er det særlig store, chunky sneakers som gjelder, både helt hvite, men også med innslag av farger.

Designere å se til

Diane von Furstenberg sin Pre-Fall 2019-kolleksjon står i denne trendens tegn. Designene er djerve i sterke farger og kontraster som knallgult mot sort, og koboltsblått mot rødt. Silhuettene er rette, slanke og sterke med 90-tallets slipdress, kortermede bluser og sommerlige capribukser. Mønstermania preger kolleksjonen med striper og organiske figurer.

Escada sin vår- og sommerkolleksjon for 2019 inkarnerer 80’s Maksimalist perfekt, med sterke, sporty farger og mønster. Her finner man både plagg med sportsweardetaljer og mønster som dekorative racerbil-striper, og sterke signalfarger som rødt, blått og grønt – gjerne kombinert.

Kenzo

Prada sin Cruise 2020-kolleksjon heller mer mot den avslappede, løse og nonchalante siden ved denne trenden, enn det sporty. Lange, sleeke silhuetter i form av skjorter, skjørt og kjoler preger denne kolleksjonen, i tillegg til mønstermania. Her kombineres vertikale striper med ruter, blomster og organiske, snirklete mønstre. De lange midi- og maksikjolene er gjerne dekorert med paneler av ulike mønstre.

Proenza Schouler sin Pre-Fall 2019-kolleksjon består blant annet av 80-tallets forkjærlighet for sterke og kontrastfylte fargekombinasjoner, som gult mot sort for en stopp-effekt på gaten. Lange kjoler og skjørt dekoreres med store grafiske mønstre som ruter og striper. Det hele kjennes moderne, retro og sporty på samme tid.

Moncler sin vår- og sommerkolleksjon for 2019 var særlig 80’tallspreget på herresiden. Heldekkende mønstre i sterke farger som rødt, hvitt og sort, dekorert på sporty, avslappede plagg som vindjakke og baggy bukser, gir en maksimalistisk og moderne kolleksjon.