Breath in – Chill Out – Tendenser AW 2019/2020

Alt handler om det jordnære igjen.

Av: Chili Publications Foto: Imaxtree og BoF

Tendensen «The Big Chill» er en respons på vårt stadig økende datafokuserte samfunn, hvor vi konstant er knyttet til smarttelefonen vår. Gjennom mobilen er vi hele tiden tilgjengelige, og en sklir lenger bort fra hverandre for hver dag som går. I en tid hvor vi blir separert fra det jordnære, står pusten vår sentralt. «The Big Chill» fokuserer dermed på en myk og rolig tilnærming, hvor alt handler om å lande ned igjen på jorden.

Salvatore Ferragamo

Fargene

«The Big Chill» har en vinterlig fargepalett med frosne farger i fokus, slik som eksempelvis isblått og lys grått. Tenk på en kald vinterdag med skyfri himmel og frostrøyk, hvor alle vinterens farger lyser opp. Disse kombineres med varme, litt nedtonede og blasse farger, som sage green, mørkeblått og koksgrått, i tillegg til bruntoner og nøytrale farger av off white og mørkeblått. Siden dette er en tendens som omfavner det jordnære, ser vi også farger som beige, oransje og den alltid tilstedeværende rustrøde tonen, men mer mot burgunder.

Fargepalett:

Materialene

Mykt, fluffy strikk og skinn. Glattere materialer som silke er blandet med tweed og ull. Strikkeplagg står sentralt også her. Det skal være oversized og myke silhuetter – for begge kjønn. Semsket skinn og saueskinn er det mye av til herre, og klassiske t-skjorter av bomull og college. Vi ser også en del fleece. Ikke den vi får kjøpt hos XXL, men den luksuriøse utgaven. Teddy-jakker er også med for vinteren 2019. Materialene blandes selvsagt med hverandre. Myk strikk møter blonder og silke, og vinterfrakker i ull eller semsket materialer, mikses med ullbusker – særlig til herre.

Plaggene og tilbehøret

Boss

Breath in – Chill out handler om nettopp det å slappe av. Det er en avslappet stil, men på en velkledd og polert måte. «Koseplagg» som voluminøs strikk, vide bukser og oversized cardigans kombinert med lange skjørt, ser vi mye av til dame. Til herre er dressbukser i ull eller tweed, gjerne med korte ben og høye på livet, en av nøkkelplaggene.

Dressbuksene styles sammen med jakker med sporty elementer i teddy-materiale eller fleece. Saueskinnsjakken, enten i semsket eller som pels, er et plagg som på mange måter definerer tendensen. Den skal være med til både dame og herre. Stilen skiller seg fra de andre trendene med sitt mer stilrene tilbehør. Her skal ikke tilbehøret ta fokus bort fra følelsen av ro.

Det vi ser av tilbehør, er en videreføring av de trendene vi allerede har sett et par sesonger – vi ser boot, både klassiske herre- og dameboots, og selvsagt er de store, sporty joggeskoene med. Smykker og annet tilbehør er holdt til et minimum med enkle og praktiske skinnvesker til både dame og herre. Også kalt «shoppers».

Designere å se til

Salvatore Ferragamo: Til vinteren 2019 har det italienske luksusmerket latt seg inspirere av kunsteren Bronzino hva gjelder fargepalett. Mørkegrønn, «paprika-grønn», navy blå og duse gråtoner er dominerende. Alle farger som passer perfekt inn i «The Big Chill». Det er fokus på skreddersydd yttertøy, som kåper i  houndstooth ull. For menn kommer yttertøyet i en ny og fresh lengde – korte og i «boksform». For kvinnen er det mye kåper med definert midje, men uten å miste følelsen av komfort.

Pringle Of Scotland er kjent for sin fantastiske strikk, og Pre-Fall kolleksjonen deres er intet unntak. Her er det overzised strikkeplagg i ensfargede nyanser som definerer kolleksjonen. Det er mykt, avslappet og i naturmaterialer. Asymmetri understreker den avslappede stilen.

Coach 1941 sin Pre-Fall kolleksjon var preget av jordtoner og avslappet snitt, såkalt «high-low» styling. Kjoler og strikk var gjengangere, men noe retropreg. Den monokrome paletten blandet ulike teksturer og materialer slik at stilen ble spennende å se på.

Roskanda sine flytende silhuetter er riktignok avslappet, men veldig sofistikerte. Paletten består blant annet av grønn, oransje og mørkeblått. Alle plagg med en flytende følelse over seg – og helt klart mulig å puste i.

Agnona sin støvete fargepalett passer perfekt inn i den avslappede tendensen. Store kåper, lange skjørt og oversizede gensere er med på å skape ro. Beige, brune og lyse plommefarger, som alle er stylet ton-i-ton, gjør kolleksjonen stilren og perfekt for en time out.