Jordisk eleganse – dame

Brunt er det nye sorte.

Av: Chili Publications Foto: BoF og produsentene

For AW20/21-sesongen kommer brunfargen tilbake for fullt, og skal man tro trendforsker Li Edelkoort, er den kommet for å bli. Hun mener nemlig at brunt er det nye sorte. Hvorfor? Fordi det er en livlig fargetone bestående av flere farger, og er derfor enkel å tilpasse andre variasjoner av fargen denne sesongen.

Nærværet av brunt endrer andre farger og kan snu om på en garderobe. Edelkoort mener at lykke skapes fra enkelheten ved en brunfarge, slik som en keramikkrukke, den organiske formen på en treplanke, eller stillheten ved et lerret i lin. Brunt skaper en følelse av tilhørighet, en sensasjon av å gå tilbake til røttene og en følelse av dyp kontakt med materialer skapt av hendene våre, med respekt for jorden, og alt annet. I takt med bærekraft, handler det om å få kontakt med naturen i et nytt tiår.

Fargene

Ichi

Bruntoner oser av kvalitet og lang levetid, og inkarnerer derfor luksus-fargepaletten for fremtiden.Brunt er faktisk også mer nøytralt enn sort, som har en tendens til å kvele andre farger som den kombineres med. Jordtoner kan dermed matches med de aller fleste farger. Ifølge Italtex vil særlig kamel og blått være en fin kombinasjon, særlig hvis kamelbrunt får skape grafiske mønstre på en blå bakgrunn. Naturlige farger i lyse toner som cream, beige og mørke toner som sjokoladebrunt vil være sentrale i denne tendensen. I tillegg vil også gultoner og burgunder bli et fint innslag til henne.

Fargepalett

Materialene

Ifølge trendforsker Li Edelkoort vil tendensen fokusere på kvaliteter som kordfløyel og fløyel, skinn, børstet bomull, filtet ull, teddy og frotté. Alt må være taktilt og vitalt. Derfor vil bruntoner også dominere jacquardvevinger, tradisjonelle pleddmønstre og folkloristiske striper, men med en moderne tvist. Til henne ser vi særlig robuste og elegante stoffer med tette vevinger i eksempelvis ull, til alt fra kjoler, skjørt og dresser.

Plaggene

Blant nøkkelplaggene til henne finner vi varme, lange og fluffy teddykåper, samt lange, avslappede og elegante kåper. Mange motemerker viser lange, brune skjørt for AW19-sesongen, og dette vil fortsette neste høst- og vintersesong også. Midi- og maxiskjørt i strukturerte stoffer, gjerne med høy splitt vil bli sentralt, i tillegg til løse dressbukser med og uten press. Vi ser også kordfløyelsbuksen med høyt liv, og at den høyhalsede genseren vil være med og prege motebildet, spesielt turtleneck-varianten – både til henne og ham.

Tilbehøret

Tilbehøret til Jordisk eleganse og Preppy Brite ligner veldig. Til henne ser vi knehøye skinnstøvletter med krokodilleeffekt, helst i cocnagbrunt eller sort skinn. Til både ham og henne vil også matchende og ton-i-ton sko til antrekket bli populært, som eksempelvis burgunderrødt, olivengrønt og mørkeblå. Av vesker er det relativt store vesker i bruntoner som gjelder, gjerne hengende på tvers av kroppen.

Designere å se til

Boss viste en kolleksjon full av kamelbrunt og ton-i-ton for AW19. Frakker, lange bukser med press, teddykåper- og jakker, chunky strikkegensere med høy hals og skjørt gjør kolleksjonen til selve inkarnasjonen på jordfarger-tendensen for høsten 2020.

Max Mara sin AW19-kolleksjon var også full av beige- og bruntoner – også her ton-i-ton fra topp til tå. Høyhalsede gensere, lange kåper, strikk, lange og korte skjørt ble kombinert med sesongens brune krokodillestøvler- og vesker.

Roksanda kombinerte sporty tech-materialer i vester og jakker med feminine plagg som skjørt, i tillegg til elegante plagg som vide bukser og preppy dressjakker i sin AW19-kolleksjon. Alt i bruntoner, kombinert med gult, dempet oransje og sjokkrosa.

Hermés mikset jordtoner som brunt, leire, beige og sennepsgult sammen for sin stilrene og elegante høst/vinterkolleksjon, i tillegg til sort.

Fendi viste en kolleksjon full av bruntoner i myke teddyjakker, korte skinnjakker, høyhalsede gensere, og en elegant variant av den sporty cargobuksen med praktiske lommer.