Ny minimalisme – dame

Gjensyn med sort, hvitt og grått.

Av: Chili Publications Foto: BoF og produsentene

Etter mange år med minimalisme, avløst av uendelige sesonger med maksimalisme, uvanlige fargekombinasjoner og mønstermiks, vil minimalismen komme tilbake for fullt i 2020, skal man tro catwalken. Det gjør den i form av en sort, hvit og grå fargeskala.

Som alle tendenser, er nok også dette en reaksjon på mange år med eksentrisk og maksimalistisk mote. Flere av de største trendbyråene melder at kontraster mellom sort og hvitt vil bli stort fremover, i tillegg til gråtoneskalaen.

Fargene

Max Mara

AW20/21 vil preges av kontraster mellom sort og hvitt som vil tolkes i optiske mønstre, store og definerte ruter, striper og skotske tartan-ruter. Kombinasjonene sort/hvitt, grått/hvitt og sort/cream vil bli populære, særlig i rene og geometriske mønstre. Disse vil la tankene vandre til SS20-sesongen med dens popart-aktige design med kontrastfylte ruter. Særlig de klassiske, diamantformede argyle-rutene vil bli populære. Disse stammer opprinnelig fra 1600-tallets Skottland, men er kommet tilbake flere ganger opp gjennom historien. Høsten 2019 gjorde den comeback for Generasjon Z. Minimalismen kommer også tilbake med en grå fargepalett på røffe, irregulære overflater.

Fargepalett

Materialene

De dramatiske kontrastene mellom sort og hvitt passer ifølge trendbyrået Italtex perfekt på viskose- og scubamaterialer til henne, mens de geometriske mønstrene passer bra på nylon-tekstiler. Gråtoneskalaen vil særlig dekorere rustikke garn. Sort skinn vil også være sentralt i denne tendensen, i tillegg til myk jersey og ull som passer perfekt til strikkegensere med rutemønstre på.

Plaggene

Dior

Blant nøkkelplaggene til henne finner man strikkegensere med store argyle-ruter, skotske ruter på bukser og korte, sorte skinnskjørt. Skal vi tro de store motehusene, vil den sorte, tidløse skinnjakken bli veldig populær igjen. Både helhvite, helsorte og helgrå dresser til henne være sentralt i denne tendensen. Disse skal ha sterke silhuetter, og kan ha både smal og løs og passform.

Tilbehøret

Av tilbehør til henne ser vi både maskuline sko som sorte, chunky snøreboots à la Dr. Martens, i tillegg til de populære hvite bootsene som fortsetter fra høsten 2019. Sentralt i denne tendensen vil også være lange, spisse boots i matt og særlig sort skinn. Hatter vil også fortsette fra AW19- og 20-sesongen. Den sorte, tidløse vesken vil holde stand også denne sesongen, og kommer både som små og middels store og klassiske med håndtak.

Designere å se til

Pringle of Scotland viste en kolleksjon med sentrale tendenser for ny minimalisme til AW19-sesongen, med helhvite antrekk, store ruter i sort-hvitt, grafiske mønstre i sort-hvitt, trendy argyleruter med store kontraster, og helgrå antrekk i strikk. Herrekolleksjonen var full av gråtoner og argyleruter med innslag av signalgult.

Saint Laurent sin AW19-kolleksjon står i den nye minimalismens tegn. Sort-hvitt, brede striper, skinnjakker- og bukser og kontraster i materialer som sateng og gazar skaper en ren, elegant og stram kolleksjon, og et friskt pust etter årevis med maksimalisme.

Tom Ford sin høstkolleksjon var ren og stilig, og full av materialmiks med sateng, fløyel og skinn fra topp til tå, med smale og løse silhuetter i helgrått, sort og hvitt.

Max Mara viste en helsort og grå kolleksjon full av lakk, lær, krokodilleskinn og grov tweed, med feminine turtlenecks og miniskjørt, oversized kåper, stramme dressjakker og løse bukser.

Celine bød på minimalisme og rock ’n’roll for AW19 med korte bikerskinnjakker, helsorte antrekk og grå strikkegensere med argyle-ruter.