Preppy brite – dame

Tradisjonelle ruter for en erkebritisk, men moderne og sporty look.

Høsten 2020/2021 vil tilbake til den britiske landsbygda på 50- og 60-tallet. Tenk på de tradisjonelle antrekkene brukt i den kjente og kjære TV-serien «Med hjartet på rette staden» fra 90-tallet. Deilige jordfarger pryder hundetannsmønster, skotske ruter, fiskebensmønster og tweed, med preppy innsvingede jakker, sigarettskjørt, løse bukser og sporty jakker.

Denne sesongen er faktisk sporty, men på en veldig elegant og tradisjonell måte, og bygger videre på de populære rutetrendene fra 2019. Kanskje er denne trenden spesielt tydelig denne sesongen, ettersom et nytt tiår gjerne gir behov for å se tilbake der en kommer fra.

In Wear

Fargene

Tenk en tweed som er mer glamorøs, med jordfarger som beige og burgunderrødt. Dette er en svært sofistikert fargekombinasjon, og vil bli brukt på ulike måter, som i enkle mønstre, eller i jacquardvevinger. Til dame ser en dype og intense farger i varme eller kalde kontraster, som knallblått, sjokkrosa, smaragdgrønt, burgunder, dyp rødt, støvete rosa og grønt og blått.

Fargepalett

Materialene

Preppy brite handler først og fremst om materialene og teksturene. Til tross for tekstiler som gjerne lar tankene vandre til det glamorøse og elegante, er dette også en sporty og avslappet trend. Tenk på en ung britisk dronning Elizabeth på 50-tallet med bluse og skjørt, innsvinget tweedjakke med vindjakke over, silketørkle i halsen eller skaut rundt hodet. Og slagstøvler. Det sporty ved trenden forsterkes av bruken av mouline- og loopy garn. Mange av de strikkede tekstilene gir en følelse av det komfortable kombinert med det mer formelle. Dette er en sterk trend med engelsk stil gjennom materialene og bruken av mønstre. Ruter, ginghamruter, hundetann, fiskeben og tradisjonelle skotske tartan-ruter er blitt oppdaterte for et nytt tiår.

Plaggene

Celine

Blant denne trendens nøkkelplagg til henne finner en lange feminine kåper, gjerne med brede jakkeslag og bredt belte som markerer midjen. Både smale silhuetter, men også kokong-form og cape vil bli gjeldende her. Andre sentrale plagg er knelange skjørt og skjørt som stopper midt på leggen – begge med høy midje for en feminin silhuett. Til henne ser en også korte, innsvingede jakker som gjerne skal være åpne slik at en kan se en pen bluse eller skjorte under, og smale og noe løse bukser med høyt liv. Skjortene har gjerne spisse 70-tallskrager, og genserne skal helst være høyhalsede.

Tilbehøret

Til henne kryper støvlettene oppover leggen, og de kan gjerne være knehøye. Disse kommer i skinn og i ulike jordfarger som sort, cognac og burgunder. Spisse skotupper vil også bli stort, noe en ser på både støvletter, lavere skoletter og pumps. Vi ser at den dyriske trenden i form av krokodille- og slangeskinn fortsetter inn i 2020/2021, og blir særlig brukt på høye støvletter. Når det gjelder vesker skal disse gjerne være mellomstore i brunt, sort, burgunder eller grønt skinn, helst med hank, men gjerne også med remmer og dekorative kjettinger à la Chanels ikoniske veske. Vesken skal gjerne være litt ladylike på fasongen.

Designere å se til

Celine sin AW19-kolleksjon gir en forsmak på den neste vintersesongen. Kolleksjonen var en hyllest til 70-tallet og det flamboyante med innsvingede, korte jakker, rysjebluser, hundetannmønster, tweed, jordfarger, skjørt med høyt liv, høye støvletter og tørklær rundt halsen.

Giorgio Armani bød på en elegant og tradisjonell AW19-kolleksjon med smale og løse smårutete dresser, dobbeltspente jakker, løse snitt på bukser og mye hundetannmønster i en grå, blå og nedtonet palett.

Dior viste en høst- og vinterkolleksjon for 2019 full av ruter, blant annet skotske rutemønster i rødt og grønt, og sort og grønt. Ellers var kolleksjonen feminin og avslappet med blant annet strikkegensere med V-hals, ankellange skjørt og markerte midjer – helt i tråd med neste vinters feminine, men sporty trend.

Michael Kors sin AW19-kolleksjon var full av fiskebensmønster, tørklær rundt halsen, spisse 70-tallskrager, turtlenecks, rutete bukser, smale og rutete dresser, og gråtoner mikset med en jordfarget palett.

Victoria Beckham som tidligere var kjent for sitt minimalistiske design, går stadig nye veier. For sin AW19-kolleksjon viste hun tydelige referanser til den britiske landsbygda med hundetannmønstrede skjørt og innsvingede jakker, rutete gensere og vester med skjorter med spisse krager under, smale og ankellange skjørt med høyt liv, med gråtoner mikset med blått, grønt, rødt og dempet syregulgrønt.