Futuristisk retro – Tendenser AW 2019/2020

Inspirert av 1970-tallets syn på fremtiden.

Av: Chili Publications Foto: Imaxtree ogBoF

Tom Ford

Denne tendensen nikker mot det som på 1970-tallet ble sett på som futuristisk. En ny form for futuristisk retro om du vil. Futuristisk Retro tar for seg fremtidens teknologi fra et retroperspektiv, som vi faktisk nå lever midt oppe i. Smarte materialer og sofistikert sportswear er sentrale begreper. Plaggene er tilkneppede og stramme med rette og skarpe snitt. Nøkkelord er glamour, rebelsk, feminitet, virtuell virkelighet, kunstig intelligens, roboter og androider, smeltet sammen med vår mer analoge virkelighet.

Fargene

Futuristisk Retro blander nøytrale farger som kritthvitt, sort, grått og jordfarger som beige, brunt og mørk grønt, med retrofarger som før ble sett på som fremtidens farger. Tenk varme og sterke farger slik som oransje, neongrønt, knallgult og bringebærrødt, det handler om kontraster mellom rene, futuristiske farger og primærfarger. Neondetaljer på alt fra sko til jakker er også med videre fra forrige sesong.

Materialene

Plaggene kommer i materialer som lar tankene vandre til «the Space Age», og kappløpet om å nå månen på slutten av 1960-tallet med lakk, PVC og lær, er i fokus. I tillegg ser en også nye, moderne og såkalte intelligente materialer i denne tendensen. Disse nye materialene ses ofte i kombinasjon med mer klassiske som tweed, ull, kasjmir og annen strikk.

Dior

Plaggene og tilbehøret

Futuristisk Cyber Chic setter fokus på astronautens høyhalsede drakt. Derfor finner en både gensere og kjoler som har en varmende turtleneck. Vi ser kjoler og skjørt i blank lakk og PVC. Disse lar tankene vandre tilbake til nettopp 1960-tallet og «The Space Age». Vi ser også tekniske plagg, som jakker med fremtredende lommer og snøre-detaljer. Lange frakker for både kvinner og menn er et must. Det samme er bukser som er høye på livet. «Pappa-dressbuksen»er fremdeles superaktuell med sine vide bein med legg i og lommer. 50-tallspreget er åpenbart, men i en oppdatert versjon som gir den et futuristisk preg. For selv om tendensen vil ta oss med tilbake til fremtiden, er det en ganske glamorøs fremtid vi går i møte. Kjoler, bukser og jakker i blanke materialer gir det hele et optimistisk preg

Designere å se til

Versace viste et retropreget design i noenfarger og sort lakk med lårkorte kjoler i sentrum, kombinert med myk, fluffy strikk. Det hele stylet med store sneakers.

Bottega Veneta viste en tydelig futuristisk, luksuriøs og retro kolleksjon med lange kåper, turtlenecks og vindjakker med rette snitt, i materialer som skinn med bobletekstur og tekniske stoffer.

Dior Homme viste stramme og tilkneppede snitt, kombinert med avslappet streetwear. Fargekombinasjonene og mønstrene var veldig retro, og igjen stod turtlenecken sentralt, i tillegg til knytedetaljer og den velkjente fanny packen.

Givenchy viste et mørkere og mer kjønnsnøytralt 1970-tall med lakk, lær og metalliske materialer i kontrast med strikk.

Prada AW 2018 viste en fargesterk kolleksjon i neon med tekniske materialer, som eksempelvis vindjakker i kombinasjon med feminine, glitrende plisséskjørt. En stil vi definitivt kommer til å se mer av til neste høst.