Jordisk eleganse – herre

Brunt er det nye sorte.

Av: Chili Publications Foto: BoF og produsentene

For AW20/21-sesongen kommer brunfargen tilbake for fullt, og skal man tro trendforsker Li Edelkoort, er den kommet for å bli. Hun mener nemlig at brunt er det nye sorte. Hvorfor? Fordi det er en livlig fargetone bestående av flere farger, og er derfor enkel å tilpasse andre variasjoner av fargen denne sesongen.

Nærværet av brunt endrer andre farger og kan snu om på en garderobe. Edelkoort mener at lykke skapes fra enkelheten ved en brunfarge, slik som en keramikkrukke, den organiske formen på en treplanke, eller stillheten ved et lerret i lin. Brunt skaper en følelse av tilhørighet, en sensasjon av å gå tilbake til røttene og en følelse av dyp kontakt med materialer skapt av hendene våre, med respekt for jorden, og alt annet. I takt med bærekraft, handler det om å få kontakt med naturen i et nytt tiår.

Fargene

Sand

Bruntoner oser av kvalitet og lang levetid, og inkarnerer derfor luksus-fargepaletten for fremtiden.Brunt er faktisk også mer nøytralt enn sort, som har en tendens til å kvele andre farger som den kombineres med. Jordtoner kan dermed matches med de aller fleste farger. Naturlige og lyse toner som cream og beige, samt mørke toner som sjokoladebrunt vil være sentrale i denne tendensen. I tillegg vil også grønntoner bli et fint innslag til ham, og spesielt mose- og gjørmegrønt vil matches med grått og sort. I tillegg ser vi også noe gult.

Fargepalett

Materialene

Ifølge trendforsker Li Edelkoort vil tendensen fokusere på kvaliteter som kordfløyel og fløyel, skinn, børstet bomull, filtet ull, teddy og frotté. Alt må være taktilt og vitalt. Derfor vil bruntoner også dominere jacquardvevinger, tradisjonelle pleddmønstre og folkloristiske striper, men med en moderne tvist. Med viktigheten av bruntoner kommer også behovet for noe abstrakt. Materialer blir derfor bedømt på sine egen premisser, og klær blir skapt for sin egen funksjon. Detaljer blir lagd for sine egne uttrykk. Det vil også være noe tech-materialer til sporty, men elegante korte jakker og lange trenchcoats til ham.

Plaggene

Blant nøkkelplaggene til herre finner vi varme, korte, fluffy teddyjakker – gjerne i en bomberjakkemodell, samt lange og elegante frakker. Den høyhalsede genseren vil være med og prege motebildet, spesielt turtleneck-varianten. Til ham vil langbukser i kordfløyel også være sentralt, i tillegg til bukser med press.

Tilbehøret

Til både ham og henne vil matchende og sko som er ton-i-ton bli populært til antrekket, som eksempelvis burgunderrødt, olivengrønt og mørkeblå. Til ham vil både lave loafers i brunt skinn, samt høye boots i brunt skinn bli sentralt. Bootsene kan gjerne ha cowboyboots-aktige detaljer. Det brune skinnbeltet vil også være å se, og er perfekt til å skape et helbrunt antrekk i harmoni.

Designere å se til

Deveaux

Boss viste en kolleksjon full av kamelbrunt og ton-i-ton for AW19. Frakker, lange bukser med press, teddykåper- og jakker, chunky strikkegensere med høy hals og skjørt gjør kolleksjonen til selve inkarnasjonen på jordfarger-tendensen for høsten 2020.

Max Mara sin AW19-kolleksjon var også full av beige- og bruntoner – også her ton-i-ton fra topp til tå. Høyhalsede gensere, lange kåper, strikk, lange og korte skjørt ble kombinert med sesongens brune krokodillestøvler- og vesker.

Roksanda kombinerte sporty tech-materialer i vester og jakker med feminine plagg som skjørt, i tillegg til elegante plagg som vide bukser og preppy dressjakker i sin AW19-kolleksjon. Alt i bruntoner, kombinert med gult, dempet oransje og sjokkrosa.

Hermés mikset jordtoner som brunt, leire, beige og sennepsgult sammen for sin stilrene og elegante høst/vinterkolleksjon, i tillegg til sort.

Fendi viste en kolleksjon full av bruntoner i myke teddyjakker, korte skinnjakker, høyhalsede gensere, og en elegant variant av den sporty cargobuksen med praktiske lommer.