Ny minimalisme – herre

Gjensyn med sort, hvitt og grått.

Av: Chili Publications Foto: BoF og produsentene

Etter mange år med minimalisme, avløst av uendelige sesonger med maksimalisme, uvanlige fargekombinasjoner og mønstermiks, vil minimalismen komme tilbake for fullt i 2020, skal man tro catwalken. Det gjør den i form av en sort, hvit og grå fargeskala.

Som alle tendenser, er nok også dette en reaksjon på mange år med eksentrisk og maksimalistisk mote. Flere av de største trendbyråene melder at kontraster mellom sort og hvitt vil bli stort fremover, i tillegg til gråtoneskalaen.

Bruun Stengade

Fargene

AW20/21 vil preges av kontraster mellom sort og hvitt, som vil tolkes i optiske mønstre, store og definerte ruter og skotske tartan-ruter. Kombinasjonene sort/hvitt, grått/hvitt og sort/cream vil bli populære, særlig i rene, geometriske mønstre. Disse vil la tankene vandre til SS20-sesongen med dens popart-aktige design med kontrastfylte ruter. Særlig de klassiske, diamantformede argyle-rutene vil bli populære. Disse stammer opprinnelig fra 1600-tallets Skottland, men er kommet tilbake flere ganger opp gjennom historien. Høsten 2019 gjorde den comeback for Generasjon Z. Minimalismen kommer også tilbake med en grå fargepalett på røffe, irregulære overflater.

Fargepalett

Materialene

Skal vi tro de store motehusene er det særlig blankt, sort skinn som vil være sentralt i denne tendensen til herre. I tillegg ser man mye myk jersey og ull som passer perfekt til chunky strikkegensere med rutemønstre på. De dramatiske kontrastene mellom sort og hvitt passer ifølge trendbyrået Italtex perfekt på viskose- og scubamaterialer, mens de geometriske mønstrene passer bra på nylon-tekstiler. Gråtoneskalaen vil særlig dekorere rustikke garn og røffe materialer. Det vil også være mye av grove, pene ullstoffer til frakker og dressjakker til ham.

Tiger of Sweden

Plaggene

Blant nøkkelplaggene til ham finner man store argyle-ruter på skjorter og gensere, skotske ruter på bukser og fiskebensmønster på strikkegensere. De store motehusene viste mye skinn på catwalken, og den tidløse, sorte skinnjakken, men også skinnbuksen vil bli populært igjen. Den lange, koksgrå frakken vil være sentral i denne tendensen.

Tilbehøret

Til ham ser vi mye av de ikoniske chunky, sorte snørebootsene à la Dr. Martens, i tillegg til sorte, spisse og klassiske boots og hvite boots. De hvite har både spiss og rund skotupp. Hatter som var veldig stort høsten 2019 vil også fortsette inn i 2020/2021. Vi ser også at grove, grå vanter vil bli populært for å varme hendene i høstmørket.

Designere å se til

Tiger of Sweden

Pringle of Scotland viste en kolleksjon med sentrale tendenser for ny minimalisme til AW19-sesongen, med helhvite antrekk, store ruter i sort-hvitt, grafiske mønstre i sort-hvitt, trendy argyleruter med store kontraster, og helgrå antrekk i strikk. Herrekolleksjonen var full av gråtoner og argyleruter med innslag av signalgult.

Saint Laurent sin AW19-kolleksjon står i den nye minimalismens tegn. Sort-hvitt, brede striper, skinnjakker- og bukser og kontraster i materialer som sateng og gazar skaper en ren, elegant og stram kolleksjon, og et friskt pust etter årevis med maksimalisme.

Tom Ford sin høstkolleksjon var ren og stilig, og full av materialmiks med sateng, fløyel og skinn fra topp til tå, med smale og løse silhuetter i helgrått, sort og hvitt.

Max Mara viste en helsort og grå kolleksjon full av lakk, lær, krokodilleskinn og grov tweed, med feminine turtlenecks og miniskjørt, oversized kåper, stramme dressjakker og løse bukser.

Celine bød på minimalisme og rock ’n’roll for AW19 med korte bikerskinnjakker, helsorte antrekk og grå strikkegensere med argyle-ruter.