Indian Summer – Tendenser AW 2019/2020

Lar oss gjemme oss bort i vanskelige tider.

Ulla Johnson

Denne tendensen omfavner det etniske, folklore, bærekraft, respekt for naturen og ikke minst det å se etter nye måter å beskytte den på. I takt med økende temperaturer og hav som stiger, handler Indian Summer om at folk vil tilbake til naturen, «back to basics». Veganisme er den hurtigst økende livsstilstrenden, og dette begynner å reflekteres også i motebransjen. Resirkulerte materialer står sterkt fordi kjærligheten til dyrene og naturen står enda sterkere

Store luksusmerker som Stella McCartney, Givenchy og Chanel har tatt tydelige standpunkt til etiske spørsmål som eksempelvis bruk av pels. Dette kommer vi bare til å se mer og mer av fremover. Men også mindre merker som Norske Envelope 1976 av motepersonlighet Celine Aagaard er med på å trekke trenden mot det mer bærekraftige.

En av verdens fremste trendforskere, Li Edelkoort, mener mange unge er redde i dag, og at mange unge designere dermed skaper plagg som skal hjelpe oss å gjemme oss bort, eller beskytte oss. Store silhuetter som gir kroppen en ekstra dimensjon, vide bukser, ponchoer og teppelignende jakker er bare noen av de plaggene vi ser det kommer mer av til høsten og vinteren 2019/20 –  både designere som bevisst bruker resirkulerte materialer og de mer luksuriøse og klassiske merkene omfavner  den folkloreinspirerte silhuetten og den naturfargede paletten. 

Fargene

Indian Summer handler om varme jordfarger som brunt, beige, olivengrønt, rustrødt, mørk fiolett, oker, dyp burgunder og jadegrønt. Dette er gode, naturlige farger som skaper trygghet. Tendensen kombinerer dette med mer friske farger, slik som varm bringebærrød. Fargene lar tankene vandre mot det etniske og eksotiske.

Fargepalett

Materialene

Designerne har latt seg inspirere av det etniske og eksotiske, og håndverk som fargerik strikk, mønster og frynser står sentralt. Men de har også sett til den indiske stilen med deres tradisjonelle sari og tradisjonelle indiske plagg generelt. Vinteren 2018 handlet om det trendy pleddet som skulle pakkes rundt kroppen, og vinteren 2019 viderefører denne trenden med materialer som ligner på tepper og pledd. Tykke materialer som ull, stoffer med tekstur som er dekorative og fulle av mønstre. Men også blanke stoffer som silke, gjerne i form av lange, løse tunikaer og kjoler står sterkt.

Plaggene og tilbehøret

Indian Summer setter fokus på pleddet, ponchoen, den lange kåpen og kjolen. Store kimonoer og indiske sarier står også sentralt, og gir den etniske følelsen. Silhuettene på både overdeler og underdeler er løse og rette, slik at en kan gjemme seg bort mest mulig. Buksene har vide ben, og mange er også høye i livet. Det er strikkejakker med belte i livet og bluser med volang-ermer. Den fotside, bohemske kjolen står sterkt, det samme gjør den korte versjonen. Begge deler med lange ermer og gjerne høy hals. Tilbehøret er knehøye støvletter, cowboy-inspirerte boots og vesker i strå og tøy. Intrikate tøy-shoppere og store smykker er også viktig tilbehør.

Designere å se til

Dior med sin 20-tallinspirerte kolleksjon som møter det etniske, er en av de mer toneangivende, men på den luksuriøse enden av skalaen. Fargene er oker, brunt og rustrødt.

Chanel viste en glamorøs tolkning av det etniske med sin Egypt-inspirerte kolleksjon, med lange, løse kjoler med åpne, heklede vester hengende over. Fargene strakk seg fra rustrødt, beige og klart blått til gull.

Etro viste en folklore-inspirert kolleksjon med pleddet, mønstermiks som striper, paisley og frynser som sentrale nøkkelord. Fargene strakk seg fra rustrødt, mørkt blått og mosegrønt til dyp burgunder.

Givenchy viste fantasifullt, fargerikt og etniske mønstre med ekstra fôring på store jakker, som gir en nomadisk følelse.

Ulla Johnson sin Pre-Fall kolleksjon har alle de riktige fargene for høsten. Kanel, okergult og masse deilig print. Strikk står sentralt og er håndstrikket, med en dæsj bohemske vibber og noen plagg med paljetter tikker hun alle bokser for høsten 2019/20.