Mønstermania – Tendenser SS20

Activewear og eleganse smelter sammen med mønster og logo.

Av: Chili Publications Foto: BoF

En eklektisk allianse mellom tech-activewear og pene kveldsantrekk. Det sporty smeltes sammen med mer elegante, kroppsnære plagg. Først og fremst handler denne trenden om mønstermania i alle former. Trendforsker Li Edelkoort mener at særlig folkloremønster vil fortsette inn i SS20-sesongen. Hun mener nemlig at folklore kan betraktes som det ubevisste bildet vi har av oss selv. Hvordan man sammen deler en identitet og opplever tilknytning.

Samtidig som samfunnet stadig utvikler seg og nye generasjoner må bestemme flere identiteter, fortsetter folklore å gjenoppfinne seg selv. Trenden spiller også på logotrenden som har stått sterkt de siste sesongene, men for SS20 tas det hele til nye høyder. Nå skal logoen dekke hele plagg fra topp til tå, slik at det nærmest danner et mønster.

Todd Snyder

Fargene

Sporty Mønstermania er en fargerik trend som mikser både nedtonede jordfarger og primærfarger, først og fremst i neontoner og skarpe farger. Disse finnes igjen i etniske mønstre med fokus på tribal og folklore, men også i mer feminine og florale mønstre som blomster og tropiske Hawaii-prints. På Hawaii-skjorten lages en mer moderne vri ved å trykke skylines og skyskrapere på. Også typografi, skjulte slogans og logoer snudd opp og ned er sterkt tilstede i denne trenden.

Fargepalett

Materialene

Salvatore Ferragamo

Sporty Mønstermania har fokus på naturlige fibre som bomull og silke. Disse brukes særlig i skjorter med mønstre, og gjør at det dermed faller pent over skuldrene. Silkechiffon sees særlig på lange, flagrende kjoler med blomstertrykk på. Bomberjakkene med skylines kommer i skinn for en noe futuristisk og fremtidsrettet effekt. Plaggene med logo og typografi ser ut til å være lagd særlig i tekniske materialer som vind- og vannavstøtende stoffer.

Plaggene

Denne trenden viser spesielt mye streetwear-snitt, hvor nøkkelplaggene er den kortermede, klassiske og tilkneppede, men samtidig avslappede skjorten. Denne blander det sporty med det tropiske, som gjør den til et pyntet plagg hvis den styles riktig. Samtidig som den er nettopp ledig og avslappet. Bomberjakken er også et av nøkkelplaggene, gjerne med ¾ lange ermer for en kul og effortlessstreetwear-look. Også midikjolen står sentralt i denne trenden, gjerne med lange ermer, eller også her ¾ lange ermer. Det er særlig tropiske og humoristiske mønstre som dekker denne, men også heldekkende logoer.

Tilbehøret

Slangeskinnsvesken kom forsiktig inn i trendbildet for SS19-sesongen, og for SS20 blir den enda større. Det er særlig den lille, firkantede vesken med håndtak som gjelder, men også med lang hank til å henge rundt kroppen. Denne kommer også som saddle bag. Logomania sees her på både sko, vesker og bager til ham og henne. Til ham er tendensen gode, gammeldagse slippers med logo, mens til henne fortsetter strappy sandals-trenden fra SS19.

Designere å se til

Escada

APC sin vår- og sommerkolleksjon for 2019 viste blant annet tropiske Hawaii-skjorter med blomster, blader og løv med korte og lange ermer. Særlig frisk gressgrønt var en farge som gikk igjen her.

Todd Snyder sin herrekolleksjon for vår- og sommeren 2019 var en optimistisk og floral kolleksjon med hawaii-skjorter med blomster, havutsikter og humoristiske fyrtårn på, stylet med både lange shorts og bukser med heldekkende, tropiske mønstre.

Louis Vuitton viste i sin Cruise 2020-kolleksjon nøkkelplagg som tøffe skinnjakker med urbane skylines med skyskrapere. Fargene var 80-talls med neongult, blått og korall i blankt skinn, skinnende boblestoffer med detaljer som heklede snorer og lommer. De korte bomberjakkene føles sporty, samtidig som de er pyntede og fulle av attitude.

Just Cavalli sin Pre-Fall 2019-kolleksjon fokuserte blant annet på etniske tribal-mønstre i nedtonede jordtoner som brunt og beige.

Valentino gikk all in i sin herrekolleksjon for våren/sommeren 2019. Flere antrekk viste heldekkende logomania fra topp til tå, med ulik typografi på kryss og tvers. Det føltes sporty med klassiske joggedresser med glidelåser, baggy skateraktige bukser lånt fra 90-tallet og løse businessaktige blazere kombinert med slanke joggebukser. Det hele stylet med den supertrendy bøttehatten.