Tech-pilgrim – Tendenser SS20

Jordtoner og techwear-detaljer for Generasjon Y.

Ganni

Av: Chili Publications Foto: BoF og Vogue

Sentralt for SS20 er trenden som omkranser Generasjon Y, Millenniumsgenerasjonen, nemlig den moderne pilgrimen. Til tross for sin YOLO-tankegang- You Only Live Once, som naturlig nok krever stor pengebruk for å kunne realisere alt som er spennende og gøy her i livet- uten fremtidsplaner, så bryr de (relativt) unge seg likevel om fremtiden sin. Trenden minner oss på gleden over å bare eksistere. Det handler om å omfavne de små øyeblikkene i livet.

Bærekraft blir bare mer og mer sentralt i motebildet, men også i livene våre generelt. Denne trenden fokuserer på nettopp det bærekraftige, gjennom økologiske materialer og lokal produksjon, og minimalistisk, men praktisk design står sentralt. Tankegangen JOMO- Joy Of Missing Out legges til og lar oss leve sakte.

Fargene

Fargepaletten for den moderne pilgrimen består av lyse jordtoner som lys beige, brunt, brent oransje og grått i ulike nyanser, men også dust rosa og mintblått. Det hele blir moderne og spisset til ved å kombinere de myke, snille fargene med én signalfarge, som eksempelvis knallrødt, grønt eller gult. Trenden preges ikke spesielt mye av mønstre, men striper, ruter og forsiktige blomstermønstre har likevel funnet sin plass her.

Fargepalett

Materialene

Ettersom trenden heter Tech-pilgrim, trekkes naturligvis moderne techwear inn når det gjelder konstruksjon av plagg og detaljer, men ikke materialer. Nylon- og vannavstøtende detaljer er sentralt her. Materialene er derimot av naturlige fibre som lin, matt silke og økologisk bomull i jersey, poplin, twill og flanell. Lokalt håndverk løftes inn i motebildet, og vi setter mer pris på slow fashion,med fokus på håndverksteknikker som veving, hekling og strikk. Nye bærekraftige materialer lagd av plantefibre viser hvor vakker naturen kan være.

Plaggene

Skal man trekke frem det viktigste nøkkelplagget ved denne trenden, så må det bli den enkle jakken med mange lommer. Den har vært til stede i motebildet de siste sesongene, og ingenting indikerer at den forsvinner med det første. Den er tydelig inspirert av workwear-trenden som så lenge har vært trendy, men den er likevel elegant. Paralleller kan trekkes til SS19-sesongens safarijakke med mange praktiske lommer, knytinger og belter. Andre sentrale nøkkelplagg er løse silhuetter som kjoler, midiskjørt og bukser. Rette, løse, avslappede og ikke minst praktiske snitt gir maksimal ledighet, og lar kroppen gjøre akkurat hva den vil uten å holdes tilbake.

Tilbehøret

Den flate, praktiske og behagelige sandalen med mange remmer vil bli populær både for ham og henne. Denne særlig i sort. Også brune sandaletter i skinn med detaljer som mange remmer, netting, platå og høy hæl vil bli populært til henne. Skinnvesker i bruntoner som cognac er en tydelig trend. Disse kommer i alle mulige fasonger og størrelser, men med synlige detaljer som pyntebånd, utskjæringer og kurvteknikk i sentrum. Også heklede vesker og vesker med påsydde blomster lar tankene vandre til håndverkstradisjoner og lokal produksjon.

Designere å se til

Chalayan sin Pre-Fall 2019-kolleksjon står i Tech-pilgrimens tegn. Den er sporty, ledig og avslappet, i jordtoner som lys beige og koksgrått, kombinert med sterke signalfarger som eksempelvis sjokkrosa og neongult. Silhuettene eroversizedog luftige i en blanding av business-pregede materialer og tech, og ser dermed ut som hakket mer elegant sportswear.

Valentino

Ganni sin SS19-visningen viste blant annet tech-pilgrimmens nøkkelplagg, nemlig den sporty jakken med mange lommer. Og den var i jordfarger med neongult. Resten av kolleksjonen var preget av avslappede og løse silhuetter og beskyttende tech-materialer som boblestoff og vindtett stoff – perfekt for en pilgrim på reise.

Prada sin Cruise 2020-kolleksjon viste elegante, preppy, men samtidig avslappede jakker med flere lommer. Disse lot tankene vandre til den sporty workwear-trenden med krager og tilkneppede plagg som har vært sentralt i motebildet lenge. Fargene var duse, som lys rosa og blass blått.

Valentino sin Pre-Fall 2019-kolleksjon viste også avslappede, store jakker med mange lommer på, i farger som eksempelvis marineblått med signalrødt. Disse ble kombinert med feminine plisséskjørt til henne, og rette bukser til ham.

Stella McCartney sin vår- og sommerkolleksjon for 2019 sto virkelig i tech-pilgrimmens tegn med oversized, løse silhuetter i form av blazere med lommer, store jumpsuits, lange frakker med lommer og baggy bukser – også med praktiske lommer. Hele kolleksjonen var i duse jordfarger som beige, brunt og lys grått. Designeren har alltid hatt fokus på bærekraft sentralt i sine kolleksjoner helt siden starten, og kombinerer naturlige fibre med smarte tech-materialer som vindjakker.