Fem tendenser for dame – SS 2021

Neste sommer vil bli preget av kontrasten mellom stram powerdressing og naturlig flower power.
Her er fem tendenser dame – SS 2021.

Av: Chili Publications Foto: Business of Fashion & produsentene

Det er ingenting uventet eller spesielt banebrytende ved neste års vår- og sommermote. Moten går i sirkler og gjenbruker gjerne tidligere tendenser. Likevel vil alltid konteksten for hvorfor tendensen er tilbake være ny, og designerne klarer alltid å gjøre små grep for å fornye trenden.

1. Powerdressing

Moten speiler som kjent samfunnet og verden. Politisk uro og diskusjoner rundt globale maktrelasjoner har dermed påvirket catwalken, mener trendanalytiker Christine Boland.

Balmain

Hun forteller til Fashion United at moten spesifikt refererer til klassiske, mannlige maktsymboler med brede skuldre, kvadratiske fasonger og referanser til militærklær og uniformer, særlig i blått, samt andre nøytrale fargetoner.

Tenk på 80-tallets sterke silhuetter. Motehus som Balenciaga og Balmain viste allerede denne tendensen for sine SS20-visninger.

2. Maksimalistisk aktivisme

For våren og sommeren 2021 vil moten låne elementer fra demonstrasjons- og protestkulturen. Ifølge trendanalytiker Boland vil en mer fremhevet forkastelse av systemer manifestere seg i motebildet. Den siste tidens demonstrasjoner i solidaritet med Black Lives Matter-bevegelsen vil helt klart være en viktig påvirker fremover.

Chloe

Denne motetendensen har ulike mønstre som striper og forskjellige teksturer, og sterke og nærmest aggressive farger i fokus, i tillegg til slogans og popkunst-lignende elementer fulle av humor og lekenhet.

Tenk maksimalisme fremfor minimalisme. Miljøaktivist Greta Thunberg vil være en stor inspirasjonskilde her. Burberry og Balmain viste begge aktivisme-vibber i sine SS20-kolleksjoner.

3. Moderjord

Som en behagelig kontrast til de sterke og strenge tendensene innenfor powerdressing og aktivisme, kommer Moder jord. For et fornyet forhold til naturen vil bli sentralt for SS21-sesongen. Naturen er nemlig selve rollemodellen for det nye tiåret, ifølge Boland.

Soaked in Luxury

Sentralt innenfor denne tendensen er en forkjærlighet og romantisering av landsbygda, som er i direkte kontakt med naturen og har fokus på bærekraft. Helt konkret blir dette vist gjennom naturlige materialer, gjenbruk av tekstiler, batikk og mønster som striper og etniske mønstre.

Christian Dior og Chloé er gode eksempler på tendensen.

4. Flower power

Blomstermønstre har jevnlig tatt sin plass i sommersesongen, og SS21 er intet unntak. Helt i tråd med den naturlige moder jord-trenden, kommer fascinasjonen for blomster.

Valentino

Denne gangen er det imidlertid særlig eksotiske og skulpturelle blomsterprint som gjelder, i tillegg til forenklede blomstermønstre. Nytt av sesongen er heldekkende blomsterplagg, slik som sett hos motehus som Stella McCartney, hvis sjefdesigner med samme navn er en stor forkjemper for dyrevelferd og bærekraft.

5. Florlett romantikk

Denne tendensen markerer, ifølge Jenna Guaraschio ved trendbyrået Fashionsnoops, et skifte til å styrke sensibilitet, med utforskning av kjønn og det å styrke kvinner er i fokus. Noe som skal oppfordre oss til å reflektere over oss selv og våre svakheter. Man skal se sin følsomhet og identitet som en styrke, ikke svakhet.

Etro

Trenden omfavner frigjørelse av kroppen og mangfold, og i vår tid med ekstremt mye press, fokus på prestasjon og utbrenthet, handler det om å sakte ned farten og finne oss selv, både fysisk og mentalt.

Tendensen manifesterer seg gjennom sarte og lyse fargetoner, mye hvitt, florlette materialer og detaljer som rysjer, plissé, puffy ermer, sløyfer, volanger og engelsk broderi. Den hvite kjolen er selve symbolet på denne tendensen.