Frislid og RiccoVero – herrekonfeksjon på norsk

Når det kommer til herrekonfeksjon har vi en tendens til å se til det store utland. Men sannheten er at konfeksjon tradisjonen lever i beste velgående her hjemme. Her er to av merkene som tar skandinavisk funksjonalitet og kvalitet på alvor – Frislid og RiccoVero.

Kvalitet og perfekt plassform tilpasset den norske mannen spesielt er Frislid sitt varemerke. Foto: Frislid

Av: Chili Publications Foto: Produsentene

Definisjonen av ordet konfeksjon er «klær som produseres i en serie av samme modell laget i forskjellige størrelser». Altså masseproduksjon av plagg som kommer fra fabrikk til butikk og kan brukes med en gang. Det er plagg som kommer i ferdige standardstørrelser. Det som gjør konfeksjon unikt er at det kan være masseprodusert, men også være håndsydd og ikke minst av veldig god kvalitet.

I dag forbinder vi ordet konfeksjon med noe litt eksklusivt, en kvalitet som gjør at dressen du kjøper, selv om den er fabrikksydd, passer akkurat til deg. Dette tar de norske merkene Frislid og RiccoVero på største alvor.

Frislid siden 1946

Merket som har hovedkontoret i Nordfjordeid ble startet i 1946 av Alf Frislid. Han reiste rundt på sykkelen sin og tok mål hjemme hos sine kunder – og laget ekte skreddersydde dresser. I dag har Frislid satt ut produksjonen til fabrikker rundt i Europa. Men har fortsatt fokus på hva som kler den norske mannen.

– Vi har kun fokusert på det norske markedet og kan derfor si at vi har plassform tilpasset den norske mannen, sier Rune Taklo, daglig leder i Frislid.

Han forteller at en god dress ikke skal henge eller knipe og knapt kjennes på kroppen. For hos Frislid er det kvalitet i alle ledd som gjelder.

– Om vi ikke kan lage noe skikkelig, lager vi det ikke, sier Taklo. Og forteller at Frislid står for varig mote – klær og dresser som  er overtrendy og kastes neste sesong finner du ikke hos hos.

– Vi er bedre enn alle andre når det kommer til plassform, kvalitet og materialer, mener han.

Frislid har egne mønsterteknikere som lager mønstrene og er derfor veldig fleksible når det kommer til produksjon.

-Vi kjøper kvalitetsstoff, men ikke mønster, slik om mange andre gjør, sier han. Og forteller at jobben de gjør ut mot butikk er med å skape kunnskap og trygghet rundt konfeksjonssalg – som er et fag i seg selv.

Og er det noe du som butikkeier eller ansatt lurer på med tanke på dress og konfeksjon er Frislid behjelpelig med opplæring av ansatte i butikk.

-Frislid legger vekt på at vi leverer til faghandel, der kunnskap har gått i generasjoner, og derfor stiller vi gjerne vår kunnskap til disposisjon. En dress må stemme på centimeteren, aller helst på millimeteren, forklarer deleieren videre.

Frislid sin sommerkolleksjon.

Nordfjordeid – Norges motemekka?

Visste du at lille Nordfjordeid er Norges motemekka? Det er kanskje ikke like opplagt for alle som i dag jobber innen retail, men på 70-tallet var konfeksjonsindustrien en av Norges største industrier – og det var flere tekstilarbeidere enn det var bønder i landet. Bransjen var subsidiert av staten slik at Norge skulle være selvforsynt med klær, dersom det oppstod en nødsituasjon, slik som krig. Bransjen var også en pådriver for å få kvinner i arbeid på den tiden da de fleste var hjemmeværende. Noe som i seg selv var banebrytende.

– I Nordfjordeid er det masse kompetanse samlet, her er det flere merker og bedrifter som holder til. RiccoVero, Uniformspartner, Skogstad Sport og Innvik, sistnevnte dog et veveri, men like så har det gitt en unik kompetanse på tekstil og konfeksjon her i Nordfjoreid, avslutter Taklo.

Fra Einar Kvamme til RiccoVero

I 1936 blir Kvamme konfeksjon etablert av Einar Kvamme i Olden, Sogn og Fjordane. Det er starten på en familiebedrift som går i arv gjennom tre generasjoner.

I 1986 tar Einar Kvamme sin sønnesønn over bedriften, og etablerer merkenavnet RiccoVero. I 2002 ble RiccoVero dame født. Og i 2016 feiret merket 80 år med skreddersøm og historie med en storslått visning.

Som pilarer i sitt arbeid med konfeksjon står det på hjemmesiden til RicccoVero;

«Med røtter i klassisk skreddersøm, og et sterkt fokus på plassform, funksjonalitet og brukervennlighet er RiccoVero et sikkert valg for garderoben til den urbane livsnyter.»

Her kan du se litt av RiccoVero sin flotte sommerkolleksjon: