Seks tendenser fra motemessene i Berlin

Den tyske moteuken er tilbake i ny drakt. Her er seks tendenser spottet i Berlins gater.

Av: Chili Publications Foto: Refinery 29 & Vogue/Søren Jepsen

En god stund spøkte det for Berlin Fashion Week. Tidligere ble den tyske moteuken med fem motemesser arrangert på ulike steder i Berlin. I fjor sommer falt tallet på antall besøkende noe voldsomt, og færre, store designere og motemerker valgte å vise i den tyske hovedstaden. Denne sesongen gikk moteuken av stabelen i midten av januar, med et langt sterkere program, med fokus på blant annet lokale designere og bærekraft.

Mange forbinder Berlin med heftig gatemote full av subkulturer og streetwear, og denne runden var intet unntak.

1. Rutedilla

Ruter er som alltid et sentralt mønster om høsten. Høsten 2020/21 er det både store og små ruter som gjelder, i hvert fall hvis vi skal tro trendsetterne i Berlin. Nytt av sesongen er mønsterkræsj – ikke vær redd for å kombinere ulike rutemønstre sammen. Store og små hundetannmønstre fortsetter fra vårsesongen.

RUTEDILLA: Ruter kommer til å bli det store for høsten 20/21.

2. Sporty street wear

Vi har sagt det før og vi sier det gjerne igjen – sporty street wear ser ut til å ha kommet for å bli. Flere ble sett med praktiske og sporty plagg under moteuken i januar. Særlig boblejakken ble brukt hyppig av både trendy gutter og jenter. For vintersesongen som kommer, er det den korte versjonen som gjelder. Og den kommer i nøytrale farger som sort og hvitt, i tillegg til alle regnbuens farger.

SPORTY: Den sporty stilen ser ut til å ha kommet for å bli.

3. Teddyboy

Teddykåpen blir stor i 2020. Den skal være lang, varm og i bruntoner, og aller helst henge åpen utenpå resten av antrekket, for et avslappet uttrykk. I tillegg ser vi også den lange, beige trenchcoaten og den klassiske kamelfrakken. For det er jo ingen tvil – brunt er det nye sorte i år.

TEDDY: Den skal være lang, varm og i bruntoner,

4. Back to black

Det er ikke bare catwalken i de store motebyene som ble farget sort for 20/21-sesongen. Også gatebildet i Berlin var preget av helsorte antrekk. Da er det viktig å gå for ulike materialer med forskjellige teksturer for å gjøre det hele spennende og iøynefallende. Tenk blankt skinn mot røff eller fin strikk.

HELSORT: Gatebildet i Berlin var preget av helsorte antrekk.

5. Tuttifrutti

Det er viktig med farger – og kanskje aller viktigst midt i den mørke høst- og vintersesongen. Berlinerne omfavnet duse, rolige, men samtidig sterke og neonaktige farger som fiolett, turkis, sjokkrosa og ikke minst trendfargen for 2020 kåret av Pantone; klassisk blått. Ton det hele ned med nøytrale farger som sort, hvitt eller brunt.

TUTTIFRUTTI: Berlinerne omfavnet duse, rolige, men samtidig sterke og neonaktige farger.

6. Minitendens: Slangeskinn

Slangeskinn gjorde så vidt inntog på trendkartet våren 2019, og mønsteret sniker seg inn også for vinteren 2020. I fjor var det særlig på tilbehør man så mønsteret. Også denne sesongen er det vesker i slangeskinn som gjelder, men er man i det vågale hjørnet, er det ingenting i veien for å gå for en slangeskinnskåpe- eller bukse.

SLANGESKINN: Mønsteret sniker seg inn også for vinteren 2020.