Seks tendenser fra Pitti Immagine Uomo i Firenze

Helt siden 1950-tallet har Pitti Immagine Uomo i Firenze vært verdens ledende motemesse for herremote.

Av: Stine Nibe Ravneberget/Chili Publications Foto: Pitti, Vogue, GQ, Esquire, WWD & Imaxtree

Berømt for sine flamboyante motetilhengere som fronter en eksentrisk, elegant og dapper stil, er Pitti nærmest blitt for en egen moteuke å regne. Med store motehus som Jil Sander, Stefano Pilati, Canali og Tiger of Sweden blant årets headlinere, flokket rundt 21.400 innkjøpere seg til den italienske storbyen. Her er seks tendenser fra motemessen, spottet både på catwalken og på streetstyle-fantaster utenfor på gaten.

1. Sporty yttertøy

Det er ikke lenger kun britisk og italiensk, elegant skreddersøm som dominerer gatemote-bildet i Firenze. Denne vinteren inntok den sporty streetstyle-trenden som lenge har dominert motebildet også Pitti – hvem skulle tro at det noensinne var mulig? Det finske motestjerneskuddet, Rolf Ekroth, viste en teknisk kolleksjon. Det gjorde overraskende nok også Canali, som vanligvis står for en svært så klassisk gentleman-look. Sporty og praktisk, puffy jakker, bombe- og vindjakker og tech-materialer er blant nøkkelordene for 2020. Og det skal aller helst være fargerikt med spenstige fargekombinasjoner.

SPORTY: Streetstyle fra messen og bilder fra Canali.

2. Kamelfrakken

Brunt vil bli det nye sorte i 2020, og hva passer vel bedre enn å børste støvet av den tidløse kamelfrakken? Denne skal gjerne ha en smal og elegant passform, eller kokong-aktig og avslappet passform, og kommer i ulike beige- og bruntoner – gjerne med en finish i et børstet materiale. Og den skal selvfølgelig aller helst være i ull. Både Canali, Stefano Pilatis Random Identities og Tiger of Sweden hadde innlemmet frakken i kolleksjonene sine.

KEMELFRAKK: Her ser du streetstyle fra messen.

3. Et hundeliv

Hundetannmønsteret kommer for fullt høsten 2020/21, skal vi tro de motebevisste mennene i Firenzes gater. Mønsteret som oser av tidløs eleganse og tradisjoner, ble sett særlig på frakker, men det er ingen tvil om at det også vil være gjeldende på gensere og tilbehør. Mønsteret vil spesielt være aktuelt i en klassisk kombinasjon av sort og hvitt.

4. Djevelen i detaljene

Denne vinteren handler det om tilbehør. Både på catwalken og ute i gatene ble det spottet store og chunky skjerf snurret flere ganger rundt halsen. Og det kanskje aller viktigste tilbehøret: hodeplagget. Og det er ikke bare skipperluer som vil bli populært, eller grovstrikkede beanie-luer brettet moteriktig opp over øret som en god, gammeldags skurkelue. Det var også mye capser – og ikke minst hatter å se. Alt fra cowyboyhatter til flatbremmede og fedora-hatter vil bli populært. Så her er det bare å finne sin favoritt.

5. Western

Vi har sett antydninger til en western- og cowboypreget tendens det siste året i form av frynsedetaljer og ikke minst cowboyboots. På streetstyle-bildet å dømme, vil dette bli enda mer fremtredende i 2020. I form av americana-preget jakker, ponchoer, boots, cowboyhatter, frynse- og saueskinnsjakker og den klassiske olaskjorten.

6. Be square

Å gå med ruter om høsten er en evig garderobeklassiker. Og høsten 2020 er intet unntak. Store ruter, små ruter og alt i mellom. Moteentusiastene i Firenze omfavnet særlig den rutete frakken og skjorten. Men alt med ruter er faktisk innafor.