Trendalarm: Hundetann

Kjør erkebritisk doggystyle denne høsten.

Fra venstre: Oscar De La Renta, Celine og Calani.

Av: Chili Publications Foto: Vogue & BoF

Hundetannmønster, houndtooth, dogtooth, pied de poule – kjært barn har som kjent mange navn. Men én ting er sikkert: Det velkjente rutemønsteret forblir synonymt med preppy eleganse og høstmote.

Fra ikoniske Lauren Bacall i filmen «To have and Have Not» fra 1944, til Sherlock Holmes og hans berømte deerstalker-lue og Lady Gaga. Mange har lagt sin elsk på hundetannmønsteret opp gjennom årene.

UDØDELIG MØNSTER: Her fra Oscar De La Renta og Olivier Spencer.

Det tidløse mønsteret består av ruter med opphakkede kanter i ulike farger. Det finnes i nøytrale og klassiske farger som sort og hvitt, men også i dype og elegante farger som eksempelvis marineblått, mørkegrønt, oransje og burgunder. Store mønstre tiltrekker oppmerksomhet, mens små mønstre er mindre skrikende. Hvorfor det pussige navnet? Fordi med en real dose fantasi kan rutene minne om tennene på en kjøter.

Hundetann ble som så mange andre klassiske mønstre oppfunnet i Skottland. Historisk sett ble mønsteret kun vevd i ull og brukt i tweed-stoffer, men i dag brukes også bomull, kordfløyel og til og med syntetiske materialer. Tradisjonelt sett ble mønsteret vevd inn i tekstilet, i motsetning til i dag hvor mange tar snarveien og derimot printer mønsteret på.

HØST FW2019: Fra Dolce & Gabbana og Canali.

Britiske gentlemen i Storbritannia brukte tweed utendørs og gjorde det svært populært på 1800- og 1900-tallet. Takket være den kamuflerende effekten dens jordfarger ga, kunne de fare rundt i skotske skog og fjell usett på jakt og fiske. Også de tidlige golferne, slik som Old Tom Morris, kledde seg i hundetannmønster da de skulle slå et slag.

I dag er ikke lenger hundetann forbeholdt britisk adel og golfere. Denne sesongen vil motehus som Oscar de la Renta, Chanel, Dolce & Gabbana og Celine se deg i det erkebritiske mønsteret. Gå for kun ett enkelt plagg som blazer, skjørt, kåpe eller frakk, eller vær vågal og bruk det fra topp til tå.

Celine og Calani.
Her fra Chanel og Loewe.