5 tendenser for herre – høst og vinter 2024/2025

Bekymringer for klimaet vårt og hvordan vi utnytter naturens ressurser er fremdeles i sentrum i moteverdenen. Samtidig, vil motebildet fremover også bære tydelig preg av hvordan vi på mange måter føler oss utrygge i usikre tider. Når det er sagt, er herremoten så avgjort inne i en leken, utforskende og kreativ æra.

Av: Chili Media

Nytt år, nye muligheter – og nye trender. I moteverdenen, sparkes alltid et nytt år i gang med en rekke internasjonale moteuker, med fokus på kommende kolleksjoner, trender og gatemote.

En rekke trender for høsten og vinteren 2024/2025 spås allerede å bli gjeldende. Disse fem er verdt å merke seg for herre.

Moderne dandy

De spenstige uttrykkene «moderne dandy» og «skreddersydd grunge» kobles opp til neste sesongs høst- og vintermote for herre, og understreker at det er mye rom for å utforske og leke seg med dagens herremote.

Hva legges i moderne dandy? Vel, resultatet er i alle fall et stilig bilde på den moderne mann. «Dandiene» kan spores hele veien tilbake til 1830-tallets Paris, med stilige antrekk, fine språk og uanstrengte hobbyer, og stilen fikk mye oppmerksomhet og blandede reaksjoner. Selveste poeten Charles Beaudelaire, mente disse mennene opphøyde egen estetikk såpass mye at det gled over i det religiøse. De stilige dandy-mennene har fortsatt å inspirere gjennom generasjonene, og nå er det atter en gang på tide at estetikken deres har en finger med i moteverdenen.

Samtidens nyeste tolkning av dandy-estetikken er fargerik, edgy og modig på mønsterfronten, og glir i mindre grad over i det preppy og stive. Det er ingen tvil om at den moderne mann helst skal se avslappet, men velkledd ut.

Skreddersydd grunge

Det formelle møter edgy i en stilig kontrast. Hvorfor ikke fremheve en skreddersydd, luksuriøs blazer eller gode materialer via kontrastene fra et hardere og edgy uttrykk? Kanskje er dette også en slags utvikling fra tanken om at det finnes en moderne dandy i dagens menn.

Der grunge tidligere har hatt rykte på seg for å være heller røft på den shabby og tilfeldige måten, er det nå slik at både materialer og snitt er i fokus. Denne varianten av grunge har langt fra mistet sin edge og harde uttrykk – det kan heller sies at den velger å leke seg med kontraster på helt nye måter.

En ekte kvalitetsblazer med maskuline skuldre og smalt snitt, gjerne stylet med et skjørt for herre, fremheves nærmest av de mer typiske grunge-elementene som piercinger og solide ringer, tatoveringer, opprevne materialer, røffe print og en noe vilter og tilfeldig hårsveis.

Opphengt i strikk

Det spås at strikkeplaggene blir svært sentrale i 2024. Grunnen er rett og slett at vi har behov for klær og trender som består av betryggende og gode materialer som vi kan pakke oss inn i, som følge av å ha levd med store usikkerheter i verden over lang tid. Nok en gang viser moten hvor sentral plass den faktisk har i både samfunnet og livene våre.

Strikk gjør altså stort comeback i alle former, men til herre utpekes cardiganen som særlig viktig. Den må gjerne brukes lag-på-lag, og fungerer like fint i et antrekk som er preppy, sporty eller rocka. Cardiganen gir gjerne antrekket en ekstra dimensjon, og åpner opp for uendelig med stylingmuligheter. Og skal en tro runwayshowene fra det siste året, er det ikke basis-variantene av cardiganen som står i sentrum akkurat nå – det er bare å kjøre på med farger og mønstre.

Fargefest

Herremoten er ikke beskjeden for tiden. Den post-pandemiske bølgen av «mote gjør deg glad» har glidd over i en ny og mer fargerik normal.

I 2024, ser det ut til at en ekte gentleman velger de sterke fargene, enten han foretrekker en preppy, sporty eller rocka look. Tanken om at sort er klassisk og chic – eller trygt, ser stadig ut til å blekne for både herre og dame. En lang rekke visninger har den siste tiden vist et stort fargespenn, og omfavner både de sterke, klare fargene, pastellnyansene og neonvariantene.

Dekket av denim

Denim er uten tvil en evig favoritt, men må samtidig få skryt for å ha hatt et ganske så langvarig moteøyeblikk akkurat nå. Trolig er dette takket være 90- og 2000-tallstrendene som har stått støtt i lang tid, pluss det faktum at så mange av oss fant tilbake til en ny forelskelse i jeans etter to år med pandemi, som føltes ut som dag ut og dag inn iført joggebukse eller yogabukse.

Denim i alle former, og veldig gjerne dobbel denim eller denim i lag, har allerede trendet i flere år. Og mer skal det altså bli. På catwalken ser vi både patched denim, cropped denim og farget denim. Av de blå og mer tradisjonelle variantene av denim, er det den klassiske, denimblå fargetonen som regjerer, men også her ser vi tydelig at herremoten for 2024 skal være leken, utforskende og varierende. Det er mye som er lov for herre i 2024.