Pulsen på trendene fra de internasjonale motemessene og moteukene

De store moteukene og motemessene er godt i gang, og tiltrekker seg alt av bransjefolk, kjendiser, designere, innkjøpere og moteprofiler. Vi har tatt en titt på hva som beveger seg av trender på og utenfor catwalken.

Av: Chili Media

Et nytt år er i gang for fullt og det er også moteåret. Vi har tatt en titt på det som beveger seg av trender på noen av de største motemessene og moteukene, som Pitti Immagine Uomo i Firenze, Copenhagen Fashion Week, Itma i Milano og Paris Fashion Week. Det er som alltid flust av motepåfyll og inspirasjon å ta med seg, ikke minst kan en se flere tydelige trender komme frem både på runwayen og i gatemotebildet.

Tre sentrale trender til herre

ut på tur

Foto: Hypebeast

En av de store trendene som skiller seg ut innen herremoten denne sesongen, er inkorporering av mer praktiske plagg og yttertøy som hovedrollen i antrekket.

Plagg og tilbehør som kanskje heller gir assosiasjoner til sport og turer i skog og mark, styles sømløst sammen med mer klassiske hverdagsplagg. Resultatet er en casual-chic vri på det som TikTok-slangen ville kalt «gorpcore». En praktisk og avslappet jakke eller sko går perfekt sammen med kontorantrekket.

Casual og skreddersydd

Foto: Hypebeast

Det kan se ut til at herremoten beveger seg mer mot det tradisjonelle denne sesongen. Det klassiske, rene snittet og en mer skreddersydd tendens er å se både på runway og i gatemoten – og mer enn gjerne i kombinasjon med elementer som bryter opp i uttrykket.

En flott skreddersydd dress sammen med mer avslappet tilbehør, som en sporty caps, resulterer i en interessant balanse mellom det klassisk stilrene og en mer casual utstråling.

Prangende grafikk

Foto: Hypebeast

De siste sesongene har vi sett mye til rolige, avslappede toner, minimalistiske uttrykk og monokrome antrekk. Det rene snittet og typisk nedtonede, skandinaviske designet har preget mye av uttrykket, til dels også denne sesongen gjennom den mer skreddersydde trenden.

Nå ser det derimot ut til at vi går en ny era i møte. Kanskje som en slags motreaksjon til det monokrome og minimalistiske, har herremoten nå i større grad blitt preget av store og intense, grafiske mønstre og trykk som skiller seg ut i mengden. Det er virkelig rom for lekenhet, både på runway og i gatemoten.

Tre sentrale trender til dame

Foto: Elle/Getty

Innen damemote var det også flere tydelige trendmønstre å se. Her er tre av dem som sto ekstra frem.

Eklektisk, nordisk maksimalisme

Den danske varianten av «Scandi»-stilbilde er nok ikke like nedtonet og minimalistisk som det uttrykket «skandinavisk design» gjerne gir assosiasjoner til – spesielt med Ganni i bresjen og sin mer fargeglade profil. Ganni har pleid å være fast inventar på programmet for Copenhagen Fashion Week, men denne sesongen valgte de å tre til side for å la andre og nyere talenter skinne.

Da føles det passende at en mer eklektisk og leken stemning brer seg ut i motebildet denne sesongen. Grafiske mønstre, dyreprint og friske farger kombineres med en ellers chic og stilren look – en fresh plukk-og-mix av elementer og uttrykk.

Skjørt, skjørt, skjørt

Foto: nssmag

Lange, tunge, lette – skjørtet tok en tydelig plass i motebildet denne sesongen. Spesielt så vi flere antrekk med bruk av lag-på-lag i form av skjørt over bukser, som et lite hint tilbake til 2000-tallet. Skjørtene er stort sett rette, luftige og lange, og gir noe ekstra til antrekket ved å legge til noe eklektisk og interessant gjennom farger, tekstur eller fasong.

Lek med teksturer og silhuetter

Foto: Christian Vierig/Hello Fashion/Getty

Etter å ha tatt hele moteverden med storm under Paris Fashion Week Haute Couture SS24, er det vanskelig å se bort i fra Maison Margiela med John Galliano i spissen. Her så vi en kunstnerisk og nærmest filmatisk utforskning av tidsepoker, florlette stoffer og kjønnsuttrykk.

Tendensene til å leke seg med mer-enn-naturlige silhuetter og kurver ser vi igjen i ready-to-wear og streetstyle også. Ballongformede skjørt, puffede ermer og uforventede draperinger ga et lite hint av avant garde til årets trendbilde. Ikke minst har fuskepelsen kommet for å bli, og er å se i forskjellige varianter, både som volumelement og som statement-kåpe.