Tendensene som kommer for herre: Se hvordan trendene utarter i det norske og skandinaviske markedet

Hvilke av trendene som ble forutsett å være gjeldende for SS24 er faktisk mest gjeldende? Og hvordan utfolder trendene seg blant nordmenn og andre trendsettere i Norden og Skandinavia? Vi tar pulsen på hva som rører seg i butikkene og i motebildet akkurat nå.

Av: Chili Media

Trendbildet har kanskje aldri vært så saturert som det er i dag. For mens du ser én trend i gatemotebildet, oppdager du kanskje noe annet på runwayen, og noe helt annet igjen på TikTok eller andre sosiale medier.

Det å forutsi kommende trender er en kunst. Den store kilden til inspirasjon er som oftest de internasjonale moteukene – på runwayen, utenfor lokalene og digitalt, men hvor godt stemmer det overens med det vi ser i det skandinaviske, nordiske og norske markedet?

La oss ta en komparativ titt på trendrapportene for vårsesongen 2024 og det som faktisk rører seg i motebildet og butikkene akkurat nå.

Herre

For herremoten ble det forutsett et fokus på komfortable dresser, hvite og luftige materialer som lin, silke og bomull, sukkerspinn-tendenser, denim-dilla og «ypperlig ytterst» som skulle innebære et fokus på ytterjakken mens sesongen bikker fra snø til sol.

Big Suit Energy

I 2024 kan en generelt se en dragning mot det klassisk kontorvennlige, men med en tvist; I stedet for en streng fasong, skal dressen gjerne både føles og se komfortabel ut, med et løst snitt. Selv om den er mer avslappet i snitt og fasong, er det likevel en dress som oser av selvtillit og seriøsitet i hverdagen.

Denne forutsigelsen ser en også tydelig nå som sesongen er her, og trenden passer godt inn for et år som dreier seg om funksjonalitet og komfort i perfekt harmoni, uten å ofre profesjonalitet i uttrykket.

White, White, Baby!

I trendrapporten kunne vi lese om hvordan Oslos gater var fulle av menn kledd i hvite toner – såpass var det at Robbie Williams, som i fjor sommer var på besøk i Norge, tøyset med det på sin instagram-konto og påpekte hvor overraskende mange det var å se i nesten helt like helhvite, monokrome antrekk.

Spådommen for 2024 dreide seg om at han nok ville sett det samme igjen, dersom han tok turen til Norge igjen. Dette kan vi absolutt stiller oss bak.

Behagelige, sommervennlige materialer som lin, lett bomull og silke er perfekt når været blir varmere, og alt fra hvitt til myke beigetoner gjør sommerantrekket enkelt og stilrent denne sesongen. Og det kombineres mer enn gjerne med neste tendens vi tar for oss her.

Sukkerspinn og fargefokus

Sukkerspinn og farger ble spådd å bli en gjeldende tendens for herre, komplett med flere søte rosatoner og en dus palett som ville speile damemotens barbiecore-tendens. At herremoten og damemoten møtes er ikke spesielt overraskende, men er denne tendensen like prangende som det først så ut til? Det kan se ut til at denne tendensen er mye mer nedtonet i det norske markedet enn det som ble antatt, selv om flere tolkninger av den kan sees hos flere.

Likevel er tendensen til duse og lette toner definitivt tilstedeværende, så trenden kan heller defineres mer mot iskrempalett-tendensen, som inkluderer duse rosatoner, men også flere andre pastellvarianter.

En annen fargetrend som fortjener å bli nevnt er dog blått! Helt i tråd med det vi ser av mer nautiske og maritime preg, er flere blåtoner å se i trendbildet – alt fra duse, lyse blåtoner til marineblått og sprek Yves Klein-blå er å se på alt fra skjorter til bukser, blazere og tilbehør.

Denim-dilla

Denim går aldri av moten. Et par virkelig gode jeans er et tidløst garderobevalg som enkelt kan styles til å passe inn nesten uansett hvilke veier trendbildet svinger. Nå som vi ser at markedet preges av innflytelser fra flere perioder som 90/2000-tallet i tillegg til 60-tallstendenser, er det ingen tvil om at denim holder seg godt.

Her er det bare å leke seg med forskjellige snitt, vasker og plagg – og ikke minst trenger en ikke være redd for å kjøre denim-på-denim i skikkelig 2000-talls stil. Uttrykket «less-is-more» er ute i 2024, spesielt når det gjelder denim.

Ypperlig ytterst

Trendrapporten tok også for seg yttertøy, og spesielt ytterjakken. Her var det fokus på både eleganse og det tekniske på en og samme tid. Den klassiske trenchcoaten, den oversized blazeren og helt enkelt funksjonelle og tekniske regn- og vindjakker i stilrent design ble forutsett.

Det vi ser nå reflekterer det samme, men i tillegg ser vi også tekniske ytterjakker med et uttrykk som gjerne gir assosiasjoner nærmere turtøy – og gjerne i kombinasjon!