Hvordan står det til med balansen – i livet?

De fleste jeg kjenner som driver butikk, er alltid på jobb. På Texcons fagdag den 24. oktober hadde likevel 50 butikkeiere tatt en pause for å lære mer om lederskap. Der fikk vi høre at noe av det viktigste vi gjør som ledere er å ta pauser. Akkurat som kroppen må ha restitusjon, trenger hjernen pauser for å hente seg igjen.

I vår kultur er det lett å glorifisere arbeidsnarkomane. Nesten daglig treffer jeg på ledere som nærmest skryter av hvor mye de har å gjøre. De forteller om fulle dager, mange møter, lange møter og om hvordan de jobber kvelder og netter. Og nesten hver eneste gang tenker jeg: Er det sunt? Er det bra? Er det den beste måten å bruke tiden på? Den beste måten å lede på?

Reaktiv ledelse

Det er lett å ende opp i det jeg kaller reaktiv ledelse. Dagene fylles opp av oppgaver som dukker opp, og før vi vet ordet av det er januar blitt til desember. Problemet er at når man bare jobber med brannslukking og løper fra problem til problem, blir det ikke tid til det som også er viktig for en leder: Å jobbe med fremtiden, med å sette mål og med planer for hvordan man skal nå målene.

Dyktige ledere tar pauser

Bill Gates bruker en time hver kveld til å lese bøker. Jacob Schram, som vi møtte på Texcon Fagdag, har vært toppsjef i Circle K og Norwegian. Han fortalte om hvordan han i flere perioder hadde latt ledergruppen være igjen alene med hverdager og utfordringer, mens han slapp taket og dro utenlands eller til fjells. Å lede en butikk er kanskje ikke det samme som å være toppsjef for et børsnotert selskap, men vi er også ledere, og som ledere må vi investere i oss selv og sørge for at vi har overskudd til å tenke strategisk og til å motivere medarbeidere.

Mange slags pauser

Vi trenger ikke bare pauser for å bli restituert. Det er også viktig å ha pauser for å bli inspirert, og – ikke minst – for å tenke.

Pustepauser

Alle vet at kroppen trenger hvile etter en lang løpetur, men vi glemmer at hjernen også trenger hvile. Å hvile er bra for både immunsystemet, humøret, beslutningene vi tar og produktiviteten. Og selvfølgelig hviler alle. Vi sover og
slapper av på sofaen. Forskning viser imidlertid at de som har et aktivt og 2/2 bevisst forhold til det å hvile, får mer ut av pausene. Derfor bør du planlegge dem. Bruker du hodet hele dagen, er det sannsynligvis dessuten bedre å bruke
kroppen mens du hviler. Gå en tur! Og er hverdagen fylt av avbrytelser, er det kanskje det motsatte du bør oppsøke når du hviler hjernen. Med andre ord verken sosiale medier eller sosiale aktiviteter, men snarere alenetid.

Inspirasjonspauser

Alle tenker best og får de beste ideene når hverdagsproblemene er på avstand og frontallappen slapper av. Derfor er det viktig å komme seg ut av butikken av
og til og bestemme seg for å tenke langsiktig. Selv om vi ikke er komfortable med store ord som visjoner og strategier, bør vi i det minste tenke ut et mål om hvor vi skal være om noen år og lage en plan for hvordan vi skal komme tid.
Å få til det er ikke vanskelig, det krever bare litt tid og fokus. Og når du først har gjort det, er en viktig bonus at du opplever større glede og mening i hverdagen.

Ta kontroll over kalenderen

Mange bruker innboksen som kalender. Det fungerer dessverre svært dårlig. Du mottar nemlig aldri mailer som sier: Sett av tid til pauser. Min lille oppfordring er at derfor du tar kontrollen selv, setter deg ned med kalenderen
akkurat nå og booker tid til både hvilepauser, inspirasjonspauser og tenkepauser.

Og ikke glem 13. og 14. mars. Da er det Texcon Event 2023, som både kan bli en pustepause, en inspirasjonspause og en tenkepause.

ARTIKLER