Lagency – skapt av kjøpmenn som vet hva som selger

Dyp innsikt i hva som skaper lønnsomhet og omsetning i bunnen for utviklingen av brandet Lagency. Et viktig stikkord er marginforsterkning.

AV Suburbia

– Rett før pandemien hadde vi et møte med Kristine Cecilie Andersen i Texcon. Hun fortalte at Texcon hadde sett et hull i markedet, og oppdaget at Lagency kunne tette hullet. Siden har hun hjulpet oss og gitt oss innsikt som har vært verdifull når vi har utviklet merket videre, sier Jostein Gjengstø, som eier Jostein R Gjenstø Agenturer. Han har lang erfaring med merkene Oscar Jacobson, Stenströms og Falke.   

Suksessrik nykommer

Lagency. Om man leser det rett frem, skulle man nesten tro at merket stammer fra østkyst-USA, med glamour og gylne stjerner. Men det er altså L-Agency det uttales, og det er den skandinaviske mannen merket kler opp.

Foran inngangen til Jostein R. Gjengstø Agenturer; eier Jostein salgsansvarlig for Lagency Niklas Pedersen

En tidligere kollega og mangeårig venn av Gjengstø opplevde suksess i Sverige, og gikk sammen med tre andre butikkeiere om å lage merket Lagency. Alle de fire grunnleggerne er butikkfolk. Selv om det var dårlig timing å starte opp rett før koronautbruddet, er de nå kommet godt i gang. Og de har god hjelp av Niklas Pedersen som er ansvarlig for salg av varemerket Lagency.   

«Bread and butter»

– Ideen var at det skulle lages et sportsmerke, eller et leisuremerke, som var maskulint. Det skulle ha litt preg av det italienske, men fremfor alt skulle det stå i stil med engelsk terracewear. Det ble til et image som er en miks av den skandinaviske mannen og denne terracewear-stilen, belyser Gjengstø.  

25% av kolleksjonen er imagebærende. Resten er corebusiness.

Jostein R. Gjengstø

– Vi har gjort det slik at 25 % av kolleksjonen er imagebærende.Resten er corebusiness, som bordvarer, bread and butter, med høye marginer og stor omløpshastighet. Bordvarene selger hele tiden, nesten uten at man legger merke til det.

– Dessuten vil 30 % av kolleksjonen være lagerført, sånn at vi vil kunne hjelpe handlerne til å maksimere gjennomsalg og fortjeneste. Dette har vi hatt god suksess med i Sverige, og nå har vi kommet inn i rundt 20 butikker i Norge.

Fotball og fashion

– Beskriv Lagencys image litt nærmere.

– Bykultur og engelsk subkultur er veldig trendy. Dette med terracewear kommer jo fra Storbritannia. Det er klærne man tar på seg når man går på fotballkamp, men Lagency er ikke hardcore, vi står ikke på fotballkampen, vi sitter og ser på.

– Hvordan bygger man et merke fra bunnen av?

­­– Først og fremst er det selve varen, looken, altså imaget man ser for seg, sammen med materiellet man får. Deretter er distribusjonen viktig. Den må være riktig. Og så kommer resultatet av gjennomsalget på toppen: Det er disse faktorene i sum som skaper varemerket. Vi holder stadig på å bygge det opp, samtidig som vi finner kunder og butikker med den riktige profilen og varemiksen, som vi skal jobbe langsiktig med.

Høsten kommer til å være vedlig, veldig bra.

Jostein R. Gjengstø

Vet hva som selger

Kjøpmennene som står bak Lagency har god kjennskap om hvilke varer som selger. Det er lagt stor vekt på riktige detaljer, samtidig som merket har en høy kalkyle og følgelig blir en BF-drager.

– Du har jo god innsikt i det norske markedet. Har du noen tanker om hvordan markedet vil utvikle seg fremover?

– Høsten kommer til å være veldig, veldig bra. Og jeg tror det kommer til å gå bra i hvert fall ut sommeren neste år, for det er et etterslep på bryllup, fester og lignende, som kommer til å drive handelen, avslutter Jostein Gjengstø.