Meyer – de grønne buksene

En av Norges ledende bukseleverandører med høy kvalitet og passform.
Enkelt for Meyer forhandlerene og kjøpe kolleksjonene fordi den er 100 % bærekraftig, sier administrerende direktør Sven Wandres.


Av Suburbia

Meyer er de eneste i dette segmentet som bare benytter 100 prosent økologisk bomull i alle kolleksjoner. Slik bomull er laget med 40 prosent mindre vann. Det er bra for miljøet og for kundene, fordi bomullen er dyrket uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel eller genmodifiserte frø. Økologisk bomullsdyrking er svært viktig for allergikere.

Kvalitets fordeler

Wandres tror Meyer vil beholde forspranget lenge og peker på flere faktorer. Han mener kvalitetsfokuset i seg selv bidrar til bærekraft. Dessuten peker han på at det å gå fra miljøfiendtlig bomull til økologisk ikke bare er å trykke på en knapp.

All produksjonen gjøres i Europa, og QR – koden på buksene forteller hvor alle detaljene er produsert.

– Det er nå tre år siden vi gikk over til økologisk bomull. På grunn av dagens ekstreme prispress på bomull, vil det være vanskelig for våre konkurrenter
å gjøre denne endringen. De velger kanskje å lage en enkeltkolleksjon med organisk bomull, men det er svært krevende å gjøre det for samtlige kolleksjoner.

– For over ti år siden startet vi med Fairtrade, fordi vi mener at det er viktig at bomullsbøndene mottar rettferdig lønn.

Sven Wandres

Alle sertifikater er på plass

Samtidig peker Sven Wandres på at det ikke bare er på dette området Meyer har et miljøforsprang. Meyer er 100 % klimanøytrale, de er transparente, de produserer alle buksene i Europa, de bruker ingen skadelige fargestoffer, og de har alle viktige sertifikater på plass.

– Jeg føler at mange andre aktører nå grønnvasker seg selv ved å bruke sine egne etiketter og markedsføre seg som bærekraftige. Vi mener det er viktig å ha en uavhengig part i prosessen.

God kvalitet i alle ledd er viktig hos Meyer, og de har alle viktige sertifikater på plass.

Mange detaljer skaper bærekraft

– Se for eksempel på bukselinningen våre. Her bruker mange polyester fordi dette materialet er robust og elastisk. Vi har byttet til resirkulert polyester. Eller ta plastknapper – vi har byttet dem ut med vegetabilske elfenbensknapper laget av corozonøtter. Nå er vi i gang med å finne et alternativ til plastkleshengere. Det ender sannsynligvis opp med hengere laget av papp eller hamp.

-Når man blander stoffer med plast, kan ingenting gjenbrukes.

Sven Wandres

Siden 1960

Sven Wandres forteller at bærekraftstanken har vært en del av kulturen siden bedriften ble startet av Bernhard Meyer i 1960. Han hadde stor tro på naturfiber og prøvde å unngå polyester og polyamid så mye han kunne, fordi naturlige produkter er mer behagelige å ha på seg. Familiebedriften Meyer har dessuten alltid vært opptatt av å produsere bukser av høy kvalitet, som varer lenge.

Liten sans for fast fashion

– Vi mener det er feil tilnærming. Det produseres rundt 50 milliarder tonn tekstiler hvert år. Tre fjerdedeler ender sannsynligvis opp på søppeldynger.  Problemet er at svært lite av dette er resirkulerbart, fordi det ikke er rent. Når man blander stoffer med plast, kan ingenting gjenbrukes. Ser du på fast fashion fra 2000 til 2014, ble slitasjetiden halvert. Det burde gått den andre veien. Når jeg tenker på besteforeldrene mine og bondegenerasjonen, så kjøpte de mindre, men samtidig valgte de kvaliteter som varte. De levde mer i tråd med naturen. Fast fashion er markedsføringsdrevet. Til slutt ødelegger det miljøet.

Meyer har en miljøvennlig produksjon og renser alt vannet før det gjenbrukes.

Bare europeisk produksjon

– Det gir ikke mening å produsere i Asia og deretter transportere varene i en container. For øyeblikket foregår faktisk mye av transporten med fly, fordi det ikke er tilgang på containere. Dette er forferdelig for miljøet, men i tillegg blir transportkostnadene ofte høyere enn produksjonprisen. Og det er jo helt sprøtt. Jeg vet at mange produsenter nå tenker på å ta produksjonen tilbake til Europa.  

– Skal man oppnå høy kvalitet, er alltid nøkkelen å ha gode medarbeidere

Sven Wandres

Ansvarlig produsent

For 30 år siden startet Meyer-Hosen opp sin produksjon utenfor Braşov i Romania. Idag jobber det 1800 mennesker i denne fabrikken, som drives svært miljøvennlig. For eksempel renses alt vannet i produksjonen før det gjenbrukes. Meyer er en populær arbeidsgiver, som legger vekt på å lønne medarbeiderne godt. De har en rekke sosiale aktiviteter for dem, tilbyr transport til og fra fabrikken og alle får tilbud om gratis engelsktimer. I tillegg gjør Meyer også mye for lokalsamfunnet; de investerer i infrastruktur, støtter barnehager og det lokale sykehuset.

– Skal man oppnå høy kvalitet, er alltid nøkkelen å ha gode medarbeidere. Derfor bryr vi oss om og tar vare på våre ansatte. Arbeiderne i Romania har alltid hatt en veldig nær kobling til naturen, fordi mange av dem er, eller har vært, bønder. 

Beste buksene i Tyskland

Det ledende fagbladet TextilWirtschaft ga nylig Meyer prisen «Beste Buksemerke 2021» i klassen bærekraft. Over hundre innkjøpere fra ulike kjeder og butikker stemte og juryerte.

100 % transparent

– For over ti år siden startet vi med Fairtrade, fordi vi mener at det er viktig at bomullsbøndene mottar rettferdig lønn og har gode rammevilkår. I denne sammenheng så vi at materialenes opprinnelse også må være synlige for sluttkunden. Dette videreutviklet vi slik at alle Meyer-bukser nå er utstyrt med en QR-kode. Alle kan skanne den og finne ut hvor sømmene, glidelåsen, knappene, stoffet og buksen er produsert.

Stor tro på Norge

–  Vi ser et stort potensial i Norge. Vi har allerede en veldig sterk markedsandel, samtidig som vi vokser betydelig takket være Texcon sin innsats. Nordmenn ligger langt fremme når det gjelder bærekraft, og vi vet at enda flere forbrukere vil fokusere på dette fremover.

Bevisstgjøre kunder

– Jeg er veldig opptatt av hvordan Texcons medlemmer presenterer produktene våre i salgssamtalene med kunder. Passformen og utseendet til buksen er alltid sentrale salgsargumenter, men bærekraft er også viktig. For kunder som kjøper Meyer, er det enkelt siden hele kolleksjonen er bærekraftig. De kan rett og slett velge den buksen de liker, avslutter Sven Wandres.