Pulsen på trendene fra de internasjonale motemessene og moteprofilene

Vi lar oss ikke be to ganger når det kommer til å begynne å glede seg til neste års trender. Disse 6 trendene for både ham og henne er blant de som stikker seg mest fram.

Tekst: Chili Media Foto: Vogue Runway, Vogue (Phil Oh, Acielle “Style du monde”, GQ France, Alex Dobé, High Snobiety, HypeBeast, og produsentene

Som vanlig på sommeren og sensommeren, byr den ene internasjonale moteuken etter den andre på flust av motenytt, inspirasjon og trender for det kommende året.

De internasjonale moteukene, som velkjente Pitti Uomo i Firenze, Premium i Berlin og Copenhagen Fashion Week i København, tiltrekker seg mengdevis av moteprofiler, innkjøpere og fotografer som alle er klare for siste nytt fra moteverdenen.

Og trendene springer ut både på catwalken og i gatemotebildet. Noen viktige stikkord for dame- og herremoten i den kommende tiden er «gender fluid», men samtidig vil moten også handle om «den moderne mann» og «den moderne kvinne» – nøytral fargepallett, quiet luxury og arbeidsklær.

Tre trender for herre:

1. Den moderne mann – uanstrengt elegant, men komfortabel

Gatemote: Paris Fashion Week
Gatemote: Paris Fashion Week

Motemessen Pitti Imagine Uomo krediteres gjerne som den største messen for herremote, og viser seg gjerne å være en avgjørende trendsetter. Ifølge motemessens egne trendrapport, er 2024 året for the modern man.

Og idet legges en uanstrengt eleganse med et moderne og noe lekent uttrykk. Et viktig nøkkelord for den moderne mann akkurat nå, er «miksing og matching». En voksende trend med hverdagsantrekk som balanserer på den gylne middelvei mellom både det sofistikerte og det komfortable.

Uttrykkene «sporty chic» og «no stress» trekkes fram som sentrale for den moderne mann.

Trendene omfavner også et stadig økende fokus på å vise hud: motemessene har vært fulle av alt fra dype utringninger til korte crop tops og nakne ryggpartier. Ifølge Vogue, har gatemoten denne sommeren handlet om intet annet enn «hot boy summer». Shortsen – eller skjørtet – skal helst være kortere enn knelangt, og gjerne matches med en singlet som overlater lite arm og silhuett til fantasien.

En arbeidsklær-aktig, robust look har vært i trendbildet for både herre og dame en god stund allerede, blant annet i form av cargodetaljer og denimsett.

LES OGSÅ: Fra vadmelbukser til Burberry

2. Workwear får en ny betydning

Gatemote: Paris Fashion Week
Gatemote: Paris Fashion Week

Trenden står sterkt videre, og for året 2024 kalles workwear-looken for den nye «formal wear». Det forventes at cargo og denim fortsetter å holde fortet, som enten bærebjelker eller lekne detaljer i mange antrekk – for en look som er både karakteristisk og avslappet.

3. I sus og dus

Gatemote: Paris Fashion Week
Gatemote: Paris Fashion Week

Blant herretrendene ser samtlige ut til å være enige om fargepaletten: det er de nøytrale tonene som gjelder. Etter et år med pandemi hvor mange ønsket seg glade og sterke farger, svinger pendelen tilbake mot det mer minimalistiske igjen. Både catwalken og gatemoten ser ut til å favorisere sort, hvitt, krem- og bruntoner, beige og khaki.

Noe som tross alt komplementerer ideen om «den moderne mann», som kombinerer sporty og sofistikerte uttrykk, samtidig som han verdsetter komfort.

LES OGSÅ: Mannlige profiler du må følge på Instagram

Tre trender for dame:

1. Feministisk mote – på flere måter

Gatemote: Copenhagen Fashion Week
Gatemote: Copenhagen Fashion Week

At moteverdenen benytter sjansen til å fremme feministiske verdier er intet nytt. Fremover har vi imidlertid flere ulike feministiske tendenser i bildet – typisk for samtiden vår, hvor trender er både mer flerfoldige enn noensinne, og varer kortere.

Ifølge trendrapporter for 2024, kommer disse fire uttrykkene for feminisme til å dominere: synlig undertøy, hekseinspirerte looks, den gode, gamle power suiten – og Barbie.

Disse vidt forskjellige uttrykkene for feminisme og femininitet, vil nok merkes i trendbildet. Eksempelvis, er det allerede tydelig hvordan såkalt «Barbiecore» i forbindelse med den sagnomsuste og stjernespekkede filmen om Barbie, har hatt solid påvirkningskraft på moteverdenen.

2. Lånt fra gutta

Gatemote: Paris Fashion Week
Gatemote: Paris Fashion Week

Trendene fortsetter å gå på tvers av kjønn, og både designere og stilstjerner favoriserer et «gender fluid» uttrykk. Mens menn er blitt flinke til å style en rekke varianter av skjørtet, er det nok en gang tid for at kvinnene skal kjøre på med voluminøse skuldre, oversized passformer og mer maskuline snitt. Trendåret 2024 inviterer kvinner til å gå på tokt i kjærestens, brorens og eller fars klesskap.

LES OGSÅ: En av de beste i klassen på bærekraftig mote

3. Luksus i det stille

Gatemote: Paris Fashion Week
Gatemote: Paris Fashion Week

Noe så tilfeldig som Gwyneth Paltrows skiulykke-rettssak våren 2023, sparket i gang en motreaksjon i moteverdenen. Det ble sagt unisont nei til prangende luksusmote, tilsynelatende over natten. Inn med den mer diskré luksusmoten – som likevel uten tvil skriker luksus – og ut med merkelogoer og andre luksusstatements.

Paltrows elegante antrekk i retten ble populært døpt «quiet luxury», og raskt inspirasjon for en halv verden.

Trendene når det gjelder luksusmote – som for øvrig med jevne mellomrom svinger mellom luksus som et statement i positiv forstand på den ene siden, og luksusmarkører som noe prangende og uønsket på den andre – vil holde seg i det mer diskré hjørnet fremover.

Kjendiser og stilikoner som Jennifer Lawrence og Kendall Jenner har allerede bidratt rikelig til å sementere retningen vi nok en gang går inn i. Luksus er fortsatt trendy, så avgjort, men det er ikke noe mål å flagge det. Det enkle og eksklusive uttrykket er gjeldende.