Skjortequiden: Alt om krager, mansjett, knapper, stoffer og passform

En skjorte er slett ikke bare en skjorte. Type krage og snipp, mansjett og passform avhenger av begivenhet og klesdrakt. Her gir eksperten oversikt over alle elementer, og gode tips for å hjelpe kunden å finne riktig passform.
 
Av: Chili Media

Foto: Stenströms

Når en kunde kommer inn i butikken med behov for en ny skjorte, finnes det gode råd for å hjelpe vedkommende å finne en skjorte som passer perfekt.

– Er det en fritidskjorte vil de fleste i butikken kunne klare å plukke ut en skjorte med god passform basert på øyemål eller ved prøving. Er det til en dress derimot, må du finne frem målebåndet, forteller Jostein Gjengstø, eier av Jostein R Gjengstø Agenturer, som representerer Stenströms i Norge.

– Det første jeg måler er omkretsen rundt halsen. Da legger jeg målebåndet relativt stramt rundt halsen, rett under adamseplet. Jeg legger til cirka to centimeter, avhengig av hvor løst eller stramt kunden ønsker at kragen skal være.

Klassisk krage, button down, button under og cut away

Kragen skal sitte riktig på personen, men type krage skal også være riktig i henhold til antrekk og anledning, og det finnes mange variasjoner.

  • Klassisk Kent: En spiss krage som viser slipset på en fin måte. Den mest vanlige og anvendelige kragen. Ved bruk av blazer vil ikke jakkeslagene dekke snippen.
  • Button down: En krage med knapper som sørger for at den holder seg i ro. Kommer fra polospillerne i England på slutten av 1800-tallet, som ville forhindre at kragene blafret for mye under spillet.
  • Cut away: En vid krage med stor avstand mellom kragesnippene eller vinkelen på snippene, som sørger for at slipsknuten kommer godt frem.
  • Knekt snipp: En minimalistisk krage med små snipper som brukes til formelle anledninger, og med sløyfe og kjole og hvitt.
Foto: Stenströms – SKJORTEKRAGE: Klassisk Kent, button down, cut away eller knept snipp?

Gjengstø forklarer at det å produsere en krage av beste kvalitet er tilnærmet en kunst.

På de beste skjortene ligger det mye arbeid og ressurser i kragen – som oftest 25 arbeidsmomenter fra begynnelse til slutt, og den blir sydd på vrangen slik at alle sømmer ligger på innsiden av stoffet.

– Det er langt enklere å lage en stiv krage enn en myk krage. En myk krage kan raskt bli sjuskete, så kunsten ligger å lage en myk krage som ser pen ut og som oppfører seg pent – det vil si at den ikke bøyer seg i snippen.

– Stenströms sine krager produseres med en spile inne i stoffet i kragen som sørger at snippen ikke vil brekke eller bøye seg, sier han.

Foto: Stenströms – KRAGEN Det krever som oftest 25 arbeidsmomenter fra begynnelse til slutt.

Skjorter og passform

Det neste steget er å finne en skjorte med riktig passform for kunden.

– Til en nokså slank person vil slim fit eller Slim line være et godt valg. For en person med litt rundere former, vil en klassisk modell sitte godt. Er vedkommende et sted mellom disse to kroppsformene, vil regular fit eller Fitted body være et godt sted å starte, forteller Gjengstø.

Skjorten skal sitte riktig over skuldre, bryst, diafragma (mellomgulvet – mellom mage og bryst) og rundt stussen (rumpe og hofter).

Det finnes imidlertid mange ulike kroppstyper. Passer ikke standardmålene, er målsøm det beste alternativet for at en skjorte skal sitte akkurat som den skal. Du kan lese mer om det litt lenger ned i saken.

Foto: Stenströms – MANSJETT: Det finnes tre typer.

Knappene i stolpen på skjorten består normalt av perlemor eller proteinknapper.

– Vi bruker perlemorknapper og proteinknapper som vi mener er det beste valget for kvalitet, miljø og design. Knapper av perlemor er unike, og håndlages av skjell. Skjellet blir valgt ut på bakgrunn av farge, størrelse og tykkelse på knappen, sier Gjengstø.

Kvaliteter

Stenströms bruker som oftest two-fold bomull (dobbeltspunnet tråd) i sine skjorter.

Vevstypene varierer mellom:

  • Oxford
  • Twill
  • Fil-á-fil
  • Flanell
  • Chambray
Foto: Stenströms – VEVSTYPER: Oxford, twill, fil-à-fil, flanell eller chambray

– Sømmene sys med ettnålsstikning – den sys først én gang, rulles inn og sys en gang til. Dette gjør at skjorten ser helt lik ut når du snur den på vrangen, men viktigst av alt – det gir god holdbarhet, sier eksperten.

Sømmen blir ekstra tett og fin, med minimum syv sting per centimeter, og den vil sjeldent vri seg, til tross vask. Av stoffer er regnes egyptisk bomull som en av de beste kvalitetene. Fiberlengden varierer mellom 3,8 og 4,4 centimeter.

– Egyptisk bomull kommer ikke nødvendigvis fra bomullsplantasjer i Egypt. Faktisk er det kun i underkant av 1,8 prosent av verdens bomullsproduksjon som er langfibret, som blant annet benyttes i produksjon av skjorter, forteller Gjengstø.

Den mest eksklusive bomullen er Sea Island Cotton. Dette er bomull som kun hentes fra bomullsplantasjene på øyene utenfor den sørøstlige kysten av USA og noen karibiske øyer, slik som Barbados og Jamaica. Disse bomullsfibrene er mellom 3,5 centimeter og 6,4 centimeter, som gir ekstra god kvalitet og holdbarhet.

Mønstrene som er mest utbredt blant skjorter er:

  • Kadettstripe
  • Pinstripe
  • Hundetann
  • Tatersall
  • Windowpane
Foto: Stenströms – MØNSTRE: Kadettstripe, pinstripe, hundetann, tatersall og windowspane

Anledning – dress, smoking, kjole og hvitt

Det er altså mange elementer som definerer kvalitet, stil og passform for en skjorte. Det eneste vi til nå ikke har vært gjennom er dette; hvilke skjorter egner seg til ulike anledninger og kleskoder?

– Til dress bruker en som oftest en klassisk krage, button down eller cut away. I enkelte miljøer skal det være dobbelt mansjett, men ellers er dette valgfritt til dress, forklarer Gjengstø.

Til smoking skal det være dobbelt mansjett og skjorte med skjult knepping – så sant du ikke benytter pynteknapper.

– Til smoking skal det benyttes en krage med klassisk snipp eller knekksnipp, slik at sløyfen kommer godt frem. Fronten av skjorten kan ha plissert bryst – med eller uten struktur. Her kan en også ha 2-4 pynteknapper.

Kjole og hvitt – eller white tie på engelsk, er det mest formelle antrekket.

– Til kjole og hvitt skal du ha en hvit skjorte med knekt snipp og stivet bryst, med tilhørende hvit vest og hvit sløyfe i samme mønster, og pynteknapper i front. Losjen er kjent for å bruke svart sløyfe og svart vest, men det er deres egen kutyme – tradisjonen sier hvit vest og hvit sløyfe, sier han.

Målsøm og tilpasning

Det er i dag blitt vanligere å kjøpe skjorter etter målsøm. Det er dyrere skjorter av bedre kvalitet som sitter nøyaktig som de skal.

Foto: Stenstòms – Begynner å bli mer vanlig

Det kan også være fordi standardmålene ikke passer – ermer, hals, bryst eller mage er for stort eller for lite, eller du ønsker en skjorte med et spesielt design, en unik krage, et originalt mønster eller stoff.

– Vi har økende interesse for målsøm og kan gjøre justeringer på alle sømmer, der det vanligste er ermer, bryst og mage. Er det en kunde med stor mage, så tilpasser vi en skjorte slik at den er litt lenger i forkant og setter på en ekstra knapp, forklarer Gjengstø.

Foto: Stenströms – Målsøm: De vanligste tilpasningene er ermer, bryst og mage

Ermer kan alltids legges opp, men er ermene for korte må du finne en leverandør eller skjortemodell med varierende ermlengder, eller bestille en skjorte etter mål.

– Jeg pleier å måle ved å be kunden stå med ermene foran seg som en kelner. Når du bøyer armene, skal skjorteermet gå litt forbi knoken på håndleddet, ellers blir de for korte.

Lengde på en skjorte er ifølge eksperten litt smak og behag.