Tendensene som kommer for dame: Slik ser trendene ut i det norske og skandinaviske markedet

Hvor godt stemmer internasjonale tendenser overens med det vi faktisk ser i det norske og skandinaviske markedet? La oss ta en komparativ titt på trendrapportene for vårsesongen 2024 og hva som faktisk rører seg i butikkene og motebildet.

Av: Chili Media

Trendbildet har kanskje aldri vært så saturert som det er i dag. For mens du ser én trend i gatemotebildet, oppdager du kanskje noe annet på runwayen, og noe helt annet igjen på TikTok eller andre sosiale medier.

Det å forutsi kommende trender er en kunst. Den store kilden til inspirasjon er som oftest de internasjonale moteukene – på runwayen, utenfor lokalene og digitalt, men hvor godt stemmer det overens med det vi ser i det skandinaviske, nordiske og norske markedet?

La oss ta en komparativ titt på trendrapportene for vårsesongen 2024 og det som faktisk rører seg i motebildet og butikkene akkurat nå.

Dame

Tendensene til dame for våren og sommeren 2024 la særlig vekt på: ruter, sofistikert eleganse, «barbiecore», metalliske og fargerike innslag, samt søte iskrem-pasteller.

Her er pekepinn på hvordan trendene vil utarte og se ut den kommende sesongen.

Barnslige ruter og generell mønstertrend

Det er ingen hemmelighet at vi i Skandinavia gjerne tenderer mot en mer nedtonet og minimalistisk stil, men de siste sesongene har vi sett mer av det eklektiske, lekne og nostalgiske. Og rutene er definitivt til stede i det norske markedet.

I flere butikker ser du allerede klassiske rutemønstre, med variasjoner av både hundetann og andre varianter. Men mønstertrenden er kanskje ikke så alene som først antatt; både striper og polkaprikker – ja, til og med dyreprint preger motebildet nå som snøen smelter.

De nøytrale basisplaggene er på plass som alltid, men nå med et ekstra insentiv til å sprite opp antrekket med prangende mønstre! Det er på tide å leke seg med striper som gir assosiasjoner til det maritime, rutete skjørt i skoleuniform-stil og prangende trykk.

Sofistikert eleganse og den lille sorte

Det ble forutsett at sommerkjolen, slik som i 2023, ikke trenger å være sommerlig i fargen. En svart, elegant kjole passer like godt på hagefesten som på høsten, og denne tendensen synes godt denne sesongen. Det kan sees som en motsats til de mer eklektiske og fargerike tendensene.

Likevel er helhetsinntrykket av motebildet i større grad preget av det eklektisisme enn det klassisk sofistikerte; men å leke med kombinasjonen av disse er perfekt denne sesongen.

Den sofistikerte elegansen kan også sees i tilbehørstrendene, hvor en ser at silkeskjerfet er et sentralt element. Denne trenden kan brukes på utallige måter; knytt rundt halsen for parisian chic/yacht club-look, som prikken over i-en på håndtaket til vesken eller rundt hodet som i en gammel Hollywood-film.

«Barbiecore» og «Girly pop»

Denne tendensen hadde sin største boom i fjor sommer, da Greta Gerwig sin store Barbiefilm inntok kinoene. Likevel er det ingen grunn til å pakke bort det rosa helt enda. Barbiecore handler om mer enn bare barbierosa. Blant annet er Fondant Pink en viktig farge for året. Denne, i tillegg til flere både dusere og mer syntetiske knallvarianter, blir å se overalt gjennom året og sesongen.

En sukkersøt og «Girly pop»-look som kanskje kan sies å peke tilbake til manic pixie dream girl-estetikken og som gir assosiasjoner til 60-tallet, gir rom for lekenhet i alle typer garderober. Søte rosatoner sees på alt fra kjoler til blazere og tilbehør – gjerne også som hele monokrone topp-til-tå antrekk.

Metallisk Regnbue

Farger er helt klart et viktig nøkkelord denne sesongen. En av de mest spennende tendensene som også er en tydelig virkelighet er; Metallisk Regnbue. Sterke og intense farger står på menyen og har av Mare di Moda også blitt sett på som en form for «Eskapisme».

Bruken av neon og syntetiske knallfarger gir assosiasjoner til det digitale og mer-enn-virkelig uttrykket man gjerne ser i spillverden, og åpner opp for å kunne drømme seg bort fra en grå hverdag gjennom garderobevalgene man tar.

Tekstiler med høyglanseffekt setter prikken over i-en på en syntetisk, hypervirkelig fargedrøm. Denne trenden er perfekt som heldekkende antrekk, eller med minimalistiske og nedtonede basisplagg for å gi en interessant og leken «pop-of-colour»-effekt til antrekket.

Søte iskrem-paletter

Denne tendensen er unektelig perfekt for å få i gang vårfølelsen! Dopamin-dressing trendet som begrep for et drøyt år siden, og med dette konseptet i tankene, hånd-i-hånd med barbiecore-tendensen og Metallisk Regnbue, er det ingen overraskelse at motebildet freshes opp av deilige og lekne toner.

Duse, behagelige og søte pasteller har preget trendbildet en stund, og videreføres helt tydelig inn i SS24. Enda en “trend-prediction” som vi ser at stemmer godt overens med virkeligheten.