5 tendenser for dame, vår/sommer 2024

Urolige tider i verdenssamfunnet påvirker motebildet. Designerne tyr til sterke virkemidler som nostalgi, symbolsk fargebruk, alternative digitale verdener og kunstig intelligens for å søke trøst og komfort.

Tekst: Chili Media Foto: Imaxtree og leverandørene

Neste års vår- og sommermote er inspirert av verdensbildet som rår. Felles for mange av tendensene er et behov for å søke trøst, komfort og distraksjon i urolige tider, enten ved å mimre nostalgisk tilbake til barndommens somrer, eller ved å flykte inn i den digitale tidsalderen med hyperaktuelle redskaper som kunstig intelligens.

Her er fem SS24-tendenser for henne.

Barnslige Ruter

Balmain

Husker du barndommens sommerferier? Foreldre kledde gjerne barna sine opp i smårutete antrekk, slik som de kjente og kjære pepitarutene. I voksen alder er det ofte sofistikert og elegant hundetannsmønster en tyr til når du ønsker et hint av geometri i garderoben.

For neste sommer har designerne imidlertid børstet støvet av de søte og uskyldige smårutene i både mikro- og makroprint, og de lar dem få skinne om kapp med de tradisjonelle og klassiske hundetannsrutene. Kanskje er det et behov for å føle seg som et lite barn igjen og kjenne på den gode naiviteten, i et tøft verdensbilde med mange bekymringer?

Tenk plagg som florlette sommerkjoler- og bluser, tettsittende bukser og skjørt. Fargene strekker seg fra gode pasteller som lysegult, himmelblått og babyrosa til iøynefallende kontrastfarger som sort, hvitt og knallrødt.

LES OGSÅ: Pulsen på trendene for AW 23/24 fra de internasjonale motemessene

Sofistikert Eleganse

Alberta Ferretti

Er det én farge vi ikke tenker på som sommerfarge, må det være sort. Denne brutale fargen – som egentlig ikke er en farge engang – er jo den store go-to fargen om høsten og vinteren. Det er det nå slutt på. For allerede sommeren 2023 kan vi se sorte sommerkjoler, som faktisk er et forbausende forfriskende innslag blant sukkersøt, fargerik og blomstrete sommermote.

Sommeren 2024 vil den bli enda mer tilstede i motebildet. Sort er dessuten utrolig vakkert mot solkysset hud.

Motehus som Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel og Maxwell har alle laget sine ultimate, sorte sommerkjoler. Tendensen kan også sees på som en kontrast til den heftige og vågale partymoten som tok av da koronapandemien gikk mot slutten.

Neste sommer skal vi fremdeles omfavne den samme dekadente og livlige tankegangen, men looken har utviklet seg til å bli mer elegant, sofistikert og klassisk i uttrykket, ifølge Trend Analytics.

LES OGSÅ: Spiser mens hun løper mellom dame og herre

Barbiecore

Anna Sui

Det begynte med såkalt dopamine-dressing og optimistisk maksimalisme i kjølvannet av pandemien. Sterke farger skulle booste humøret og lykkehormonene i kroppen – og gjøre oss lykkeligere. Og det er ingen tvil om at det fremdeles trengs, i rare tider med en noe anspent økonomi og verdenssituasjon som mange bekymrer seg over.

Høst- og vintermoten i 2023 fikk servert tendensen Think Pink, med en rekke lyse rosatoner i fokus. Trenden Barbiecore spiller videre på alt dette for neste års sommermote. Er det kanskje takket være storfilmen Barbie, med premieren sommeren 2023?

En viktig farge i 2024 vil være Fondant Pink, ifølge WGSN og Coloro. En avslappet og ungdommelig pastellrosa rik på pigmenter, som skal hjelpe oss å stresse ned og sakke tiden. Denne trenden sees på absolutt alle mulige typer plagg. Både overdeler som bluser, topper og gensere, og underdeler som skjørt og bukser, samt kjoler. Enten hele rosafargede looks, eller på ett plagg kombinert med mer nøytrale farger som eksempelvis sort. Rosa ser dessuten fantastisk ut sammen med off-white, beige og andre høstlige bruntoner.

Metallisk Regnbue

Samsøe Samsøe

Se for deg de fargesterke trendene og tendensene vi har sett i år, men gjør det enda mer neon, syrlig og nærmest digitalt i uttrykket. Mare di Moda omtaler trenden som «Eskapisme». Og det er ikke så dumt. For designere har latt seg selv gå vill i det fantastiske fiktive universet med vilje, som en respons på disse rare tidene vi lever i.

Til tendensen Metallisk Regnbue lar de seg inspirere av kostymene i gamingverdenen, såkalte Skins, hvor en kan flykte inn i en alternativ verden hvor alt bare er fint. Det minner faktisk ikke rent lite om Digitale Bærtoner, trenden fra 2020 med rosa- og rødtoner med et digitalt preg over seg.

Neonbidraget skal oppføre seg som digitale filtre for å skape en forhøyet og syntetisk virkelighet. Tenk sterke farger som sjokkrosa, knallrødt, brennende oransje, knallgrønt, syrlig limegrønt og neonlilla. Disse fargene blir brukt på alle mulige plagg, både i heldekkende antrekk, men også i enkeltplagg stylet med mer sobre og nøytrale dempede farger som hvitt, sort og bruntoner.

Denne tendensen skal alle kunne bruke, enten en ønsker en iøynefallende look eller bare et plagg som booster humøret for seg selv – eller indirekte for andre. Designere som Alberta Ferretti, Carolina Herrera, Erdem og Maxwell har alle kastet seg på den fargerike trenden.

LES OGSÅ: En av de beste i klassen på bærekraftig mote

Søte Iskrem-pasteller

Giambattista Valli

En kronglete økonomi, høye renter, svak krone og krig og uro gir nok mange våkne netter. Så i en kaotisk verden blir det helt naturlig å ville søke tilflukt.

I 2024 blir vi tatt flere århundrer tilbake i tid til et mykere liv – bokstavelig talt, ifølge Trend Analytics. Tendensen med iskrem-pasteller som dus sitrongult, lys jordbær, pistasj og babyblått spiller videre på trenden fra høsten og vinteren 2023/2024 med lyse farger som lyseblått, lys beige, dus grønt og lys oransje.

Ikke minst den myke grønnfargen Sage Leaf, i et forsøk på å redusere angst og stress i hjernen. Sage Leaf er faktisk helt perfekt i disse urolige tider, ettersom det er en stille og beroligende grønnfarge som symboliserer ro, refleksjon og ettertanke.

Motehus som Giambattista Valli, Blumarine og Stella McCartney har alle kastet seg på trenden for neste års sommermote som står i pastellenes tegn.

Flere nyheter

Vi gir våre medlemmer et unikt innblikk i kommende trender og tendenser, nøkkelplagg for sesongen og tips fra eksperter og aktuelle motepersonligheter.

Flere artikler