5 tendenser for dame – høst og vinter 2023/2024

Sentralt blant neste sesongs damemote er eksperimentelle strikkeplagg og spenstige mønstre, kombinert med drømmende pasteller og rosa, men også farger av brunt og dype nyanser av smaragdgrønt.

Tekst: Chili Media Foto: Imaxtree og leverandørene

For høst- og vintersesongen 2023/2024 vil moten særlig forsøke å trøste og gi ro i usikre tider. Sentralt for flere tendenser er gode farger som kan virke beroligende på oss, men også fargetoner som booster humøret og optimismen. Samtidig er moten eksperimentell og utforskende og ser fremover mot nye, ukjente og spennende horisonter.  

Her er fem AW23/24-tendenser for henne.

Drømmende Dus

Max Mara

Se for deg en kald vintermorgen med lys blå himmel, klar og frisk luft og et mykt sollys som stråler over hvite trær. Et ekte winter wonderland. For AW23/24-sesongen vil kalde, lyse farger som lys grått, lyseblått, lys beige, dus grønt, lys oransje og brunt stå sentralt, alt i pastell og med mønstre som klassiske ruter. Særlig tekstiler som strikk, blonder og fleece utmerker seg, samt myk og hårete alpakka og mohair, ifølge Italtex.

Også grønnfargen Sage Leaf vil bli sentral, ifølge WGSN og Coloro. For etter hvert som livene våre og verden utvikler seg, vil forbrukere bli sensitive i møte med overstimulasjon og dermed se etter miljøer og farger som reduserer angst og stress. Sage Leaf er sånn sett helt perfekt. Den er en rolig og beroligende grønnfarge som symboliserer ro, refleksjon og ettertanke. Nøkkeplagg vil være overdeler som bluser, cardigans og gensere, men også blazere med matchende bukser og skjørt til festsesongen.

LES OGSÅ: Pulsen på de internasjonale motemessene

Think Pink

Mos Mosh

Rosa er gjerne forbeholdt vår- og sommermoten, men denne gangen er det på høsten og vinteren vi skal omfavne den feminine fargen. Tenk lyse rosatoner som blekrosa og pastellrosa, ikke utelukkende sjokkrosa. I tillegg kommer en myk off-white og lys lavendel, gjerne på høstlige materialer og mønstre som fiskebensmønster, kabelstrikk, tweed og brokademønstre – gjerne kombinert med litt lysegrått, ifølge Italtex.

Høsten 23/24 vil en lysende rosa bli en viktig farge, ifølge WGSN og Coloro, i takt med at metauniverset og det digitale stadig opptar større del av livene våre. Fargen Digital Lavendel vil også bli en populær farge. Den tar over etter Veri Peri, den lilla Pantonefargen for 2022. Digital Lavendel er derimot mer en trøstende pastelltone som skal bidra med å gi ro og fred. Lavendel symboliserer stabilitet, renhet og digital eskapisme – det vi ser etter nå. Den er i tillegg kjønnsnøytral, hvor det myke bringer frem feminitet og selvpleie og det blå gjør den mer edgy. Fondant Pink er en mer pigmentert pastellrosa, som er avslappet og ungdommelig og som passer perfekt med lavendeltoner. Den kan hjelpe oss å stresse ned og sakke tiden, noe som gjør den til en av de viktigste fargene i 2024.

Strålende juveler

Victoria Beckham

Å kle seg i smykkeskrinets luksuriøse farger av smaragdgrønt og sjokkrosa til jul og nyttår er ikke nytt. Så hvorfor ikke la en hel høst- og vintersesong stråle om kapp med juvelene? For AW23/24-sesongen vil farger som nettopp smaragdgrønt og juveltoner som dyp blått og sterkt grønt bli sentralt. Helst i kombinasjon med nøytrale farger som sort, ifølge Italtex. Også den livlige fargen Cyber Lime vil bli viktig, ifølge WGSN. Farger er viktig for å holde forbrukere optimistiske og gi dem en lystigere tankegang. Denne tendensen er en syntetisk og realistisk representasjon av virkeligheten, som forbinder oss med de stadig mer digitale livene våre. Kropp og sinn vil stimuleres og få energi av denne zesty, grønne fargen som grenser til neon. Forholdet mellom natur og teknologi symboliseres av denne grønnfargen. Sentrale nøkkelplagg vil være overdeler som bluser og topper.

LES OGSÅ: Komplett skjorteguide: Alt du trenger å vite

Eksperimentell strikk

Ralph Lauren

Det er ikke akkurat uventet at strikk trender hver høst og vinter. Det er nærmest et overlevelsesplagg i den bitende vinterkulden. Nettopp derfor er det forfriskende at designere og motebrands forsøker å gjøre det hakket mer spennende. Det finnes jo så mye en kan gjøre med strikk. For AW23/24-sesongen har strikkegenseren fått en aldri så liten make-over i form av iøynefallende farger av magenta og sjokkrosa, oransje, dyp lilla, grønt, sort og hvitt, med kanskje særlig fokus på klassisk hundetannsmønster, ifølge Italtex. I tillegg ser vi at tradisjonelle og tidløse materialer som tweed blir laget i spenstig multifarget garn for en moderne look, samt med colorblocking og digitale farger i mønstre som striper og ruter. Det er også et lite hint av mexicanske mønstre mot nøytrale farger som sort. Den tykke genseren er det store nøkkelplagget med høy eller rund hals, men den har også fått en forfriskende look med dekorativ og eksperimentell strikk i blant annet plissé, ifølge Modacable.

Moccamaster

Stella McCartney

Ingen høst uten bruntoner. Denne sesongen vil bli fargelagt av deilige, intense og høstlige brunfarger som sjokolade, mocca, brent oransje, dyp rødt og beige, gjerne kombinert med ruter, tweed og organiske mønstre. Spesielt blant varmende materialer som ull, ifølge Italtex. Særlig brunfargen Nutshell vil bli sentral, ifølge WGSN. Dette er en varm og trøstende farge som er både rik og krydret. Fargen reflekterer en økende forkjærlighet for nostalgi blant forbrukere, som nå tar tilbake stiler og farger med retro-vibber og snakker om bærekraft fremfor det nye og masseproduserte.

Kulturen for secondhand, vintage og brukt utvides, og gjenspeiles i dette. Derfor blir tidløse design og plagg i retro farger sentralt. Men også fargen Astro Dust vil bli viktig. Dette er en dempet rødfarge som grenser mot rustrødt, inspirert av universets farger. Etter hvert som kommersielle flyturer til verdensrommet og såkalt Space Turism vil bli en realitet, er dette en dyp og mineralsk tone som lar tankene vandre til den støvete røde overflaten på Mars, og som omfavner behovet for å oppdage noe nytt, øde og urørt.

LES OGSÅ: En guide til skreddersøm og konfeksjon

Flere nyheter

Vi gir våre medlemmer et unikt innblikk i kommende trender og tendenser, nøkkelplagg for sesongen og tips fra eksperter og aktuelle motepersonligheter.

Flere artikler