Herremote – Hvordan kle seg etter kroppstype?

Et kledelig antrekk blir desto mer kledelig når det er basert på kroppstypen til kunden. Her deler Andre Strøm, regionsjef i Follestad, sine tips og erfaringer når det kommer til å kle seg etter kroppstype og kroppsform.

Av: Chili Media

De fleste menn er ofte ikke like entusiastiske for en shoppingtur som kvinner, men det er ikke dermed sagt at de ikke ønsker å se godt ut.

Når en handletur skal gå raskt, er det desto større grunn til å være godt kjent med ulike kroppstyper og hva som er kledelig eller ikke kledelig, for det kan ha mye å si for helheten i antrekket.

– Det er viktig å kjenne utvalget i butikken sin godt, og vite hva du kan tilby de ulike kundene, uansett hvilken kroppstype og kroppsform vedkommende har, forteller Andre Strøm, regionsjef i Follestad.

Det er også viktig å kjenne til dimensjoner, og hva det tilsvarer i størrelser.

– Alle som jobber i en klesbutikk bør ha et målebånd tilgjengelig, og ha et forhold til hva målene tilsvarer i størrelser. Det er ett mål som er helt essensielt, og det er brystmålet. I 99 prosent av tilfellene vil det gi størrelsen en kunde skal ha. I Norge er den vanligste størrelsen 52, med et brystmål på 104 centimeter, forteller han.

Størrelser en bør ha tilgjengelig i butikken

Som et utgangspunkt bør en klesbutikk ifølge Strøm ha et utvalg av størrelser for kunder som er litt kortere av høyde og for kunder som er ekstra lange.

– Av herrestørrelser, som rangerer i størrelser mellom 44-58, bør en ha et utvalg av modellene som er beregnet for personer som er ekstra lange, som er navngitt med et ettall foran størrelsen, altså 144, 152 eller 158.

– Kortere modeller er navngitt med størrelsen multiplisert med to – altså vil en kortere versjon av en størrelse 50 bli kalt 100, og en størrelse 52 tilsvarer 104, forklarer han.

Det kan også være at butikken bør ha et utvalg av større størrelser tilgjengelig.

– En kunde trenger ikke være spesielt stor at han har behov for en XXL eller XXXL hvis plagget er lite i størrelsen. Det kan derfor være lurt å ha dette tilgjengelig også.

Han understreker imidlertid at det er viktig å vurdere utvalget basert på egen forretning, kunder og målgruppe, ettersom ingen butikk ønsker et varelager en ikke har behov for eller får solgt ut.

LES OGSÅ: Stor suksess med ny kundeopplevelse

Fem typer kroppstyper blant herre

Kroppstypene blant herrer deles oftest inn i fem kategorier, som her er navngitt triangel, rektangel, vinkel, oval og trapes.

KROPPSTYPER: Triangel, rektangel, vinkel, oval og trapes. Foto: Freepik.com

Triangel

I kategorien triangel er kroppstypen kjennetegnet av at kroppen går noe ut ved hoftene, rumpe og lår, sammenlignet med øvre del av kroppen, som til sammenligning er noe slankere.

– En person som går innunder denne kategorien kan ikke bruke en skjorte i slimfit, da det blir for smalt over hofter og rumpe. I valg av bukser, gjelder det å finne en modell med nok stretch så den ikke blir for trang rundt hofter og lår, forteller Strøm.

Et sentralt element en bør ta med seg når en skal hjelpe en kunde med kroppstypen triangel å finne klær, er at forholdene mellom nedre del av overkroppen og midje/skuldre ofte ikke er proporsjonalt.

Et godt tips for å gjenskape balansen, er å trekke oppmerksomhet mot skuldre og bryst. En blazer/jakke med skulderputer vil sørge for akkurat det. Mørke jeans vil også bidra til å trekke oppmerksomheten mot skuldre og bryst.

Mørke farger er generelt et godt valg for denne kroppstypen, som får en til å fremstå smalere. Vertikale striper vil også bidra til å gi mer lengde.

LES OGSÅ: Texcon vokser mest av kjedene

Rektangel

Kroppstypen rektangel er kjennetegnet av proporsjonale former. Personer som tilhører denne kategorien, er gjerne litt høyere og slankere enn gjennomsnittet. Skuldre og hofter er omtrent like brede, som gir den rektangulære formen.

– Dette er typisk en person som trenger 36 i lengde, som det ofte er et dårlig utvalg av i de fleste butikker. Det er litt skummelt å kjøpe inn for mange modeller med ekstra lengde, men kundene er stort sett veldig takknemlig hvis de kan finne et utvalg av det de trenger, forklarer regionsjefen.

– Dette er typisk en person som trenger 36 i lengde, som det ofte er et dårlig utvalg av i de fleste butikker. Det er litt skummelt å kjøpe inn for mange modeller med ekstra lengde, men kundene er stort sett veldig takknemlig hvis de kan finne et utvalg av det de trenger, forklarer regionsjefen.

For å skape en tydeligere silhuett bør personer i denne kategorien gå for tilpassede klær – eksempelvis slimfit eller fitted, særlig overfor oversized plagg. Plagg som sitter tettere rundt midjen vil fremheve skuldre og bryst.

– Menn i denne kategorien kan gjerne leke seg litt med både farger og mønstre. Her er også vertikale striper et alternativ, sier Strøm.

Et annet god tips er lag på lag, som raskt gir litt ekstra volum. En rund hals fremfor V-hals vil også gi mer fylde til området rundt nakke, skuldre og bryst.

Vinkel

Vinkel er navnet på kategorien som beskriver en muskuløs kroppsfasong, med bred overkropp, skuldre og bryst, kombinert med en smal midje.

– Vinkel trenger volum over brystet, skuldrene og overarmene, og en smalere passform rundt midjen. Det kan være utfordrende, for det finnes i utgangspunktet ikke en slik passform, forteller Strøm.

– Det beste alternativet er å gå for en størrelse som passer med tanke på skuldre og bryst, så får den heller være litt mer romslig rundt midjen. Når det gjelder skjorter, blazere og konfeksjon, kan en få tilpasset midjen hos en skredder i etterkant.

Slimfit er litt mer tettsittende rundt midjen, som kan være et godt alternativ, men se til at den ikke blir for trang rundt armene og brystet. V-hals er også et godt alternativ er, som fremhever nakke og skuldre. Den bør imidlertid ikke være for dyp.

Når det gjelder bukser, bør heller ikke disse være for trange. Straight, fitted og skinny kan fungere godt, men en bør styre unna super skinny, og se til at det er godt med stretch i materialet.

Blant farger, mønstre og materialer står en ganske fritt.

LES OGSÅ: Midt under pandemien åpnet Anita sin andre butikk

Oval

For kategorien oval er kroppstypen kjennetegnet av at det er relativt like forhold mellom skuldre/bryst og hofter/rumpe, samtidig som personen generelt er litt rundere i fasong. Ofte er personene også noe kortere, som betyr at det gjelder å velge plagg som får en til å fremstå smalere og lenger.

– Vi ser at personer i denne kategorien ofte trenger en dressjakke i en større størrelse, i tillegg til at den gjerne skal være litt kortere.

– Mange er kraftigere i overkroppen og smalere i beina, eller de bruker buksene under magen, slik at de trenger en buksestørrelse som en mindre. For dresser er det da fint å ha mix & match – muligheten til å velge ulike størrelser for jakke og bukse, sier regionsjefen.

Et stiltips til personer i kategorien oval, er bruk av mørke farger på både overdel og underdel – og i kombinasjon. Mørke farger får en til å fremstå smalere, men gir også et stilfullt og gjennomført uttrykk.

I likhet med personer i kategorien vinkel, er V-hals å foretrekke fremfor rundt hals, ettersom det forlenger ansikt og hals.

For personer i denne kategorien er en lengre jakke et bedre alternativ enn en kort jakke som slutter ved hoftene. En lenger jakke gir en illusjon av lengde og får deg til å fremstå høyere. En bør imidlertid ikke gå for jakker som er for lange, da det får motsatt effekt igjen.

Trapes

Trapes er nok kroppstypen som best representerer den gjennomsnittlige mannen, og er utgangspunktet for de fleste plagg som produseres. Skuldrene er brede, men ikke overdrevent muskuløse, og midjen er det smaleste punktet på overkroppen.

Ettersom dette er målestokken for de fleste klesprodusenter, er også mulighetene mange, men det finnes likevel noen gode råd.

For det første er en målsydd dress alltid å foretrekke. Ved å tilpasse en dress basert på individuelle mål kan en fremheve de beste trekkene ved kroppstypen, og skape frem velbalanserte og gode proporsjoner.

Vedkommende i kategorien trapes, bør unngå oversized plagg. Oversized plagg gir generelt et formløst uttrykk, som for denne kroppstypen ikke er den beste kombinasjonen.

I valg av farger og mønstre står en ganske fritt – vertikale eller horisontale striper, sterke eller nøytrale farger, ensfarget eller mønstret. Her kan en eksperimentere med forskjellige kombinasjoner og finne ut hva en liker og kler best.

Et godt tips til menn i denne kategorien er å ha et utvalg av gode, tilpassede skjorter som en basis i garderoben. Da er det enkelt å kle seg uansett anledning.

Flere nyheter

Vi gir våre medlemmer et unikt innblikk i kommende trender og tendenser, nøkkelplagg for sesongen og tips fra eksperter og aktuelle motepersonligheter.

Flere artikler